Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Συνάντηση Μόντι-Σαμαρά

Την υποστήριξη του Ιταλού πρωθυπουργού κ. Μάριο Μόντι στην ελληνική προσπάθεια εξασφάλισε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δύο τους με αφορμή την διεθνή συνεδρίαση των κεντροδεξιών κομμάτων.

Ο κ. Μόντι τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης και φυσικά υπέρ της παραμονής της χώρας μας. Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις εξελίξεις στην χώρα μας και το σημείο στο οποίος βρίσκονται οι διπραγματεύσεις με την Τρόικα για το πακέτο των μέτρων αλλά και για τις προσπάθειες που έχει κάνει η χώρα και τα αποτελέσματα που έχει πετύχει. Διαβεβαίωσε επίσης για την αποφασιστικότητά της κυβέρνησης να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά με ιδιαίτερη μέριμνα για την κοινωνική συνοχή η οποία απειλείται από την παρατεταμένη ύφεση.


Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη να εξασφαλιστεί η ρευστότητα στην ευρωζώνη και να προχωρήσουν οι πολιτικές για την ανάπτυξη που είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η ύφεση που πλήττει αρκετές χώρες και να αντιμετωπιστεί στρατηγικά η κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες σε κεντρικό επίπεδο για να σταθεροποιηθούν οι αγορές και να συνεχισθεί η διαδικασία της ευρωπαικής ολολήρωσης. Η στήριξη του κ. Μόντι θα είναι πολύτιμη όταν ο έλληνας πρθωυπουργός θα θέσει στην Ευρωπαική Ένωση το αίτημα για επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος παράλληλα με την αναγκαία χρηματοδότηση της χώρας από την Κεντρική Ευρωπαική Τράπεζα είτε με την παραίτησή της από την κερδοσκοπία επί των ελληνικών ομολόγων είτε με την συμβολή της στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός κ. Μόντι σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης  “εκθείασε το έργο που επιτελεί ο πρωθυπουργός κύριος Σαμαράς και ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση, σταθεροποιώντας τα δημοσιονομικά της και πραγματοποιώντας όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να εκκινήσει ξανά η οικονομική ανάπτυξη και να ενισχυθεί η απασχόληση’’.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και το οποίο εντείνεται από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών ως συνέπεια της αστάθειας στον αραβικό κόσμο και κυρίως το τελευταίο διάστημα στην Συρία. Ο κ. Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη να βοηθήσει άμεσα και πιο αποτελεσματικά η ΕΕ την χώρα μας που δέχεται την μεγαλύτερη πίεση.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου