Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα Αψηφά η Συρία το τελεσίγραφο, παράταση δίνει ο Αραβικός Σύνδεσμος

Από το .tanea
 
Εν μέσω διαρκούς αιματοχυσίας και χωρίς καμία επίσημη απάντηση εξέπνευσε το τελεσίγραφο του Αραβικού Συνδέσμου που καλούσε τη Συρία να αποδεχθεί αποστολή παρατηρητών για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικές κυρώσεις, και οι αραβικές χώρες δίνουν τώρα παράταση έως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ διαμηνύει διά του κρατικού πρακτορείου SANA ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει καταστεί «εργαλείο ξένης ανάμειξης» και εξυπηρετεί την «ατζέντα» της Δύσης.

Η Τουρκία δηλώνει ότι «δεν μπορεί να ανεχθεί πλέον» το αιματοκύλισμα, τονίζοντας διά του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ότι το τελεσίγραφο είναι «μια νέα, αλλά και τελευταία ευκαιρία» στη Δαμασκό. Η Ρωσία διαμηνύει την ίδια στιγμή ότι η Συρία δεν χρειάζεται κυρώσεις, αλλά εσωτερικό διάλογο, και ζητά διευκρινίσεις για τη γαλλική πρόταση περί δημιουργίας «ανθρωπιστικών διαδρόμων».

Το τελεσίγραφο του Αραβικού Συνδέσμου, διάρκειας μικρότερης του 24ώρου, ήλθε την Πέμπτη προς το καθεστώς Άσαντ έπειτα από μήνες βίαιης καταστολής του αντικυβερνητικού κινήματος. Βάσει των στοιχείων του ΟΗΕ από τα μέσα Μαρτίου έχουν χάσει τη ζωή τους 3.500 Σύροι. Μόνο την Πέμπτη σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του καθεστώτος 50 άνθρωποι.

Ανώτατος αξιωματούχος του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ότι το τελεσίγραφο εξέπνευσε χωρίς καμία επίσημη απάντηση εκ μέρους του συριακού καθεστώτος, και έχει δοθεί τώρα στη Δαμασκό παράταση έως τα μεσάνυχτα για να απαντήσει.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος επιθυμεί την είσοδο αποστολής 500 παρατηρητών στη Συρία για την καταγραφή της κατάστασης, ωστόσο η Δαμασκός κατά πληροφορίες του BBC φέρεται να συναινεί στην είσοδο μόνο 40.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μεταδίδει ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος «έχει καταστεί εργαλείο ξένης ανάμειξης» και εξυπηρετεί την ατζέντα της Δύσης για την πρόκληση αναταραχής στην περιοχή.

Είχε ήδη καταστεί γνωστό πως εάν η Συρία δεν απαντήσει στην προγραμματισμένη διορία -ή εάν απαντήσει αρνητικά-, ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συνέλθει το Σάββατο για να αποφασίσει για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να δράσει σε ομοφωνία με τον Αραβικό Σύνδεσμο, εάν η Συρία δεν δείξει δείγματα καλής πίστης για να σταματήσει η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου και ότι συνεχίζει τις επαφές με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός είχε δηλώσει ότι το τελεσίγραφο του Αραβικού Συνδέσμου προς τον Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ Άσαντ αποτελεί μια «νέα, αλλά και τελευταία ευκαιρία» για τη Συρία.

Η Ρωσία από την πλευρά της δήλωσε ότι η Συρία «δεν χρειάζεται αποφάσεις, ούτε κυρώσεις, ούτε πίεση», αλλά εσωτερικό διάλογο. Παράλληλα, ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις για τη γαλλική πρόταση δημιουργίας «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στη Συρία, η οποία διατυπώθηκε την Πέμπτη διά του Αλέν Ζιπέ.

Σφοδροί βομβαρδισμοί

Λίγες ώρες πριν από την εκπνοή της διορίας προς το καθεστώς Άσαντ, οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας βομβάρδισαν τις περιοχές Χομς, Ιντλίμπ και Χάμα. Ο στρατός εξαπέλυσε αυτές τις ευρείας κλίμακας επιθέσεις, αναζητώντας λιποτάκτες στις τάξεις του.

Σφοδρός ήταν ο βομβαρδισμός σε συνοικίες της επαρχίας Χομς, στην κεντρική Συρία, όπου στη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις. Σύμφωνα με ακτιβιστές, την Πέμπτη έχασα τη τη ζωή τους τουλάχιστον 51 άτομα σε βίαιες επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Η αντιπολίτευση πραγματοποιεί διαδηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής με το σλόγκαν «Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός θα μας προστατεύσει»..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου