Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

"Καύσωνας" διαβουλεύσεων για το χρέος της Ελλάδας

Από το ιστολόγιο http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=24482&categories_id=69
Εντείνονται οι ζυμώσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Ευρωζώνη, πριν τη σύνοδο του Eurogroup...  
Καύσωνας διαβουλεύσεων για το χρέος της Ελλάδας
τη Δευτέρα και εν μέσω κλίματος απροθυμίας από πλευράς ιδιωτών επενδυτών, για την εξεύρεση κατάλληλου μοντέλου για την μετακύλιση του ελληνικού χρέους, που δεν θα προκαλούσε πιστωτικό επεισόδιο.





Σε αυτό το πλαίσιο το βράδυ της Πέμπτης έγινε στο Βερολίνο συνάντηση γνωριμίας μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του νέου Γάλλου ομολόγου του Φρανσουά Μπαρουάν.

Η ατζέντα ήταν ανοιχτή και περιελάμβανε όλα τα θέματα που απασχολούν την ευρωζώνη, ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Στο επίκεντρο ήταν οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.


Σύμφωνα με πληροφορίες τους δύο υπουργούς ανησυχεί το γεγονός ότι σημειώνεται ελάχιστη προθυμία εκ μέρους των ιδιωτών να συμμετάσχουν σε αυτό το νέο πακέτο σωτηρίας.


Στη Ρώμη δε, ολοκληρώθηκε άλλη μια συνάντηση εκπροσώπων τραπεζών, ασφαλιστικών οργανισμών και  επενδυτών την οποία συγκάλεσε το  Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο, ο επικεφαλής του οποίου Σαρλ Νταλάρα έχει αναλάβει χρέη συντονιστή για το νέο πακέτο διάσωσης. Στη συνάντηση παραβρισκόταν και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ινστιτούτου, «έγινε σε βάθος συζήτηση όλων των προτάσεων για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους σε μια προσπάθεια να βρούμε τους καλύτερους όρους και προϋποθέσεις επιμήκυνσης μέσω roll over του ελληνικού χρέους».

Ιταλική πηγή ανέφερε ότι οι συζητήσεις εστιάστηκαν κυρίως στο γαλλικό και γερμανικό μοντέλο, που επανέφερε στο τραπέζι η γερμανική πλευρά για ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων, μοντέλο που είχε αρχικά απορριφθεί. Υπάρχει η αίσθηση ότι σχηματίζεται κάποια σύγκλιση απόψεων με την πρόταση να δημιουργηθεί μηχανισμός που θα μπορούσε να αντισταθμίσει τυχόν κήρυξη της Ελλάδας σε επιλεκτική χρεοκοπία, όπως έχει απειλήσει ο οίκος αξιολόγησης Standards & Poors.

Την ίδια ώρα στη Φραγκφούρτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ επανέλαβε την πάγια θέση της Τράπεζάς του ότι η διάσωση της Ελλάδας είναι υπόθεση των κυβερνήσεων της Αθήνας και των υπολοίπων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και μόνο.

«Η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών ισοδυναμεί με παιγνίδι με τη φωτιά», που απορρίπτουν ολοκληρωτικά οι θεματοφύλακες της σταθερότητα του ευρώ. «Λέμε όχι σε τυχόν χρεοκοπία, αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που αποφασίζουν. Τελεία», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου