Και ένας τυφλός το βλέπει: Το πολιτικό σκηνικό της χώρας – εκείνο που, με μικροαλλαγές, δεσπόζει στη χώρα μας από το 1974 μέχρι σήμερα, – βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάταξης. Και βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάταξης, προκειμένου να μην ανατραπεί. Προκειμένου να διασωθεί.
Ο,τι δηλαδή ίσχυε στο πολιτικό πεδίο μέχρι σήμερα δεν είναι δυνατό να ισχύσει και αύριο ή μεθαύριο. Διότι υπήρξαν ανατροπές. Οικονομικές ανατροπές, κοινωνικές ανατροπές, θεσμικές ανατροπές. Και όλοι, πια, το αντιλαμβάνονται ότι πλησιάζει η ώρα και των πολιτικών ανατροπών.
Ετσι γίνεται πάντα: Το πολιτικό εποικοδόμημα ακολουθεί την οικονομική και κοινωνική βάση. Αρα, κάποιοι πολιτικοί σχηματισμοί, από τους υπάρχοντες, θα συρρικνωθούν, κάποιοι άλλοι θα ενισχυθούν και κάποιους άλλους θα γεννήσει η ίδια η αναγκαιότητα.
Και επειδή κανένας πολιτικός φορέας δεν επιθυμεί να είναι εκείνος το πρώτο θύμα της αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, είναι φανερό ότι ακροβολίζονται και οργανώνονται τα υπάρχοντα κόμματα προκειμένου να συγκρατήσουν τη φθορά ή τις δυνάμεις τους ή τη δυναμική τους. Και, ενδεχομένως, κάποια άλλα κόμματα κυοφορούνται στην κοινωνία.
Η σημερινή Βουλή, ενώ τον Οκτώβριο του 2009 ξεκίνησε με 5 κόμματα και με κανέναν ανεξάρτητο, σήμερα – 20 μήνες μετά – έχει 8 κόμματα και 4 ανεξάρτητους βουλευτές. Στα αρχικά ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ προστέθηκαν η «Δημοκρατική Αριστερά», η «Δημοκρατική Συμμαχία» και το «Αρμα Ανεξάρτητων Πολιτών».
Αλλά δεν αποκλείεται και οι Αγανακτισμένοι των πλατειών και των δρόμων να συγκροτήσουν το δικό τους κόμμα ή κόμματα ή και να υπάρξουν στην πορεία ακόμη και ετερόκλητες συμμαχίες προκειμένου – παρά την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού – να διασωθεί το πολιτικό σύστημα.
Παρά ταύτα, η «κρίσιμη μάζα» η οποία θα επιδράσει καταλυτικά στη διαμόρφωση του νέου πολιτικού χάρτη της Ελλάδας είναι τα δεκάδες χιλιάδες εξοργισμένα μικρομεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι εκατοντάδες χιλιάδες εξοργισμένων παραδοσιακών οπαδών του.
Η μετακίνησή τους ή ακόμη και η αποχή τους θα δημιουργήσει νέες πλειοψηφίες ή θα ενισχύσει υπάρχουσες μειοψηφίες, – καθιστώντας πλέον τις αυτοδυναμίες παρελθόν – και μάλιστα ολέθριο παρελθόν, – διότι τις πλήρωσε και τις πληρώνει πανάκριβα ο ελληνικός Λαός.
Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος που η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου δεν προσφεύγει πρόωρα στη λαϊκή ετυμηγορία, διότι γνωρίζει το αποτέλεσμα: θα συντριβεί. Και αυτός ήταν, επίσης, ο λόγος για τον οποίο, μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν ζητούσε εκλογές. Διότι γνώριζε ότι παρέμενε δεύτερο κόμμα και, μάλιστα, με χαμηλά ποσοστά.
Δύναμη η οποία μπορεί να σταματήσει τις εξελίξεις που άρχισαν δεν υπάρχει. Οι δυνάμεις, όμως, που θέλουν να ξεστρατίσουν τις εξελίξεις είναι πολλές. Γι’ αυτό χρειάζονται δεκατέσσερα μάτια στον κάθε πολίτη. Βγήκαν στη γύρα οι πολιτικοί πραματευτάδες!
ΠΗΓΗ adesmeytos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου