Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Δραματικές στιγμές για την Ελληνική οικονομία - Γ.Παπανδρέου:Ιδιαίτερα κρίσιμες οι επόμενες ημέρες - Ε.Βενιζέλος : Χρειάζεται στρατιωτική πειθαρχία

Από το ιστολόγιο http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=87008&catid=13



- ''Καλώ τους πολίτες να ακούν μόνο επίσημες πηγές ενημέρωσης!''
- ''Απολύτως ασφαλείς οι καταθέσεις στις τράπεζες''
- Φταίει η γερμανική μετάφραση για την επιλεκτική χρεοκοπία!
- Τι είπε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο
- Θρίλερ με τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Γράφεται ιστορία αυτές τις κρίσιμες για τη χώρα μας ημέρες και αυτό πια είναι ολοφάνερο από το ύφος των δηλώσεων τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του Ε.Βενιζέλου.


Ο Γ.Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο, μετά το σάλο περί επιλεκτικής χρεοκοπίας είπε ξεκάθαρα: ''Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες'' αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ευρώπη, σχετικά και με το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες οι εταίροι στην Ευρώπη, "όλο και πιο πολύ μιλούν και πιέζουν για συνολικές λύσεις", καθώς πλέον "βλέπουν κατάματα την αλήθεια", ότι το πρόβλημα δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, αλλά "ένα ευρύτερο και δομικό πρόβλημα για το μέλλον των ευρωπαϊκών χωρών".

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ανέφερε ο πρωθυπουργός, έχει ιδιαίτερη σημασία να αντιληφθούμε ότι κάνοντας, ως Ελλάδα, τη δουλειά μας με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, δείχνουμε ότι η Ελλάδα κινείται στην τροχιά της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό, πρόσθεσε, μας δίνει και τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε και μια Ευρώπη "που πολλές φορές, σε αντίθεση μ΄ εμάς, αργεί και δυσκολεύεται να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις".

Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι η όσο το δυνατόν ελάφρυνση του βάρους που σήμερα σηκώνουν ο Έλληνας και η Ελληνίδα. Στόχος επίσης είναι να πάμε από μια Ελλάδα των ελλειμμάτων, σε μια Ελλάδα παραγωγής και, δημιουργίας και πλεονασμάτων, είπε.

Ζήτησε δε από τα μέλη της κυβέρνησης να είναι σε συνεχή επαφή με τους πολίτες, στους οποίους πρέπει να συμπαραστέκονται και να ενημερώνουν.

Δραματικός όμως ήταν και ο τόνος της ομιλίας του Ε.Βενιζέλου στη Βουλή, που έφτασε στο σημείο να ζητήσει στρατιωτική πειθαρχία και να κάνει εκκλήσεις στους πολίτες!

''Καλώ τους  Έλληνες πολίτες να ακούν μόνο επίσημες πηγές ενημέρωσης.Εκτελώ εντολές Πρωθυπουργού και ως υπ. Οικονομικών έχω υποχρέωση απέναντι στους πολίτες.Καλώ τους πολίτες να ακούν Κυβέρνηση και υπ. Οικονομικών που τους ενημερώνουμε υπεύθυνα. Οι χειρισμοί είναι λεπτοί και θα αποδώσουν αποτέλεσμα''.

Ο Υπουργός Οικονομικών ξάφνιασε με τις λέξεις που χρησιμοποίησε διαψεύδοντας τη χρεοκοπία και ζητώντας συναίνεση :'' Δεν υπάρξει κίνδυνος χρεοκοπίας και απειλή χρεοκοπίας. Δεν θα παίζει κανείς με αγωνίες Έθνους και δεν δικαιούνται να το κάνουν θεσμικοί παράγοντες, κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση.
Καλώ την αντιπολίτευση να στηρίξει Κυβέρνηση και να ακολουθεί με στρατιωτική πειθαρχία ότι λέμε, γιατί είναι οι χειρισμοί είναι εθνικοί''.

Ο Ε.Βενιζέλος τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες και οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες και δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα από την επικείμενη ανακοίνωση των τεστ αντοχής :''Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως καλυμμένο και απολύτως διασφαλισμένο στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος''.

Η γερμανική μετάφραση φταίει για την επιλεκτική χρεοκοπία!


Χρειάστηκαν κάτι παραπάνω από 12 ώρες αλλά ήρθε η εξήγηση... Πάλι η μετάφραση φταίει. Ο Πρωθυπουργός επαναλάμβανε συνεχώς τον όρο selective default επιλεκτική χρεοκοπία, δηλαδή, και δεν εκστόμισε ποτέ τη φράση “αδυναμία πληρωμών”.

Αντίθετα όπως εξηγούσε λίγο μετά τη μία μέλος του επικοινωνιακού επιτελείου της Κυβέρνησης πρόκειται για “παρεξήγηση” καθώς η φράση του κ. Παπανδρέου ερμηνεύτηκε και ως αδυναμία πληρωμών...
Χαθήκαμε λοιπόν ξανά στη μετάφραση, αλλά το θέμα παραμένει. Επαναλαμβάνουμε τη φράση του Πρωθυπουργού (έτσι τουλάχιστον όπως μεταδίδεται ως τώρα): “Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ζημία”.

Άρα είτε έτσι, είτε αλλιώς μιλάμε για μια άσχημη κατάσταση και το θέμα είναι πως κανείς δεν ξέρει αν υπάρχουν οι εγγυήσεις (από την ΕΚΤ για παράδειγμα) ότι το “φαινόμενο” θα κρατήσει δυο βδομάδες και δεν θα πάμε σε “χαοτική” κατάσταση με αδυναμία πληρωμών εντός και εκτός χώρας.

Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου πάντως κατήγγειλε εκ νέου τα κέντρα που κάνουν ... μεταφράσεις ανάλογα με τα συμφέροντά τους μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο

“Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, έχει σημασία να μην επιτρέψουμε τον καιροσκοπισμό κανενός. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τις λέξεις, συγχέοντας σκόπιμα, για παράδειγμα, την ορολογία που χρησιμοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης στις τεχνικές κατατάξεις τους, με καταστάσεις επώδυνες για την πραγματική οικονομία και τους πολίτες. Καταστάσεις, τις οποίες καταφέραμε εμείς, με τις πράξεις μας και τις θυσίες του Ελληνικού λαού, να αποφύγουμε”

Τέλος επεσήμανε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί ο καιροσκοπισμός σε κανέναν,"συγχέοντας σκόπιμα την ορολογία που χρησιμοποιούν οι οίκοι αξιολόγησης στις τεχνικές κατατάξεις τους, με καταστάσεις επώδυνες για την πραγματική οικονομία και τους πολίτες".

Την ίδια στιγμή όμως τα πάντα είναι “στον αέρα” χάρη στις ενστάσεις των Γερμανών η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. που συζητήθηκε να γίνει αύριο, τελικά μετατίθεται... από βδομάδα, αλλά και πάλι δεν είναι ακόμη βέβαιο πότε θα γίνει, αν και όλα δείχνουν Δευτέρα ή Τρίτη.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου