Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Στα 110 δισ. ευρώ το νέο δάνειο - Με 15 δισ. οι ιδιώτες - H "συστημική κρίση" στο Eurogroup

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/                                           


Στα 110 δισ. ευρώ το νέο δάνειο - Με 15 δισ. οι ιδιώτες - H "συστημική κρίση" στο Eurogroup
(upd 3) Στο "τραπέζι" και η μείωση του χρέους, σύμφωνα Charles Dallara. H "συστημική κρίση" στην ατζέντα του Eurogroup.
Στα 110 δισ. ευρώ θέλουν οι νέες πληροφορίες από τη Γερμανία να "κλειδώνει" το νέο δάνειο για την Ελλάδα. Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt..

Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, αναφέρουν στο πρακτορείο Reuters, ότι η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο νέο πακέτο στήριξης για τη χώρα θα ανέρχεται στη μισή από την αρχικά προβλεπόμενη, δηλαδή στα 15 δισ. ευρώ από 30 δισ. ευρώ, προηγουμένως.

Σύμφωνα με την πηγή, μεγάλη επιτυχία είναι το ποσό των 15 δισ. ευρώ για τη συμμετοχή των ιδιωτών, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η υλοποίησή του, είναι ακόμα αμφίβολη."Τα 15 δισ. σε ένα πακέτο 110 δισ. είναι ήδη αρκετά χρήματα", σημειώνουν οι πηγές.



Παράλληλα  επισημαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις τη δεδομένη στιγμή είναι κάπως "παγωμένες", συνεπώς η αρχική εκτίμηση για συμμετοχή των ιδιωτών με 30 δισ.  φαντάζει πλέον μάλλον... απίθανη.

"Στο τραπέζι και η μείωση του χρέους"

Στο μεταξύ, στο "τραπέζι" των διαπραγματεύσεων για τον τρόπο διάσωσης της Ελλάδας "πέφτει" και η πρόταση για μείωση του ελληνικού χρέους, όπως δήλωσε Charles Dallara, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

"Νομίζω ότι καταγράφουμε ουσιαστική πρόοδο ως προς τον αναπροσανατολισμό της προσέγγισης στο ελληνικό χρέος. Ερευνούμε ευρύτερες επιλογές που δεν αφορούν μόνο στις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις ρευστότητας, αλλά εξετάζουν επίσης και ένα εύρος τεχνικών για τη μείωση του χρέους", τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Dallara,  ενώ ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που έλαβαν μέρος στις συζητήσεις εμφανίστηκαν θετικοί στις προτάσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν έχουν συμφωνήσει να στρέψουν την πολιτική τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Υπέρ της προσωρινής άρσης της συγχρηματοδότησης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να άρει προσωρινά την υποχρέωση καταβολής από την Ελλάδα της εθνικής συμμετοχής σε κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα, δήλωσε σήμερα εκ νέου ο πρόεδρος του Eurogroup,  κ.Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. O κ. Γιούνκερ προσέθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια για να τονώσει την ανάπτυξη της οικονομίας της.


Η "συστημική κρίση" χρέους στο Eurogroup

Σε ανατροπή της ατζέντας του "γιουρογκρούπ" της ερχόμενης Δευτέρας έχουν οδηγήσει οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας στις αγορές της ευρωζώνης. Κανονικά οι υπουργοί Οικονομικών των "17" επρόκειτο να συζητήσουν την πρόοδο στην επίτευξη του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Όμως, η αναταραχή που προκλήθηκε από τη στιγμή που η Moody΄s υποβάθμισε την Πορτογαλία, όπως έλεγαν πηγές της Κομισιόν, υποχρεώνει τους υπουργούς να συζητήσουν "τη συστημική κρίση στην ευρωζώνη".

Κύρια πηγή ανησυχίας για τις Βρυξέλες είναι οι κινήσεις των επενδυτών σχετικά με την Ιταλία, καθώς το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου της χώρας αυξήθηκε μέσα σε 36 ώρες από 4,80% σε 5,30%. Παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν, έγινε φανερό τα τελευταία 24ωρα πως οι επενδυτές εγκαταλείπουν μαζικά όχι μόνον τα ιταλικά ομόλογα, αλλά και τις επενδύσεις στην Ιταλία, μια χώρα που και μεγάλο τμήμα της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελεί, αλλά και το χρέος της είναι το τρίτο σε μέγεθος στον κόσμο.

Κοινοτικές πηγές υποστηρίζουν πως στο "γιουρογκρουπ" της Δευτέρας θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις τέτοιες που να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη συνολικά, διότι πλέον δεν αμφισβητούνται μονάχα οι οικονομίες κάποιων χωρών της περιφέρειας, αλλά ολόκληρο το οικοδόμημα. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, μια αδράνεια από μέρους της Ένωσης μπορεί να πυροδοτήσει μια δεύτερη διεθνή οικονομική κρίση, πριν καν αποκατασταθεί η ανάκαμψη από την προηγούμενη.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως μόνη πειστική λύση θα ήταν η εφαρμογή της αρχικής πρότασης του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και του αρμοδίου Επιτρόπου, Όλι Ρεν, την οποία είχε στηρίξει και ο Ζαν - Κλωντ Τρισέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για ουσιαστική οικονομική ενίσχυση του προσωρινού μηχανισμού σταθερότητας (EFSF) και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του, ώστε να μπορεί να επαναγοράζει δημόσιο χρέος. Η πρόταση αυτή προσέκρουσε στην έντονη αντίδραση της Γερμανίας και απεσύρθη. Τώρα, όμως, το "οπλοστάσιο" της Ένωσης έναντι της συστημικής κρίσης έχει, κατά τα φαινόμενα, εξαντληθεί, τουλάχιστον όσον αφορά τα εργαλεία που είναι σύμφωνα με τις γερμανικές επιλογές.

Τα παραπάνω δεδομένα προδιαγράφουν ένα μάλλον τεταμένο κλίμα στο "γιουρογκρουπ" της Δευτέρας, με τις αγορές να καραδοκούν να δουν κατά πόσον υπάρχει ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση ή όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου