Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Στην αντεπίθεση η Πορτογαλία μετά το "χτύπημα" Moody's

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/


Η υπηρεσία για τη διαχείριση του χρέους της Πορτογαλίας (IGCP) επέκρινε τη συμπεριφορά του οίκου αξιολόγησης Moody's ως "αλαζονική" αναφορικά με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στο επίπεδο "σκουπίδια".

H IGCP έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιστολή με τις απόψεις της προς τους επενδυτές, που κατέχουν πορτογαλικά κρατικά ομόλογα, τονίζοντας ότι "η επιπόλαιη" απόφαση του Moody's στηρίχθηκε πάνω "σε γνώμες και όχι σε αποδείξεις". Η Moody's έχει γίνει "αλαζονική" αγνοώντας την άποψη της "τρόικας", τόνισε η IGCP.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης ενάγεται επειδή δεν έδωσε καν "το όφελος από την αμφιβολία" στη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσο Κοέλιου, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον προηγούμενο μήνα ανακοινώνοντας μέτρα λιτότητας, σύμφωνα με την IGCP.

Προσκλήθηκαν δε οι επενδυτές από την IGCP να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τη δυνατότητα επενδύσεων στην Πορτογαλία.

Ο πρόεδρος Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα περιορίστηκε να ευχηθεί η ίδια απόφαση να αποτελέσει τον "καταλύτη", ώστε να "ενταθεί η υπεράσπιση του ευρώ". "Ας ξυπνήσει, επιτέλους, η ΕΕ", προέτρεψε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας."Οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης αποσταθεροποιούν την ευρωπαϊκή οικονομία. Πρέπει η ηγεσία της ΕΕ να αντιμετωπίσει τους οίκους αυτούς", είπε.

"Το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς πορτογαλικό. Είναι σαφώς ευρωπαϊκό. Πρέπει να δοθεί μία ενιαία απάντηση στην κατεύθυνση της υπεράσπισης του ευρώ", συνέστησε επίσης.

Όμως, και στην Ισπανία, ο Χοσέ Μάνουελ Γκονζάλεθ Παράμο, μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό για την οικονομία, Intereconomia, δεν είχε καλά λόγια για τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, τους οποίους χαρακτήρισε "τμήμα του προβλήματος που κατέληξε στη διεθνή οικονομική κρίση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου