Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Η ΕΕ θα αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά

Από το ιστολόγιο http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/66292.html

image

του Γιάννη Τσαραγκλή - Όσο η κρίση στην ευρωζώνη γίνεται πιο απειλητική για τις μεγάλες οικονομίες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, τόσο πληθαίνουν τα σενάρια διάσωσης των μικρών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Τις τελευταίες ημέρες και εν αναμονή της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Παρασκευή, μεταξύ άλλων κυκλοφόρησε και ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, που αναφέρει τα εξής:



Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει να παρέμβει δυναμικά στην κρίση του ελληνικού χρέους και να αγοράσει μεγάλο μέρος ή όλα τα ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, τα οποία διαπραγματεύονται εκεί κουρεμένα από 40 - 50%. Αυτή η κίνηση αφενός θα σταματούσε την επίθεση των αγορών προς την Ελλάδα, θα έσωζε τους ιδιώτες (κυρίως Ευρωπαϊκές τράπεζες) που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, αλλά θα αγόραζε μισοτιμής ολόκληρο το ελληνικό χρέος. Έτσι τα 300 δισ. του  ελληνικού χρέους θα τα αγόραζε η ΕΕ 150 δισ. ευρώ και άρα η Ελλάδα θα μπορούσε να τα διαχειριστεί πιο εύκολα κάτω από μια συμφωνία με λογικά επιτόκια.
Σύμφωνα με τους υποστηριχτές αυτού του αισιόδοξου σεναρίου, οι αρνητικές για την Ελλάδα δηλώσεις που έχουν κάνει κατά καιρούς οι κ.κ. Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου και προχθές ο Ευ. Βενιζέλος (περί επιλεκτικής χρεωκοπίας), "βοηθούν" τους οίκους αξιολόγησης να κατατάξουν τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία σκουπίδια, για να μπορέσει τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να τα αγοράσει πιο κάτω και από τη μισή τιμή τους.
Αυτό το "κόλπο Grosso" εφόσον επιβεβαιωθεί και πραγματοποιηθεί ως σενάριο, θα είναι μια μεγάλη νίκη της ΕΕ και του ευρώ ενάντια στις "αγορές" που έχουν βαλθεί να το διαλύσουν δημιουργώντας την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες.
Το παραπάνω σενάριο προτάσσεται ευρέως από πολιτικούς κύκλους τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και του ΛΑΟΣ επχειρώντας προφανώς να διασκεδάσουν τις ανησυχίες εκείνων που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει αβοήθητη και σπεύδουν να σηκώσουν και τις τελευταίες καταθέσεις τους από τις τράπεζες.
Παρασκευή κοντή γιορτή και ελπίζουμε να μάθουμε ποια λύση και ποιο μέλλον έχουν αποφασίσει για την Ελλάδα οι ισχυροί της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου