Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Η σύνθετη λύση για την Ελλάδα - Νέο πακέτο στήριξης 120 δις, συμμετοχή ιδιωτών με επαναγορά χρέους και εμπλοκή της ΕΚΤ καθώς και selective default από 1 έως 3 μήνες – Αν δεν πετύχει έρχεται haircut 50% στο χρέος

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

Μια σύνθετη λύση φαίνεται ότι επεξεργάζονται στην Ευρώπη για την Ελλάδα υπό τον φόβο όχι της κατάρρευσης της οικονομίας αλλά υπό τον φόβο της μετάδοσης της σε άλλες ισχυρότερες οικονομίες.
Με βάση πηγή που βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο των αποφάσεων φαίνεται ότι το νέο πακέτο στήριξης θα έχει τους εξής άξονες για την Ελλάδα.
Βασική προυπόθεση πάντως είναι η Μέρκελ η καγκελάριος της Γερμανίας να στηρίξει το σχέδιο αυτό και ταυτόχρονα και η ΕΚΤ να μεταπωλήσει τα ελληνικά ομόλογα.
Το νέο σχέδιο για την Ελλάδα θα περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους . Θα εγκριθεί  νέο δάνειο περίπου 60 δις ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 3,5%.

Το δάνειο αυτό θα χορηγηθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ και θα έχει διάρκεια 7 ή 8ετή.
Στο πακέτο λύση θα περιλαμβάνεται και η συμμετοχή των ιδιωτών.
Παρ΄ ότι υπάρχει στο τραπέζι και το haircut δηλαδή η απομείωση του ελληνικού χρέους πρόταση που έχει υποβάλλει η Commerzbank με κεφαλαιακή απώλεια 30% και επιμήκυνση 30 ετών για την ώρα φαίνεται ότι προκρίνεται η λύση του rollover και της επαναγοράς χρέους.
Η επαναγορά χρέους εμφανίζει τους περισσότερους υποστηρικτές ωστόσο υπάρχουν σοβαρότατα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας λύσης.
Το rollover η επιμήκυνση θα φέρει πολύ περιορισμένα αποτελέσματα 13-15 δις ευρώ ομόλογα σε σύνολο χρέους 355 δις θα επιμηκυνθούν. Θα πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό ουσιαστικά αναποτελεσματική παρέμβαση.
Η επαναγορά χρέους θα μπορούσε να ήταν επιτυχής αν το EFSF δάνειζε την Ελλάδα ή το ίδιο αγόραζε ελληνικά ομόλογα. Η ΕΚΤ με 48 δις ευρώ ελληνικού χρέους θα μπορούσε να πωλήσει στην Ελλάδα ή στο EFSF τα 48 δις και αυτομάτως να κερδίσει 16 -14 δις ευρώ αν ισχύει η εκτίμηση ότι το μέσο κόστος των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ είναι στις 75 -78 μονάδες βάσης.
Προφανώς οι ελληνικές τράπεζες δεν θα ήθελαν να συμμετάσχουν με τα 54 δις ευρώ ελληνικού χρέους που κατέχουν καθώς θα κατέγραφαν μεγάλες μη αντιμετωπίσιμες για τον ισολογισμό και τα κεφάλαια τους ζημίες.
Ωστόσο άλλοι επενδυτές ίσως και ευρωπαϊκές τράπεζες να ήθελαν να πωλήσουν με μια μικρή κεφαλαιακή απώλεια ελληνικά ομόλογα.
Αν η ΕΚΤ συμμετάσχει στην επαναγορά χρέους πουλώντας τα ομόλογα που απέκτησε τότε αυτομάτως θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν έως 60 δις ευρώ που αυτό θα σήμαινε κέρδος περίπου 16 με 18 δις ευρώ για το ελληνικό δημόσιο.
Το rollover η επιμήκυνση θα χρησιμοποιεί ως βασική εναλλακτική επιλογή όποιος θέλει πουλάει σε σχέδιο επαναγοράς, όποιος θέλει μπορεί να επιμηκύνει.
Η επιμήκυνση όμως θα φέρει selective default από τους οίκους αξιολόγησης ωστόσο στην Ευρώπη θεωρούν ότι δεν θα έχει μεγάλη χρονική διάρκεια από 1 έως 3 μήνες.
Το selective default μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσουν τα βήματα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους χωρίς να υπάρχει άλλος κίνδυνος από τους οίκους αξιολόγησης. Το selective default αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να αποτελέσει εργαλείο να κερδίσει η Ευρώπη και η Ελλάδα χρόνο.
Αν όλο αυτό το ευρύτερο σχέδιο δεν πετύχει τότε η επόμενη λύση θα είναι όχι εθελοντικό αλλά υποχρεωτικό haircut 50% που θα σημάνει 150 δις ευρώ κεφαλαιακή ζημία για τις τράπεζες και τους επενδυτές ανά τον κόσμο όσων έχουν επενδύσει σε ελληνικό χρέος.
Haircut 50% για τις ελληνικές τράπεζες θα σημάνει 22 με 23 δις ευρώ κεφαλαιακή ζημία όταν συνολικά οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 34 δις ευρώ κεφάλαια.
Πραγματική καταστροφή αλλά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποτελούσε την εναλλακτική κεφαλαιακή λύση για τις τράπεζες….

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου