Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Νέα από τη Σερβία

ΑΠΟ ΤΟ glassrbije 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΒΙΤΣ
24.11.2011
«Οι δυνάμεις KFOR πρέπει να καταλάβουν ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δεν μπορούν να λυθούν με χρήση βίας, καθώς και ότι χρειάζεται να διεξαχθεί διάλογος, με σκοπό την εύρεση συμβιβασμού και, επισης, με σκοπό την παραπέρα διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου»,- σήλωσε σήμερα ο κ. Goran Bogdanović, Σέρβος υπουργός για το Κοσσυφοπέδιο, ο οποίος καταδίκασε δριμύτατα το χτεσινοβραδινό επεισόδιο στον τόπο Dudin Krš, όπου οι δυνάμεις ΚΦΟΡ προσπάθησαν να άρουν τα οδοφράγματα με χρήση βίας. Τέλος, ο κ. Μπογκντάνοβιτς ανέφερε πως οι συγκρούσεις και οι μονόπλευρες πράξεις δεν οδηγούν στην επίτευξη λύσεων για τη νότια σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΒΕΤΚΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ
24.11.2011
«Η Κυβέρνηση της Σερβίας εκφράζει τοποθέτηση υπέρ της διεξαγωγής του διαλόγου με εκπροσώπους των προσωρινών οργάνων εξουσίας της Πρίστινας, όμως, η ίδια δεν πρόκειται να προβεί σε ούτε ένα βήμα προς την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ούτε ανοιχτά, ούτε πάλι υπονοούμενα»,- δήλωσε σήμερα στην αίθουσα της Βουλής ο Σέρβος πρωθυπουργός Mirko Cvetković, και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Πρίστινα είναι επίπονες και ότι οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης της Σερβίας προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να αποφύγουν εκείνες τις λύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ερμηνευθούν σαν αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΜΠΟΚΟΒΑ
24.11.2011
Η κυρία Irina Bokova, γενικός γραμματέας της ΟΥΝΕΣΚΟ, απηύθυνε επιστολή προς τον Αγιότατο Σέρβο Πατριάρχη Ειρηναίο, στην οποία τον διαβεβαιώνει πως οι παράγοντες της ΟΥΝΕΣΚΟ καταβάλουν προσπάθειες με σκοπό να διαφυλάξουν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, δηλαδή τα μεσαιωνικά σερβικά μοναστήρια και τις εκκλησίες στο Κοσσυφοπέδιο, σε συνεργασία με παράγοντες της αποστολής Unmik και με παράγοντες της αρμόδιας Αρχής. Στην απάντησή της στην επιστολή του Πατριάρχη Ειρηναίου από τις 15 Σεπτεμβρίου, στην οποία ο ίδιος ανέφερε πως τα αρχαία σερβικά μοναστήρια στο Κοσσυφοπέδιο κινδυνεύουν από αφανισμό, η κυρία Bokova διεμήνυσε ότι καθήκον της ΟΥΝΕΣΚΟ αποτελεί να συμβάλει στην αμοιβαία κατανόηση και στη διαφύλαξη της ειρήνης ανάμεσα σε ανθρώπους, με την παραπέρα προαγωγή της Παιδείας, της Επιστήμης, του Πολιτισμού και των Επικοινωνιών.
 
H KΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
24.11.2011
«Η Κυβέρνηση της Σερβίας καταδικάζει δριμύτατα το επεισόδιο που ξέσπασε δίπλα στα οδοφράγματα κοντά στον τόπο Dudin Krš, σε άμεση απόσταση από την κωμόπολη Zvečan, του βορείου Κοσσυφοπεδίου, στο οποίο τραυματίστηκαν πολλές δεκάδες πολιτών και ανδρών των δυνάμεων Kfor. Επίσης, η Κυβέρνηση επιμένει στο ότι τα προβλήματα πρέπει να λύονται με αμοιβαία συμφωνία»,- δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυβέρνησης της Σερβίας, κ. Milivoje Mihajlović. O ίδιος είπε πως τα στελέχη της Κυβέρνησης της Σερβίας απηύθυναν έκκληση προς τα μέλη των διεθνών αποστολών στο Κοσσυφοπέδιο, και ιδίως προς τις δυνάμεις Kfor,να προστατέψουν τον πληθυσμό. «Επίσης, η Κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς τον τοπικό πληθυσμό και προς τους άμνδρες των δυνάμεων Kfor να απόσχουν από κάθε είδος προκλήσεων και να αποφύγουν κάθε τυχόν νέο επεισόδιο»,- δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Mihajlović, και ανέφερε πως η Κυβέρνηση της Σερβίας θεωρεί πως μόνο ο διάλογος μπορεί να φέρει σταθερότητα στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΤΑΤΣΙΤΣ
24.11.2011

Ο Σέρβος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών, κ. Ivica Dačić, δήλωσε μετά τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο επίτροπο υπεύθυνο για θέματα της παραπέρα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κύριο Štefan File, και, επίσης, μετά από τις συναντήσεις που είχε με σειρά αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων, ότι στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικρατεί ευνοϊκό κλίμα και ότι υπάρχει θετική στάση των Ευρωπαίων παραγόντων, φίλων της Σερβίας, σχετικά με την απόκτηση, από μέρους της Σερβίας, του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ότι το επίσημο Βελιγράδι θα μπορούσε να αναμένει ευχάριστα νέα από τις Βρυξέλλες σχετικά με το ζήτημα αυτό. Στη συνέχεια, ο κ. Dačić ανέφερε ότι η Σερβία έχει την ευθύνη για τη συνέχιση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής της και να εφαρμοστούν στην πράξη όλες οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί στο διάλογο με την Πρίστινα, κατά τρόπο ο οποίος δε θα έδιδε καμία αφορμή για υποψίες ότι η Σερβία αναγνώρισε, ίσως, έμμεσα ή υπονοούμενα, την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Τέλος, ο κ. Dačić ανέφερε πως η Σερβία πρέπει να πει ρητά και ανοικτά τι είναι εκείνο που δε βρίσκεται σε αρμονία προς τα κρατικά και τα εθνικά συμφέροντα, και τι είναι αυτό που αντιβαίνει προς το Σύνταγμά της και προς τους ισχύοντες Νόμους.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΖΕΛΙΤΣ
24.11.2011
«Η απόφαση της Γαλλίας να επικυρώσει τη Συμφωνία σταθερότητας και σύνδεσης της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί απόδειξη της επιτυχούς συνεργασίας στρατηγικής σημασίας ανάμεσα σε δύο χώρες»,- δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Σερβίας, κ. Βožidar Đelić, και εξέφρασε ικανοποίηση από το γεγονός που η Γαλλία έγινε η 23η χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικύρωσε αυτήν τη συμφωνία. Τέλος, ο κ. Τζέλιτς ανέφερε ότι τα παραδείγματα της επιτυχούς συνεργασίας ανάμεσα στη Γαλλία και τη Σερβία αποτελούν, ακόμα και η χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της γαλλικής Κυβέρνησης, Valeri Pekres, ότι η Γαλλία θα υποστηρίξει, στις 9 προσεχούς μηνός Δεκεμβρίου, την πρόταση για τη χορήγηση, στη Σερβία, του καθεστώτος υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που τηρηθούν μέχρι τότε όλοι οι απαραίτητοι όροι, και η πρόσφατη υπογραφή της Δήλωσης για τις καλές προθέσεις στη διαδικασία κατασκευής του μετρό στο Βελιγράδι.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
24.11.2011
Ο δήμαρχος της πόλης Zvečan, κ. Dragiša Milović, καταδίκασε τις δυνάμεις ΚΦΟΡ για ασέβεια των συμφωνιών στις οποίες είχαν καταλήξει προηγούμενα με Σέρβους του βορείου Κοσσυφοπεδίου. «Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και χτες, Τετάρτη, το βράδυ, όταν οι άνδρες των δυνάμεων Kfor προσπάθησαν να απομακρύνουν, δια της βίας, τα οδοφράγματα στον τόπο Dudin krš»,- είπε ο Milović, και πρόσθεσε ότι χτες, Τετάρτη, στην πόλη Zvečan πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων των εκεί Σέρβων και των δυνάμεων ΚΦΟΡ, στην οποία τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμφωνία ότι δεν πρέπει να γίνουν οποιεσδήποτε μονομερείς πράξεις. «Οι Σέρβοι πολίτες έδειξαν, και τούτη τη φορά, την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων ωσότου λυθούν όλα τα προβλήματα, λόγω των οποίων και έστησαν αυτά τα οδοφράγματα»,- δήλωσε, στο τέλος, ο κ. Milović. Συγκεκριμένα, χτες, Τετάρτη το βράδυ, δίπλα στα οδοφράγματα του τόπου Dudin krš συγκρούστηκαν άνδρες των δυνάμεων ΚΦΟΡ, οι προσπάθησαν να άρουν αυτά τα οδοφράγματα, με τοπικούς Σέρβους, που προσπάθησαν να τους παρεμποδίσουν να το κάνουν, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί 21 άτομο.
 
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΝΤΕΛΚΟΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
24.11.2011
Ο Νομάρχης της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, κ. Radenko Nedeljković, δήλωσε ότι η χτεσινοβραδινή επιχείρηση των δυνάμεων Kfor, που προσπάθησαν να παραμερίσουν ένα από τα οδοφράγματα στον τόπο Dudin Krš, κοντά στην πόλη Zvečan, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αποτελεί μονόπλευρη ενέργεια και επίδειξη βίας. Επιπλέον, ο κ. Nedeljković ανέφερε ότι οι άνδρες των δυνάμεων ΚΦΟΡ προσπάθησαν και τούτη τη φορά να χρησιμοποιήσουν τη βία, αλλά ότι οι τοπικοί Σέρβοι αντιστάθηκαν θαρραλέα και δεν επέτρεψαν την άρση των οδοφραγμάτων, επειδή τα οδοφράγματα αποτελούν μέσο με το οποίο οι εκεί Σέρβοι επιθυμούν να προστατευθούν από τις επιθέσεις σε βάρος τους, και να δείξουν πως δεν επιθυμούν να ζουν στο ψευδοκράτος του Κοσόβου, αλλά στη μητέρα πατρίδα τους τη Σερβία.
 
Η ΓΑΛΛΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ
24.11.2011
Σήμερα η Γαλλία επικύρωσε τη Συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση,- επιβεβαιώθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug από την έδρα της Πρεσβείας της Γαλλίας στο Βελιγράδι. Η Κάτω Βουλή του Γαλλικού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σήμερα το νομοσχέδιο το οποίο δίνει δυνατότητες για επικύρωση αυτού του επισήμου κειμένου, ενώ η Γαλλική Σύγκλητος το είχε κάνει ακόμα στις 12 Ιουλίου. Το ίδιο ντοκουμέντο πρέπει να το υπογράψει τώρα μόνο ο Γάλλος πρόεδρος, κ. Nikola Sarkozi, πράγμα που θα έπρεπε να γίνει σύντομα. Η Γαλλία είναι η 23η χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικύρωσε αυτήν τη Συμφωνία, και στις υπόλοιπες τέσσερις χώρες –μέλη, δηλ. στη Λιθουανία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και στη Ρουμανία, η διαδικασία επικύρωσης βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΕΣΤΗΣΑΝ ΝΕΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ
24.11.2011
Στην Εθνική Οδό Kosovska Mitrovica - Leposavić, στον τόπο Dudin Krš, στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, οι εκεί Σέρβοι έστησαν, κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, νέα οδοφράγματα στο τμήμα αυτού του αυτοκινητόδρομου στο οποίο οι άνδρες των δυνάμεων Kfor είχαν απομακρύνει, χτες, Τετάρτη το βράδυ, μερικά τα παλιά οδοφράγματα. Τα νέα οδοφράγματα είναι ύψους δυόμιση μέτρων και τοποθετήθηκαν σε μια γέφυρα κοντά στην είσοδο της πόλης Zvečan. Άνδρες των δυνάμεων Kfor προσπάθησαν, χτες το βράδυ, να απομακρύνουν τα παλιά οδοφράγματα, και όταν οι εκεί Σέρβοι προσπάθησαν να τους παρεμποδίσουν, τότε οι στρατιώτες των δυνάμεων ΚΦΟΡ χρησιμοποίησαν δακρυγόνα αέρια, για να διαλύσουν τους Σέρβους, μερικοί από τους οποίους είχαν αντιασφυξιογόνες μάσκες. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους Σέρβους ζήτησαν βοήθεια των γιτρών των πρώτων βοηθειών, συνέπεια των δακρυγόνων αερίων. Τελικά, κατά τις 1 και 30 μετά τα μεσάνυχτα οι άνδρες των δυνάμεων ΚΦΟΡ αποσύρθηκαν προς το νότιο μέρος της πόλης Μιτρόβιτσα, όπου στις δέκα και τριάντα το βράδυ ακούστηκαν πυροβολισμοί, όμως, μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο ποιος πυροβόλησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου