Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Προς... αναβολή των εκλογών


Aπό το real.gr


Κοινό τόπο αποτελεί πλέον η παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, καθώς η 19η Φεβρουαρίου, θεωρείται πολύ... κοντά, για την επίτευξη του συνόλου των στόχων αυτής της κυβέρνησης. Και ενώ ως τώρα, συζητούσαν για αυτό μόνο οι -προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ- κυβερνητικοί, η απάλειψη της ημερομηνίας εκλογών από την επιστολή που απέστειλε ο Αντώνης Σαμαράς στους εταίρους μας και για την οποία δήλωσε «ευτυχής» ο Λουκάς Παπαδήμος, «άνοιξε τα στόματα» και των στελεχών των δύο άλλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Μετά τους χαρακτηρισμούς της 19ης Φεβρουαρίου ως «ενδεικτικής» -δια στόματος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου- και «συμβατικής» ημερομηνίας εκλογών -δια στόματος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου- η αναβολή του χρόνου διεξαγωγής τους φέρεται περισσότερο από πιθανή.

Δεδομένων των ημερομηνιών που έδωσε ως «σταθμούς» για το επόμενο διάστημα χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Βενιζέλος, η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου δεν θα έχει επέλθει στα τέλη Ιανουαρίου (όπως αρχικά προβλεπόταν) ακόμα και αν όλα πάνε κατ' ευχήν. Οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας για τη νέα δανειακή σύμβαση αναμένεται να ξεκινήσουν καλώς εχόντων των πραγμάτων στις 12 Δεκεμβρίου, αφού θα έχει πρώτα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2012 στις 7 του μήνα και θα έχει μεσολαβήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 9ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Όσο για την έλευση της νέας αυτής σύμβασης προς ψήφιση στη Βουλή, αναμένεται εντός του Ιανουαρίου, ενώ η ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI δεν αναμένεται πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Τούτων δοθέντων, πρώτη πιθανή ημερομηνία εκλογών θεωρείται πλέον η 18η Μαρτίου, ημερομηνία στην οποία δεν αντιδρούν πλέον ούτε τα στελέχη της ΝΔ που αναγνωρίζουν τη δυνατότητα παράτασης του κυβερνητικού βίου για «κάποιες εβδομάδες». Χθες πάντως, οι εκτιμήσεις των υπουργών «εκτείνονταν» και στον Απρίλιο, ενώ δειλά - δειλά κάποιοι μιλούσαν και για τον Μάιο.

Σε ιδιαίτερο «πηγαδάκι» με δημοσιογράφους πάντως, μέλος του υπουργικού συμβουλίου, υποστήριζε ότι «η κυβέρνηση έχει δουλίτσα να κάνει ως τον Ιούνιο», επικαλούμενος, μάλιστα, την ανάγκη υπογραφής και από τα άλλα κράτη της σύμβασης, εφόσον αυτή υπάρξει και έχει προηγουμένως ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων. Καλό... καλοκαίρι, δηλαδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου