Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Η Βουλγαρία μεταξύ Πούτιν, διαφθοράς και νέων εκλογών

 

«Ας προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε την κατάσταση. Είμαι έτοιμος για οποιεσδήποτε παραχωρήσεις και συμβιβασμούς», ανακοίνωσε ο ηγέτης του GERB και πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την εκλογική νίκη την Κυριακή 3 Οκτωβρίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ κέρδισε τις τέταρτες βουλευτικές εκλογές μέσα σε 18 μήνες, αλλά τώρα δυσκολεύεται να «πουλήσει» την πρόταση συνασπισμού κατά του Πούτιν, καθώς τα κόμματα ανησυχούν για το κακό ιστορικό του κόμματός του όσον αφορά τη διαφθορά.

Ωστόσο, η πολιτική κρίση μετέτρεψε τη Βουλγαρία σε μια από τις πιο αδύναμες μονάδες της ΕΕ σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Πρόβλημα για τις Βρυξέλλες αποτελούν επίσης τα έντονα φιλορωσικά αισθήματα στο σχεδόν 50% του βουλγαρικού πληθυσμού.

Εάν τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν καταφέρουν να επιτύχουν τη δύσκολη συναίνεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης, η εξουσία θα παραμείνει στα χέρια του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, ενός πρώην αεροπόρου και στρατηγού του ΝΑΤΟ, ο οποίος έχει καταστήσει τη Βουλγαρία τη δεύτερη χώρα της ΕΕ (μετά την Ουγγαρία) που δεν επιθυμεί να υποστηρίξει την Ουκρανία με όπλα και με ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Ας προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε την κατάσταση. Είμαι έτοιμος για οποιεσδήποτε παραχωρήσεις και συμβιβασμούς», ανακοίνωσε ο ηγέτης του GERB και πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την εκλογική νίκη την Κυριακή 3 Οκτωβρίου.

Το GERB κέρδισε τις εκλογές με λίγο πάνω από το 25% των ψήφων, αλλά το κόμμα βρίσκεται σε πολιτική απομόνωση, επειδή οι βουλευτές δύο εκ των κομμάτων που θα το στήριζαν – το μειονοτικό Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθερίας και η «Βουλγαρική Άνοδος» – δεν επαρκούν για να σχηματίσουν υπουργικό συμβούλιο.

Το φιλορωσικό ριζοσπαστικό κόμμα «Αναγέννηση» είναι μια ανεπιθύμητη επιλογή για το GERB, επειδή εργάζεται για την αποχώρηση της Βουλγαρίας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, γεγονός που θα εγείρει πάρα πολλά ερωτήματα για τον Μπορίσοφ στις Βρυξέλλες. Αυτό αναγκάζει τον Μπορίσοφ να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην προσέλκυση των φιλοευρωπαϊκών μεταρρυθμιστικών κομμάτων «Συνεχίζουμε την αλλαγή» και τη «Δημοκρατική Βουλγαρία», τα οποία, ωστόσο, δεν επιθυμούν να διαπραγματευτούν μαζί του λόγω του διεφθαρμένου παρελθόντος του GERB.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του GERB, η Βουλγαρία δεν είχε καμία επιτυχία στην καταπολέμηση της διαφθοράς, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης περιορίστηκε δραστικά και ο Μπορίσοφ ήταν ύποπτος για παρασκηνιακές σχέσεις με το Κρεμλίνο σχετικά με την κατασκευή της επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream προς τη Σερβία και την Ουγγαρία. Ο Μπορίσοφ προτείνει τώρα έναν συνασπισμό κατά του Πούτιν στα άλλα δύο μεγάλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της χώρας.

Πριν από τις εκλογές, το «Συνεχίζουμε την αλλαγή» είχε επιτρέψει την επιλογή διαπραγματεύσεων με το GERB, μόνο εάν ο Μπορίσοφ παραιτούνταν από αρχηγός του κόμματος. Προς το παρόν, ο ίδιος δεν είναι έτοιμος για αυτή την κίνηση και προτείνει να μην κατέχει επίσημες θέσεις στην εξουσία.

«Τώρα το πιο σημαντικό πράγμα στη Βουλγαρία είναι ποιος είναι στο πλευρό της Ουκρανίας και ποιος όχι. Ας είναι αυτό το πρώτο θέμα για το οποίο δηλώνουμε ξεκάθαρα τις θέσεις μας. Τα 3/4 του πληθυσμού της Βουλγαρίας είναι υπέρ της συνέχισης της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας», δήλωσε ο Μπορίσοφ. Παρ’ όλα αυτά, το κόμμα του ψήφισε για την απομάκρυνση της προηγούμενης βουλγαρικής κυβέρνησης, η οποία είχε ενεργή φιλοευρωπαϊκή πολιτική, και μάλιστα κατάφερε να διαπραγματευτεί την άρση του βέτο στην ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας που είχε επιβληθεί επί κυβερνήσεως Μπορίσοφ.

«Ένας κυβερνητικός συνασπισμός που λέει εξαρχής ότι η διαφθορά θα σκουπιστεί με κάποιον τρόπο κάτω από το χαλί δεν θα έχει την υποστήριξη της κοινής γνώμης. … Αν πούμε ότι η διαφθορά δεν αποτελεί προτεραιότητα για εμάς, αυτό σημαίνει ότι θα κλέψουμε ή θα ανεχθούμε την κλοπή. … Είναι η τεράστια πόρτα από την οποία μπαίνει το χέρι του Κρεμλίνου», σχολίασε την προσφορά του GERB, ο ηγέτης της Δημοκρατικής Βουλγαρίας, Χρίστο Ιβάνοφ.

Στο κόμμα «Συνεχίζουμε την αλλαγή» δεν γοητεύονται επίσης από τον συνασπισμό που πρότεινε ο Μπόικο Μπορίσοφ.

«Το GERB θα πρέπει επίσης να οργανώσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με το DPS (το κόμμα της τουρκικής μειονότητας, Renew Europe) και την «Αναγέννηση» (ριζοσπαστικό φιλορωσικό), με το οποίο ανέτρεψαν την προηγούμενη κυβέρνηση του «Συνεχίζουμε την αλλαγή». Αν αποτύχουν, τότε η εντολή θα έρθει σε εμάς. Τότε θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε διαπραγματεύσεις. Αν θα πετύχει – αμφιβάλλω, αφού με τη Δημοκρατική Βουλγαρία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν έχουμε αρκετούς βουλευτές. Θα είναι δύσκολο να φτιάξουμε κάτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε» σχολίασε ο συμπρόεδρος του «Συνεχίζουμε την αλλαγή» Άσεν Βασίλεφ την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στο εθνικό ραδιόφωνο (BNR).

«Τα κόμματα προσποιούνται μόνο ότι προσπαθούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ευχαρίστως θα άφηναν το δύσκολο έργο κατά τη διάρκεια αυτού του δύσκολου χειμώνα στον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ. Θα τον δείξουν μάλιστα με το δάχτυλο και θα του πουν ότι κάνει υπερβολική χρήση της εξουσίας του. … Αυτό είναι ένα βήμα προς την αποδυνάμωση των δημοκρατικών ενστίκτων στη Βουλγαρία, και ούτως ή άλλως δεν είναι πολύ ισχυρά», σχολίασε ο πολιτικός επιστήμονας Παρβάν Σιμεόνοφ από το κοινωνιολογικό πρακτορείο “Gallup International Balkan”.

Οι πιθανές πέμπτες πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία θα τιμωρήσουν αυτόν που εμπόδισε τον σχηματισμό κυβέρνησης τώρα, προβλέπει ο Σιμεόνοφ.

Από Krassen Nikolov | EURACTIV.bg | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

ΠΗΓΗ https://www.euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου