Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ψηφίστηκε με 155 ψήφους το Μεσοπρόθεσμο ενώ η κοινωνική ένταση κορυφώνεται - Παπανδρέου: Να μην ζήσουμε την χρεοκοπία - Σαμαράς: Οδηγούμαστε στην κατάρρευση

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

(upd7) Με 155 ψήφους υπερ ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο από την ελληνική Βουλή και την κυβερνώσα παράταξη, μετά και την ολοκλήρωση της συζήτησης.  Ο κ. Π. Κουρουπλής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταψήφισε τελικά το Μεσοπρόθεσμο, όπως εξαρχής είχε επισημάνει. "Ναι" ψήφισαν τελικά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Θ. Ρομπόπουλος και Χρ. Αράπογλου, όπως και ο Αλ. Αθανασιάδης. "Ναι" από την Ελ. Παπαδημητρίου, βουλευτού της ΝΔ. "Παρούσα" ψήφισε η Ντ. Μπακογιάννη, πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Στην τελική του ομιλία στη Βουλή πριν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η χώρα έχει μπροστά της μια σκληρή διαπραγμάτευση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, ενώ τόνισε ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αποτελεί τον μόνο δρόμο για να κερδίσει χρόνο η Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε "δεν πρέπει να επιτρέψουμε την κατάρρευση της Ελλάδας".
"Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αλλαγών, η ώρα της σύγκρουσης με τα κακώς κείμενα. Δεν είναι η ώρα ούτε να λυγίσουμε, ούτε να κάνουμε πίσω" ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
Ο Πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες στην Ευρώπη για τη στάση της απέναντι στην κρίση χρέους. Ειδικότερα, έκανε λόγο για μια Ευρώπη που έχει αφήσει να οργιάζουν οι φορολογικοί παράδεισοι και οι οίκοι αξιολόγησης, για μια Ευρώπη που αν και κατάφερε να αντιμετωπίσει τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, δεν έχει βάλει τάξη στο εσωτερικό, για μια Ευρώπη που δεν έχει κάνει ουσιαστικά βήματα για να σταματήσει την κερδοσκοπία στα παράγωγα CDS.
Δεν είναι ευθύνη δική μας η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Η ευθύνη είναι δική σας, ανέφερε, απαντώντας στον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς. "Εσείς μιλάτε χωρίς αριθμούς γιατί οι αριθμοί δείχνουν σε ποιον είναι η ευθύνη: Το προσωπικό μου προφίλ κ. Παπανδρέου δεν το κοίταξα ποτέ. Εβαλα πάνω από τον εαυτό μου την Ελλάδα", πρόσθεσε. "Το μεσοπρόθεσμο οδηγεί σε κατάρρευση την Ελλάδα", τόνισε για ακόμη μια φορά ο κ. Σαμαράς.

Εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Παν. Κουρουμπλής


Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ τίθεται ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος ψήφισε κατά του μεσοπρόθεσμου σχεδίου.
Σχετική επιστολή έστειλε ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, κατά την οποία ο κ. Κουρουμπλής διαφοροποιήθηκε από το κόμμα του.

Παρέμβαση Παπούλια για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου


Την αισιοδοξία του ότι η ψήφος για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα είναι θετική, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, από το Βουκουρέστι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Κατά την συνάντησή του με την Πρόεδρο του Ρουμανικού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Άλμα Αναστάζε, ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι η σκέψη του βρίσκεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου, όπως είπε, διεξάγεται μια σημαντική ψηφοφορία, «από την οποία εξαρτώνται πάρα πολλά για να ξεπεράσουμε την κρίση» και πρόσθεσε: «Ο συνάδελφός σας ο κ. Πετσάλνικος θα έχει πολλή δουλειά και μεγάλη ένταση. Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά. Θα είναι θετική η ψήφος και έτσι θα ξεπεραστεί και το τελευταίο εμπόδιο, για να ασχοληθούμε όλοι με μια δύσκολη δουλειά που είναι να ξεπεράσουμε την κρίση και να ικανοποιήσουμε τα λαϊκά στρώματα, τα οποία υποφέρουν από την κρίση και τα αυστηρά μέτρα που λάβαμε για να μπορέσουμε να την ξεπεράσουμε».

Τι σηματοδοτεί η ψήφιση για την αγορά

Το Χ.Α. και η αποκλιμάκωση σε spreads και CDS ενώ προεξοφλούσαν ως θετική εξέλιξη την υπεψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, το αποτέλεσμα τελικά άλλαξε άρδην το κλίμα περιορίζοντας δραστικά τα κέρδη για το γενικό δείκτη. Από τα υψηλά των προηγούμενων ημερών το spread έχει υποχωρήσει στις 1308 μονάδες βάσης. Το CDS στις 2075 μονάδες βάσης.
Νωρίτερα, η BNP Paribas εμφανιζόταν αισιόδοξη για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από την ελληνική Βουλή, η οποία μάλιστα αναμένει ότι θα υπάρξει ράλι ανακούφισης μετά το αποτέλεσμα.
Η γαλλική τράπεζα θεωρεί ότι το ευρώ θα επωφεληθεί σημαντικά από την θετική έκβαση της ψηφοφορίας, βλέποντας μάλιστα το ευρωπαϊκό νόμισμα στα 1,45 δολ., ενώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα το βλέπει στα 1,50 δολ. Ωστόσο σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, οι ρευστοποιήσεις θα είναι έντονες, με την ισοτιμία πλέον να διαμορφώνεται στα 1,30 δολ. ή και 1,20 δολ. σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Τι δήλωσαν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης


Την πρόταση του για την σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης επανέλαβε από το βήμα της βουλής ο Πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ παράλληλα επέρριψε ευθύνες σε όλα τις κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων για την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας. «Δεν είμαστε κράτος. Είμαστε επαρχία» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ. Αναφορικά με το κίνημα των «αγανακτισμένων», ο Κ Καρατζαφέρης εξέφρασε την αβεβαιότητα του για το αν οι διαδηλωτές της πλατείας θα φύγουν όσο ειρηνικά ήρθαν.
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Η χρεοκοπία έτσι κι αλλιώς είναι ένα αντικειμενικό γεγονός. Αυτό που έχει σημασία είναι ο λαός να μην υποκύψει στον εκβιασμό και στους εκβιαστές» υπογράμμισε η κ Παπαρήγα, συμπληρώνοντας ότι «όταν υποκύψεις στον εκβιασμό οι εκβιαστές θα σε βασανίζουν για όλη σου τη ζωή»
Την αντίθεση του στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εξέφρασε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Όπως υποστήριξε, η χρεοκοπία μπορεί να αποτραπεί ζητώντας από την ΕΕ ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων και ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων. «Ο λαός λέει όχι σε αυτά τα καταστροφικά μέτρα, είναι έξω για να προστατεύσει την κοινωνική δικαιοσύνη και τους θεσμούς και αυτός ο αγώνας είτε το θέλετε είτε όχι θα δικαιωθεί» σημείωσε ο κ Τσίπρας.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Έντονη ήταν η κινητικότητα που παρατηρήθηκε στην κυβερνητική παράταξη με στόχο να αποφευχθούν διαρροές από βουλευτές που έχουν διατυπώσει ενστάσεις για το Μεσοπρόθεσμο. Ένας εξ αυτών, ο Αλέκος Αθανασιάδης εμφανιζόταν μέχρι χθες έτοιμος να καταψηφίσει, αλλά σήμερα εμφανίστηκε θετικός στην ψήφιση αρκεί να υπάρξουν οι απαραίτητες δεσμεύσεις για το χρόνο, το αντίτιμο και τα οφέλη για την πώληση της ΔΕΗ. Μάλιστα, προηγήθηκε και κατ΄ιδίαν συνάντηση μεταξύ Βενιζέλου και Αθανασιάδη, ώστε ο τελευταίος να υπαναχωρήσει την αρνητική του στάση έναντι του Μεσοπρόθεσμου.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος, ο οποίος όλη την προηγούμενη εβδομάδα καταφερόταν κατά του Μεσοπρόθεσμου, δήλωσε σήμερα ότι τελικά θα το ψηφίσει. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά την επιφυλακτική στάση που τηρούν ορισμένοι βουλευτές (5 ή 6) του κυβερνώντος κόμματος, τελικά η κυβέρνηση θα βγει χωρίς μεγάλες απώλειες από την ψηφοφορία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν οι ψήφοι των Π. Κουρουπλή, Χ. Αραπογλου, Ι. Τεντε, Ι. Καρτάλη, Σ. Βαλυράκη και Λ. Κατσέλη, οι οποίοι έχουν εκφράσει σημαντικές επιφυλάξεις για το μείγμα πολιτικής που προωθείται μέσω του Μεσοπρόθεσμου.
Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή τοποθέτηση της Βάσως Παπανδρέου στη Βουλή, η οποία στην ομιλία της κατήγγειλε το Μεσοπρόθεσμο, είπε ωστόσο ότι θα το ψηφίσει για να μην καταστραφεί ο λαός και οδηγηθεί η χώρα στον γκρεμό. "Θα ψηφίσω, γνωρίζοντας ότι ψηφίζω το μαχαίρι αντί για το πιστόλι, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι άμεσα θα ξεκινήσει μια συνολική αναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές μας" είπε η κ. Παπανδρέου.
Κατηγορηματικός ότι δεν θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο εμφανίσθηκε χθες το βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στη Βουλή παραμονές της κρίσιμης ψηφοφορίας στην Ολομέλεια.
"Το Μεσοπρόθεσμο το καταψηφίζουμε γιατί είναι ανεδαφικές οι εκτιμήσεις του, αντιφατικές οι προβλέψεις του, γιατί είναι οικονομικά αναποτελεσματικό και αντιαναπτυξιακό. Και βεβαίως, γιατί είναι κοινωνικά άδικο" τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Μάλιστα, με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό του κόμματός του, ο κ. Σαμαράς είπε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει " συνολικά και συντεταγμένα, όπως οφείλει να κάνει κάθε σοβαρός πολιτικός οργανισμός". Ωστόσο, πριν από λίγη ώρα, σε ομιλία της από το βήμα της Βουλής, η βουλευτής ΝΔ, Ελ. Παπαδημητρίου, δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ του Μεσοπρόθεσμου και θα στηρίξει την κυβέρνηση για την υλοποίηση του, ακόμη και "με τις μικρές δυνάμεις που έχει ένας ανεξάρτητος βουλευτής".
Από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντ.Μπακογιάννη γνωστοποίησε νωρίτερα σήμερα το πρωί την πρόθεσή της να δηλώσει «παρούσα» στην ψηφοφορία για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που θα γίνει το μεσημέρι.
Προέτρεψε δε τους βουλευτές της παράταξής της να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ ζήτησε από τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων να αποφασίσουν σήμερα κιόλας τη δημιουργία κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης. Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση δεν θα βοηθήσουν να βγει η χώρα από την κρίση, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για λαϊκισμό.
Το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο Συνασπισμός έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο και έχουν ζητήσει να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου