Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Απίστευτο αίτημα του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο Πολεμικό Ναυτικό!

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=13843

Πριν από λίγες ημέρες, η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και ο Γιώργος Τσακίρης, αποκάλυψαν ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας για να εγκριθεί το αυτονόητο: Το να προμηθευτεί πετρέλαιο για την κίνηση του Στόλου. Οι πληροφορίες της εφημερίδας και του συντάκτη ανέφεραν ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα έπρεπε να αποφανθεί περί της νομιμότητας της προμήθειας ώστε να δώσει το «πράσινο φως» για την υλοποίησή της.
Εν ολίγοις, το νόημα ήταν η σοβαρή – όσο και απαράδεκτη – καθυστέρηση στην προμήθεια του Πολεμικού Ναυτικού με καύσιμα για την κίνηση του Στόλου, μια υπόθεση η οποία όμως ήταν θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί, ώστε ο κλάδος να παραλάβει το πετρέλαιο, χωρίς το οποίο, απλά η χώρα μας ΔΕΝ θα διαθέτει ναυτικές δυνάμεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Πριν από λίγες ώρες, αξιόπιστες πηγές μας πληροφόρησαν ότι η υπόθεση είναι λίγο πιο μπλεγμένη από όσο πιστεύαμε και ότι ίσως καθυστερήσει. Αν και «μας έζωσαν τα φίδια», έστω λίγο, αυτό που ακολούθησε έμελλε να μας σοκάρει: Το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο χειρίζεται το θέμα, αφού το εξέτασε, αντί να δώσει με συνοπτικές διαδικασίες την έγκριση ώστε να προχωρήσει η προμήθεια ύψους περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ζήτησε κάτι σχεδόν απίστευτο από το Πολεμικό Ναυτικό: Να παράσχει πληροφορίες για το… μετοχολόγιο της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια από την οποία θα γίνει η παραγγελία, ώστε να διαπιστωθεί ότι όλα είναι σύννομα!
Η έκπληξή μας δεν περιγράφεται! Πρόκειται για ένα απίστευτο γραφειοκρατικό κώλυμα της τελευταίας στιγμής που καθυστερεί αδικαιολόγητα την τροφοδοσία του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αίτημα το οποίο στερείται κάθε νοήματος! Ζητούν δηλαδή από το Ελεγκτικό Συνέδριο (δημόσιος φορέας) να λάβουν από το Πολεμικό Ναυτικό (δημόσιος φορέας) πληροφορίες για το μετοχολόγιο της εταιρίας Ελληνικά Πετρέλαια (το Δημόσιο συμμετέχει μετοχικά με 35,48%), την μοναδική εταιρία δηλαδή η οποία εμπορεύεται πετρέλαιο πουλώντας το σε όλες τις υπόλοιπες εταιρίες εμπορίας καυσίμων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα!
Επειδή μας έκανε τρομερή εντύπωση, βάλαμε σε μία μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο τις κωδικές λέξεις «Ελληνικά Πετρέλαια» και «μετοχολόγιο». Αμέσως μας εμφάνισε μια σειρά σελίδες διαδικτυακών κόμβων οι οποίοι ασχολούνται με τα χρηματιστηριακά… δρώμενα της χώρας μας. Επισκεφτήκαμε το «capital.gr» και βρήκαμε εντός δύο λεπτών τις πληροφορίες που ζητούσαμε: Το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει 108,4 εκατομμύρια μετοχές, ήτοι ποσοστό 35,4% του μετοχικού κεφαλαίου. Η εταιρία POIH INVESTMENT LIMITED (όλη η κοινωνία γνωρίζει ότι είναι συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Λάτση), 125,3 εκατομμύρια μετοχές, ήτοι ποσοστό 40,98% του μετοχικού κεφαλαίου. Το υπόλοιπο 23,54% διαπραγματεύεται ελεύθερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ). Παραπέμπουμε και σχετικό γράφημα που περιγράφει τη μετοχική σύνθεση (βασικοί μέτοχοι) της εταιρίας για του λόγου το αληθές.

Γιατί το έκανε το Ελεγκτικό Συνέδριο; Προφανώς κάποιος λόγος υπάρχει και οι πληροφορίες μας μιλούν για τον νόμο περί διαφάνειας ο οποίος περιέχει τις σχετικές προβλέψεις. Πόσο έξυπνο είναι όμως όταν δεν υπάρχει άλλος προμηθευτής εν Ελλάδι, να μπλοκάρεται η προμήθεια με δυσμενείς συνέπειες στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Πολεμικού Ναυτικού;
Μήπως ήρθε η ώρα ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης να πάρει μια πρωτοβουλία για την κατάθεση κάποιας τροπολογίας, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων με γελοίες προβλέψεις; Μήπως το έχουμε παρακάνει με τη «διαφάνεια» και γινόμαστε αυτοκαταστροφικοί, κάτι που θα καταλάβουμε μόνο αν την πατήσουμε; Και καλά, κάποτε πρόβλημα δεν υπήρχε επειδή διέθεταν οι Ένοπλες Δυνάμεις στρατηγικό απόθεμα σε καύσιμα. Τι γίνεται όμως εν μέσω της κρίσης που τα χρήματα τα οποία διαθέτει η κυβέρνηση δε φτάνουν ούτε για τα βασικά; Τουλάχιστον εξασφαλίστε κύριοι αυτά που απαιτούνται ώστε να είναι σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα τα διαθέσιμα μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου