Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Εν μέσω συμπληγάδων ελληνικό δημόσιο και τράπεζες προσπαθούν να αποφύγουν την χρεοκοπία - Κρίσιμο Eurogroup στις 11/7 για νέο πακέτο 110 δις και rollover και stress tests 15/7

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

Εν μέσω συμπληγάδων ελληνικό δημόσιο και τράπεζες προσπαθούν να αποφύγουν την πραγματική χρεοκοπία καθώς την βαθμολογική η Ελλάδα δύσκολα θα την αποφύγει.
Το selective default η επιλεκτική χρεοκοπία δύσκολα μπορεί να αποφευχθεί από τους οίκους αξιολόγησης.
Πλέον όλοι κατανοούν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, θα καταλήξει σε επιλεκτική χρεοκοπία.

Όμως αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι ότι η συμμετοχή των ιδιωτών δεν θα παράσχει μεγαλύτερη βοήθεια στο ελληνικό δημόσιο πέραν από 15 δις ευρώ.
Δηλαδή για 15 δις ευρώ η Ελλάδα θα βαθμολογηθεί με επιλεκτική χρεοκοπία και το ζητούμενο είναι αξίζει η Ελλάδα για όσους μήνες παραμείνει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας – 1 μήνα ή 3 ή 4 μήνες – οι τράπεζες κυρίως, η οικονομία και η κοινωνία να περάσουν τα πάνδεινα;
Πως δομείται όμως το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων για την Ελλάδα;
Στις 11 Ιουλίου συνεδριάζει το Eurogroup με μεγάλη πιθανότητα να εξετάσει κάποιες πτυχές της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα που εκτιμάται στα 110 δις ευρώ με συμμετοχή των ιδιωτών 15 δις ευρώ.
Όμως όπως διεφάνει από τις συζητήσεις του IIF του Dallara με περίπου 50 τραπεζίτες και στο Παρίσι και στην Ρώμη, ακόμη καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πιστωτών ώστε να συμμετάσχουν σε ένα rollover του ελληνικού χρέους που θα αντιστοιχεί σε 15 δις ευρώ.
Υπάρχει φως στο βαθύ τούνελ όπως άφησε να εννοηθεί ο επικεφαλής του IIF Dallara και ίσως κάποιες προτάσεις υποβληθούν στο Eurogroup.
Πιθανή η Γαλλική πρόταση για έκδοση 30ετών ομολόγων που θα αντικαταστήσουν τίτλους λήξης 2012 με 2014 με επιτόκιο swaps και 200 μ.β. ή euribor και 170 μονάδες βάσης.
Στην προσπάθεια για την αναζήτηση της βέλτιστης λύσης εμπλέκεται και η Ελλάδα προτείνοντας την Ελληνική λύση.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε συνεργασία με διεθνή οίκο ετοιμάζει την δική της πρόταση για το rollover του ελληνικού χρέους η οποία προσομοιάζει με το Γαλλικό σχέδιο.
Και ενώ οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, τα χρονοδιαγράμματα τρέχουν και οι οίκοι αξιολόγησης περιμένουν πότε θα επισημοποιηθεί το rollover.
Από την επισημοποίηση του rollover είναι θέμα ωρών ή ημερών που θα υποβαθμιστεί η Ελλάδα σε selective default.


Τα stress tests

Στις 15 Ιουλίου αργά το απόγευμα η EBA θα ανακοινώσει τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών τα οποία περνούν οι 7 από τις 8 ελληνικές τράπεζες πλην της ΑΤΕ όπως αναφέρουν πηγές.
Ωστόσο έχει ανακύψει ένα βασικό ερώτημα καθώς τραπεζίτες αναφέρουν ότι περιλαμβάνεται και απομείωση  haircut 15% οριζόντια σε όλα τα χαρτοφυλάκια ομολόγων και όχι μόνο στο trading στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο.
Οι πληροφορίες που έχουν υπάρξει είναι ότι θα περιληφθεί ένα haircut 10-15% στα stress tests αλλά μόνο στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο που στις ελληνικές τράπεζες δεν υπερβαίνει το 1,5 δις ευρώ.
Ωστόσο τραπεζίτες επισημαίνουν και επιμένουν ότι «μετά το haircut 15% που επιβλήθηκε από την ΕΚΤ οριζόντια σε όλες τις εγγυήσεις που έχει παράσχει το ελληνικό κράτος η  Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) αποφάσισε να αλλάξει τα δεδομένα και επέβαλλε haircut 15% σε όλα τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών»
Ερωτώμενη η ΤτΕ μας απάντησε ότι η EBA είναι ανεξάρτητη αρχή δηλαδή δεν έχει έλεγχο στα stress tests η ΤτΕ και κάθε εθνική εποπτική αρχή και ότι η εικόνα που έχουν αποκομίσει είναι ότι το haircut θα είναι στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο.
Όπως καθίσταται κατανοητό αν το haircut περιοριστεί μόνο στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο θα πρόκειται για μια συνολική επιβάρυνση των τραπεζών περί τα 225 εκατ ευρώ προφανώς αμελητέα ποσότητα.
Αν όμως το haircut είναι οριζόντιο σε όλα τα ομόλογα 15% τότε η συνολική επιβάρυνση φθάνει τα 6,45 δις ευρώ και ουσιαστικά όλες οι αυξήσεις κεφαλαίου που υλοποιήθηκαν προσφάτως  «χάνονται» λόγω των stress tests.
Την ίδια στιγμή οι τραπεζίτες επιμένουν ότι τα stress tests δεν επιτρέπουν να αξιοποιηθούν κεφάλαια τα οποία απέκτησαν μετά το 2010 π.χ. μέσα στο 2011  πωλήσεις ή μεταγενέστερες αυξήσεις κεφαλαίου.
Το τοπίο είναι προφανώς ασαφές και τουλάχιστον προβληματίζει ελάχιστο χρόνο πριν την ανακοίνωση των stress tests να υπάρχουν τέτοιου είδους ασάφειες

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου