Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Π. Κρούγκμαν: “Η Ελλάδα μπορεί να κατέβει από το σταυρό των ευρώ”

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

Ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα διαθέτει η Ελλάδα, τα οποία δημιουργούν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο, Πολ Κρούγκμαν.
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος σε άρθρο του στον ιστότοπο των The New York Times υπογραμμίζει πως η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης μπορεί άνετα να αποφύγει το “σκοτεινό” μέλλον που της προβλέπουν.



Επικαλούμενος μάλιστα και τα λόγια του Κεμάλ Ντερβίς, πρώην υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, ο Πολ Κρούγκμαν εξηγεί πως μπορεί η Ελλάδα να “κατέβει από το σταυρό των ευρώ” αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Ένα από αυτά είναι ο τουριστικός κλάδος, ο οποίος παρουσιάζει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης με έμφαση στον πολιτισμό και τις υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η Ελλάδα “με το εκπληκτικό αρχιπέλαγος και το υπέροχο κλίμα της” θα μπορούσε να αποτελεί, για παράδειγμα σύμφωνα με τον Πολ Κρούγκμαν, προορισμό των εύπορων συνταξιούχων της Βόρειας Ευρώπης σε συνδυασμό με την παροχή άριστων υπηρεσιών ιατρικής φροντίδας.
Στα υπόλοιπα πλεονεκτήματα περιλαμβάνεται ο ισχυρός ναυτιλιακός της κλάδος, ο οποίος θα μπορούσε να φέρει περισσότερα έσοδα στη χώρα, καθώς και ο άφθονος ήλιος και αέρας που θα μπορούσαν ως εναλλακτικές πηγές ενέργειας να εξελιχθούν σε κύρια πηγή εισοδήματος για τους Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου