Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Την ερχόμενη εβδομάδα η Σύνοδος Κορυφής - Νέα συνάντηση τραπεζιτών στη Ρώμη

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

(upd 2) Τα αποτελέσματα της Συνόδου των τραπεζιτών στη Ρώμη περιμένουν οι Ευρωπαίοι πριν προχωρήσουν στη σύγκληση Συνόδου Κορυφής, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.
Για την ερχόμενη εβδομάδα μετατίθεται τελικά η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. με θέμα τη λήψη οριστικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους. “Προϋπόθεση για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής θα ήταν η ολοκλήρωση της συμφωνίας για 2ο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Η Γερμανία θέλει μία γρήγορη, αλλά και εφικτή λύση για την Ελλάδα”. Τη δήλωση αυτή έκανε νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκέλα Μέρκελ. Άλλα στελέχη της Ε.Ε. Θεωρούν ότι η Σύνοδος Κορυφής θα γίνει, αλλά την κατάλληλη στιγμή, αφήνοντας αιχμές κατά της βιαστικής απόφασης του προέδρου της .Ε. Κυρίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

To σενάριο της επιλεκτικής χρεοκοπίας για την θα συζητηθεί διεξοδικά για μία ακόμα φορά ανάμεσα στους σοφούς της οικονομίας της Ευρώπης και τους τραπεζίτες. Όπως έγινε γνωστό νωρίς το πρωί της Πέμπτης, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) και εκπρόσωποι ιδιωτικών τραπεζών θα συναντηθούν την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (EFC) Vittorio Grilli στη Ρώμη, προκειμένου να συζητήσουν για το ελληνικό χρέος, είπε πηγή κοντά στη συνάντηση. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 7 Ιουλίου. Οι τράπεζες, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές προσπαθούν να επιτύχουν μια συμφωνία για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κρίση χρέους της Ελλάδας, χωρίς να εκληφθεί αυτό σαν χρεωκοπία από τους οίκους αξιολόγησης.
Το θέμα απασχόλησε χθες τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Επίσης και ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ε./ Βενιζέλος είχε τις τελευταίες μέρες επαφές με τραπεζικά στελέχη στην Ελλάδα προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις του.. “μη χείρον βέλτιστο”, όπως είναι η επιλεκτική χρεοκοπία.
Η συμμετοχή των ιδιωτών θα πρέπει να θεωρείται θεωρείται βέβαιη και συνεπώς η επιλεκτική χρεοκοπία εξαιρετικά πιθανή. Σε μια τέτοια περίπτωση θα καταπέσουν 54 δισ. ευρώ ομολόγων και 60 δισ. ευρώ εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου και οι εκδόσεις των τραπεζών δηλαδή 141 δισ. ευρώ, πλήττοντας ευθέως τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών που ήδη αποτελεί το αδύναμο σημείο τους. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η εκτός του μηχανισμού χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος με ένα νέο πακέτο 20-30 δισ. ευρώ, με τη στήριξη του EFSF.
Επίσης οι τράπεζες έχουν πάντα τη δυνατότητα να ζητήσουν την ενεργοποίηση του ELA το Emergency Liquidity Assistance δηλαδή του έκτακτου μηχανισμού παροχής βοήθειας από την ΤτΕ η οποία θα αποδέχεται τα μη αποδεκτά στοιχεία της ΕΚΤ.
Η συμμετοχή των ιδιωτών θα αφορά συμφωνία επιμήκυνσης του χρέους και μείωση του επιτοκίου. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται σχεδόν 40 διαφορετικές προτάσεις για την τεχνική εφαρμογή του τρόπου συμμετοχής.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι εξετάζονται από την ελληνική πλευρά δύο σενάρια τα οποία είναι και τα πιθανότερα για τη  διαχείριση του ελληνικού χρέους, την επαναγορά ελληνικών ομολόγων μέσω του προσωρινού  μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης και την ανταλλαγή με τη συμμετοχή ιδιωτών (PSI). Επικαλούμενες ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, ο Τύπος στην Ελλάδα ανέφερε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε αυτές τις δύο  επιλογές μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο  Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη.
Ένα από τα σενάρια που φαντάζουν ως τα πιο πιθανά στα μάτια της ελληνικής κυβέρνησης,  είναι η επαναγορά ελληνικών ομολόγων ύψους 15-40 δισ. ευρώ σε χαμηλότερη τιμή κατά 30%  μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με αυτή τη κίνηση θα μειωθεί το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας  κατά τουλάχιστον 20%, χωρίς να υπάρξουν επιπλοκές με τους οίκους αξιολόγησης, ανέφεραν  οι εφημερίδες.
Η δεύτερη πιθανότερη λύση για την κυβέρνηση είναι η πρόταση της Γερμανίας για ανταλλαγή  ελληνικών ομολόγων με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας και χαμηλότερο επιτόκιο. Αυτή η λύση  βέβαια προϋποθέτει την συμμετοχή των ιδιωτών και θα εκλαμβανόταν ως "επιλεκτική  χρεωκοπία" από τους οίκους αξιολόγησης, σύμφωνα με τις εφημερίδες.
Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου