Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

«Σας χρειαζόταν η καθυστέρηση της δόσης!!!»




 
Του Αλέξανδρου Κόντη από το real.gr


Αναγκαία χαρακτήρισε την καθυστέρηση της 6ης δόσης, ώστε οι Έλληνες πολιτικοί να δώσουν τις εγγυήσεις που απαιτούσαν οι δανειστές μας, το νούμερο 2 του Αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, Αντρέας Σίντερ.

Μιλώντας αποκλειστικά στο Real.gr, ο κ. Σίντερ τόνισε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες δείχνουν πως η Ελλάδα δεν φταίει για την κρίση της ευρωζώνης. Επιπλέον αποκαλεί πολιτικά «άσπιλο» τον Λουκά Παπαδήμο, λέγοντας ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά του πρωθυπουργού καλύτερα από πολλούς άλλους, επισήμανε όμως πως η Ελλάδα χρειάζεται αναπτυξιακή προοπτική και όχι μέτρα που οδηγούν σε αυστηρή λιτότητα.

H καθυστέρηση της 6ης δανειακής δόσης προκάλεσε ποικίλες αναταράξεις στην Ελλάδα. Θεωρείτε ότι δικαίως απαιτήθηκαν εγγυήσεις από τους Έλληνες πολιτικούς;

Βρισκόμαστε σε μια στιγμή που η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Για να εφαρμοστούν όμως όλα όσα έχουν συμφωνηθεί, έπρεπε να δοθούν οι απαιτούμενες εγγυήσεις. Πιστεύω λοιπόν ότι η καθυστέρηση ήταν αναγκαία.

Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κριτικής. Πιστεύετε ότι αυτό λειτούργησε αποπροσανατολιστικά, εμποδίζοντας τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα;

Σήμερα, το γεγονός ότι αρκετές χώρες της ΕΕ που βρίσκονται σε κίνδυνο και δέχονται πιέσεις από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, σχετίζεται ελάχιστα με την Ελλάδα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά αλλά και ξεχωριστά την ίδια στιγμή. Οι αιτίες των προβλημάτων δεν είναι οι ίδιες παντού, αυτό φαίνεται αν συγκρίνει κανείς την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Οι στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν μπορούν να είναι οι ίδιες για όλες τις χώρες.

Ποια είναι η γνώμη σας για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα υπό τον Λουκά Παπαδήμο;

Ο Λουκάς Παπαδήμος έχει κληρονομήσει ένα πολύ δύσκολο έργο. Θα πρέπει τόσο να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ίδια στιγμή να δώσει μια νέα ελπίδα στο εσωτερικό της Ελλάδας. Και όλα αυτά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι απαιτήσεις της ΕΕ είναι σκληρές, ωστόσο η συμμόρφωση σε αυτές είναι απαραίτητη. Ο πολιτικά «άσπιλος» Λουκάς Παπαδήμος, ως πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, πιθανότατα μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά καλύτερα από πολλούς άλλους. Ταυτόχρονα, οι συντηρητικές δυνάμεις της χώρας φαίνεται να έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω της συνεργασίας. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι.

Ποιες πιστεύετε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης;

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις το συντομότερο δυνατό και πάνω από όλα να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή τους. Είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα για την ελληνική πλευρά, τα μέτρα που λαμβάνονται να μην οδηγήσουν σε αυστηρή λιτότητα. Η μείωση των δαπανών είναι επιβεβλημένη, αλλά επίσης πρέπει να δοθούν και κίνητρα για ανάπτυξη. Μόνο μέσα από την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μπορεί η Ελλάδα να επανέλθει σε μια υγιή κατάσταση. Η πρόσφατη ανακοίνωση της συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 5,2% αποτυπώνει με σαφήνεια τη σημερινή κατάσταση.

Πιστεύετε ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%, όπως αποφασίστηκε στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα;

Πιστεύω ότι αυτοί που συνέβαλαν σε αυτήν την κρίση, να συμβάλουν και στην επίλυσή της. Ως εκ τούτου, υποστηρίζω ότι οι ιδιώτες πρέπει να προχωρήσουν με τη θέλησή τους στη διαγραφή του 50% του χρέους που οι ίδιοι επωμίζονται.

Θα έπρεπε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να έχουν ένα εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου οδηγηθεί σε αποτυχία;

Αυτή τη στιγμή, το κρίσιμο, τόσο για την Ελλάδα, καθώς και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να ηρεμήσουν οι αγορές. Οποιεσδήποτε άλλες ανακοινώσεις και δηλώσεις σε αυτό το σημείο είναι αντιπαραγωγικές.

Θεωρείτε πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα βοηθούσε τόσο την ίδια τη χώρα όσο και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης;

Μία ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και η αναπόφευκτη υποτίμηση του ελληνικού νομίσματος θα σήμαινε ότι το εσωτερικό χρέος θα μεταφραζόταν σε δραχμές, αλλά το εξωτερικό χρέος θα εξακολουθούσε να είναι σε ευρώ και συνεπώς θα ήταν ακόμη πιο επαχθές για τη χώρα. Οι τράπεζες που έχουν πολλά ελληνικά ομόλογα θα ήταν ακόμα πιο εκτεθειμένες σε κίνδυνο. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ένα ρίσκο αλυσιδωτών αντιδράσεων με απρόβλεπτες συνέπειες.

Εφόσον η κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, δεν βελτιωθεί, φοβάστε ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα και κάποιες πιο εύρωστες ευρωπαϊκές οικονομίες όπως η Αυστρία;

Οι δυσκολίες στην Ιταλία που είναι μια πολύ μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη, έχουν αναπόφευκτα οικονομικό αντίκτυπο στην ολόκληρη την ΕΕ.. Η Αυστρία επηρεάζεται ιδιαίτερα από τα προβλήματα στην Ιταλία, επειδή πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό μας εταίρο, μετά τη Γερμανία.

Πόσο δύσκολο ήταν να πείσετε τους Αυστριακούς πολίτες για τη δημιουργία αλλά και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;

Η αυστριακή κυβέρνηση και το αυστριακό κοινοβούλιο έχουν αποδείξει με τις αποφάσεις τους τη θέση ευθύνης που τηρεί η χώρα μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά για να αποδειχθούμε αξιόπιστοι απέναντι στους ψηφοφόρους, είναι απαραίτητο τα μέτρα που θα ληφθούν να οδηγούν στην επιτυχία, τόσο στην Αυστρία όσο στα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου