Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Reuters:Μετά τις αμερικανικές εκλογές η έκθεση της Τρόικας

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να δοθεί στη δημοσιότητα μετά τις αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Το Reuters επικαλείται αξιωματούχους και διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι μιλώντας ανωνύμως στο πρακτορείο υποστήριξαν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να αποφύγουν πιθανό «σοκ» στην παγκόσμια οικονομία πριν τις αμερικανικές εκλογές.


«Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θέλει τίποτα σε μακροοικονομική κλίμακα που θα μπορούσε να ταράξει την παγκόσμια οικονομία πριν τις 6 Νοεμβρίου» ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ στο πρακτορείο.

Αρκετές πηγές από τη Γερμανία αναφέρουν ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον ξεκαθάρισαν σε αναρίθμητες συζητήσεις με τους ομολόγους τους στη Γερμανία και την Ευρώπη ότι θα προτιμούσαν να μην προκύψουν  εκπλήξεις μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου.

«Είναι πιθανό η έκθεση της τρόικα θα αναβληθεί για μετά την ημερομηνία των εκλογών», αναφέρει Γερμανός αξιωματούχος. Ερωτηθείς, εάν αυτό είναι αίτημα της Ουάσινγκτον απάντησε πως: «Δεν θέλουν εκπλήξεις».

Αρχικώς, οι πιστωτές της Ελλάδας είχαν προγραμματίσει να συντάξουν και να κοινοποιήσουν την έκθεση με τα συμπεράσματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τον Οκτώβριο, ενδεχομένως και πριν την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης η οποία θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Reuters.

Πάντως, Ευρωπαίοι διπλωμάτες με τους οποίους μίλησε το πρακτορείο, ανέφεραν πως υπάρχουν δύο λόγοι για να καθυστερήσει η δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας.

Ο πρώτος είναι καθαρά οικονομικός και έχει να κάνει με το γεγονός πως αν η έκθεση της τρόικας αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά θεωρώντας πως θα απαιτηθεί μια ακόμα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Κάτι τέτοιο, ενδεχομένως, να αυξήσει την πίεση για την Ελλάδα να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, εντείνοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ντόμινο που θα συμπαρασύρει και άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.

Ο δεύτερος λόγος είναι πολιτικός και έχει να κάνει με την θέληση των Ευρωπαίων να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην επανεκλογή του Μπάρακ Ομπάμα καθώς δεν επιθυμούν με κανένα τρόπο την εκλογή του Μιτ Ρόμνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προτίθενται να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί ένα οικονομικό σοκ πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, πηγές αναφέρουν ότι η Τρόικα διαψεύδει την είδηση που μετέδωσε το Reuters.

Το δημοσίευμα του Reuters διέψευσε και ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάϊμον Ο’ Κόνορ, χαρακτηρίζοντάς το «παντελώς ανυπόστατο».

Εν τω μεταξύ το Reuters επιμένει για την ορθότητα του ρεπορτάζ του με τον αρχισυντάκτη του στις Βρυξέλλες να γράφει στον λογαριασμό του στο twitter την φράση του Ότο φον Μπίσμαρκ «Ποτέ μην πιστεύεις τίποτε στην πολιτική, μέχρι να διαψευσθεί επίσημα»



ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου