Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Στο τραπέζι και η selective default

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/greece/i-lisi-pou-epi8umei-i-kuvernisi


Βιώσιμο χρέος, σε βάθος χρόνου, μικρότερο κόστος αποπληρωμής του και εξασφάλιση της μακροχρόνιας σταθερότητας του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας, είναι τα χαρακτηριστικά της λύσης που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους που απασχολεί την ευρωζώνη, τόνιζαν κυβερνητικές πηγές.

Ταυτόχρονα οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η ευρωπαϊκή λύση πρέπει να εξασφαλίζει ένα μακροχρόνιο πλαίσιο σταθερότητας και όχι να λειτουργεί αντανακλαστικά ή "πυροσβεστικά" στις εξάρσεις της κρίσης.

Όλα στο τραπέζι

Οπωσδήποτε, σημείωναν, στο τραπέζι τώρα βρίσκονται περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις για συνολική λύση της κρίσης χρέους της Ελλάδας και της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η selective default, όρος που μέχρι στιγμής έχει αποδοθεί ως "επιλεκτική χρεοκοπία".

Επί τούτου στο υπουργικό Συμβούλιο έγινε εκτενής συζήτηση και αναμένεται ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους θεσμικούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας, στην οποία θα προσδιορίζεται επακριβώς η έννοια του όρου.

Το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο
, καθώς, λένε οι ίδιες πηγές, το θέτουν ορισμένοι ευρωπαίοι εταίροι και όχι η Ελλάδα και υπενθύμισαν ότι η ατζέντα των συζητήσεων προσδιορίζεται περισσότερο από τους δανειστές και λιγότερο από τους δανειζόμενους.

Σε κάθε περίπτωση, τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές, "επιλεκτική χρεοκοπία" δεν σημαίνει στάση πληρωμών και υπογράμμιζαν ότι δεν μπορεί κανείς να παίζει με την ορολογία, δίνοντας την δική του ερμηνεία.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν "επικίνδυνη κινδυνολογία" τη στάση που κράτησε για το θέμα ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, από την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Μ. Παπαϊωάννου και τον Χρ. Παπουτσή, οι οποίοι ζήτησαν να επικεντρωθεί η κριτική της κυβέρνησης στην ΝΔ, με στόχο να απομονωθεί και να αναδειχθεί η τακτική που ακολουθεί.

Τη στιγμή που απαιτείται ψυχραιμία και συστράτευση, κάποιοι κινούνται με βάση σενάρια χρεοκοπίας, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι όσοι ποντάρουν στην χρεοκοπία κάνουν κακό στη χώρα.

"Ευρωπαϊκή η κρίση"

Ακόμη υπενθύμιζαν ότι η κυβέρνηση εξαρχής είχε επισημάνει, πως ανεξάρτητα από το ελληνικό θέμα, η κρίση είχε ευρύτερα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, τα οποία τώρα αναδύονται, γι' αυτό και ζητούσε ριζικές λύσεις από νωρίς, αλλά η Ευρώπη εστίαζε την προσοχή της μόνο στην διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος.

Από την άλλη στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι δεν πρέπει να υποτιμάται καθόλου η πολυπλοκότητα της εξεύρεσης λύσης, καθώς το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και στο εσωτερικό κάθε χώρας-μέλους της ΕΕ, με τα ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά, π.χ. συμμαχικές κυβερνήσεις και τις συνθήκες που έχει κάθε μία.

"Η ελληνική κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί μετά την τελευταία συζήτηση στο Eurogroup - η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει, παίρνοντας επώδυνα μέτρα, αλλά και οι εταίροι μας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δείξουν την ανάλογη ευαισθησία" ανέφεραν, χαρακτηριστικά, οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι η χώρα μας έχει προχωρήσει και σε μεταρρυθμίσεις που ξεπερνούν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των ευθυνών τις οποίες πρέπει να αναλάβει η ΕΕ, αναφερόταν το γεγονός ότι οι δανειακές ανάγκες της Ιταλίας μόνο για το 2011, ανέρχονται στο ύψος των 355 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπερνά το συνολικό ελληνικό χρέος και επιπλέον το συνολικό χρέος της Ιταλίας ανέρχεται στο 25% του συνολικού χρέους της ευρωζώνης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας, συνολικά, είναι 6%.

"Επιχείρηση συναίνεση"


Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, επίσης, ότι μόλις επιτευχθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η κυβέρνηση θα αναζητήσει συναίνεση για την τελική επιλογή, που, όπως σημειώθηκε,είναι πάγια επιδίωξή της. Από την άλλη, έλεγαν, η συναίνεση αφορά κυρίως τα άλλα κόμματα και όχι μόνο την κυβέρνηση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα παραλύσει, επειδή κάποιοι δεν συναινούν.

Σχετικά με το θέμα της ευρωπαϊκής λύσης
, οι πηγές αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, στην Ρώμη με αντικείμενο την καταγραφή και διαμόρφωση των διαφόρων εναλλακτικών σεναρίων.

Και πρόσθεταν ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι μια νομισματική ένωση, ή αν θα προχωρήσει στην οικονομική διακυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση τονίζει πως η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, με στόχο την ταχεία και ριζική μείωση του ελλείμματος στην Ελλάδα, πρέπει να συνεχιστεί ανεξαρτήτως της τελικής ευρωπαϊκής διευθέτησης.

Ο συνδυασμός υψηλού χρέους και υψηλών ελλειμμάτων
συνιστούν το ελληνικό πρόβλημα και αν το έλλειμμα δεν μειωθεί το χρέος δεν θα εξαλειφθεί, τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι απλό αριθμητικό δεδομένο, αλλά ανοίγει νέες δυνατότητες ανάπτυξης στην χώρα.

Οι κυβερνητικές πηγές έφεραν ως παράδειγμα την πορεία του ελλείμματος στη χώρα, λέγοντας ότι η ΝΔ άφησε έλλειμμα 36 δισ. το 2009, που, όπως είπαν, μόνο ο κ. Σαμαράς αμφισβητεί, και συνέχισαν λέγοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το κατέβασε στα 24 δισ., με στόχο να κατεβεί στα 17 δισ.

Από τα 24 δισ., τα 12,5 είναι τόκοι και τα 11,5 έλλειμμα και αυτό πρέπει να εξαλειφθεί σύντομα, συνεπώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμώνται οι μεταρρυθμίσεις.

"Θα μπορούσαμε να είμαστε αρεστοί στη χώρα, αλλά με το έλλειμμα στο 15,5% του ΑΕΠ. Όμως για να μην γίνει η Ελλάδα μια πολύ μακρινή περιφέρεια της Ευρώπης πρέπει να παρθούν και μέτρα", έλεγαν στην κυβέρνηση.

Επιφυλάξεις


Σύμφωνα με πληροφορίες στην ενημέρωση και συζήτηση για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Πάνος Μπεγλίτης έθεσαν και εξέφρασαν επιφυλάξεις εφιστώντας ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα των εμπράγματων εγγυήσεων, που έχει τεθεί από ορισμένους ευρωπαίους εταίρους.

Αναφορικά εξάλλου με τα stress-test των ελληνικών τραπεζών οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για τις ανακοινώσεις.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε το υπουργικό Συμβούλιο για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου του που περιλαμβάνει σειρά θεμάτων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα θα υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις για το ενιαίο μισθολόγιο που θα είναι έτοιμο εντός των προθεσμιών που έχουν τεθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου