Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal Οι δανειστές ερίζουν για το ποιος θα πληρώσει την… ελληνική νύφη!!!

Πρώτο θέμα για ακόμη μία φορά η ελληνική κρίση σήμερα στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal και ο αρθρογράφος αναφέρει ότι μεταξύ των μελών της Τρόικας έχουν αρχίζει και μεγαλώνουν οι αντιθέσεις σχετικά με το ποιος θα επωμιστεί το οικονομικό βάρος για την ελληνική διάσωση.

Στο ρεπορτάζ με τίτλο «Διαμάχη για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης» η αμερικανική εφημερίδα επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές οι οποίες αναφέρουν ότι κάποιος πρέπει να καλύψει οικονομικά τις ελληνικές «σοβαρές αποκλίσεις» στο πρόγραμμα διάσωσης. Ητοι ΔΝΤ, ΕΚΤ και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να διαπραγματευτούν επώδυνες παραχωρήσεις προκειμένου να ελαφρύνουν το φορτίο εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.


Η εφημερίδα σημειώνει ότι η δόση που περιμένει η Αθήνα καθυστερεί λόγω της πολιτικής αστάθειας μηνών. Οσον αφορά δε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για διετή επιμήκυνση η ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε στην εφημερίδα ότι ισοδυναμεί με «τρύπα ύψους 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2014»! Όπως χαρακτηριστικά γράφει η εφημερίδα: «Η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει τους πιστωτές της ότι η διετής παράταση δεν σημαίνει και περισσότερο χρήμα, εκείνοι όμως δεν πείθονται».

Τα σενάρια που προτάσσονται για το ελληνικό πρόβλημα σύμφωνα με την εφημερίδα είναι τα εξής:

1.       Παράταση της λήξης των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ή δέσμευση της ΕΚΤ ότι θα αγοράσει νέα ομόλογα με τη λήξη των παλαιών. Πολλοί πάντως στην ΕΚΤ αντιδρούν θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «παράνομη χρηματοδότηση κρατικού χρέους από την Κεντρική Τράπεζα».

2.       Το ΔΝΤ να δεχτεί να καθυστερήσει η αποπληρωμή των δόσεων από την Ελλάδα

3.       Να καλύψει η Αθήνα το κενό μέσα από την πώληση ομολόγων σε ιδιώτες επενδυτές, όπως οι τράπεζες, σενάριο που απορρίπτεται καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα η ζήτηση είναι χαμηλή, λόγω των τσουχτερών επιτοκίων

4.       Όπως αναφέρει η εφημερίδα «εκτός από μία ξαφνική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, το σενάριο που απομένει είναι μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα κοστίσει στο γερμανό φορολογούμενο και σε άλλους δεκάδες δισ. ευρώ». Συζητείται η διαγραφή κάποιων από τα 53 δισ. ευρώ που δόθηκαν με τη μορφή διμερών δανείων από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην Αθήνα κατά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης τον Μάιο του 2010», αλλά Γερμανία και Γαλλία δεν επιθυμούν να κάνουν ένα τόσο μεγάλο βήμα.

«Σε κάθε περίπτωση είναι πιθανό ότι οποιαδήποτε τέτοια επώδυνη απόφαση θα μετατεθεί για το μέλλον, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να κρατήσει σε χαμηλούς τόνους την ελληνική κρίση, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς μεγαλύτερες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία», καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα.


Fitch: H επιμήκυνση απομακρύνει το Grexit

Μία συμφωνία για οποιαδήποτε αλλαγή στο ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας πριν από την επόμενη Σύνοδο της Ε.Ε. τον Οκτώβριο, θα μειώσει το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή χρεοκοπίας της χώρας, σύμφωνα με τη Fitch.

Οπως αναφέρεται σε έκθεση, η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει χρονική παράταση, προκειμένου να επαναφέρει το πρόγραμμα σε τροχιά.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου