Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Τουρκία: Ο Ερντογάν δεσμεύεται για μείωση των επιτοκίων «κάθε μήνα», για ενίσχυση της οικονομίας

 

Μήνυμα για τη διαρκή μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας έστειλε ο πρόεδρος της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας τη θέληση του για προσέλκυση νέων επενδύσεων στην τουρκική οικονομία.

Σε ομιλία του στην περιφέρεια Μπαλικεσίρ, ο Ερντογάν υποσχέθηκε πως οι αρχές της Τουρκίας θα συνεχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια για όσο αυτός βρίσκεται στην εξουσία της χώρας.

«Τα επιτόκια θα συνεχίσουν να μειώνονται, κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως οι ξένες επενδύσεις δεν έρχονται σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το υψηλός κόστος δανεισμού «καθιστά τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους», χαρακτηρίζοντας τα υψηλά επιτόκια ως «το μεγαλύτερο εχθρό» και «τη μήτρα όλων των κακών».

Υπενθυμίζεται πως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο της στο 12%, με τις δηλώσεις Ερντογάν να «δείχνουν» σε νέες μειώσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η νομισματική επιτροπή της τράπεζας συνεδριάζει στις 20 Οκτωβρίου.

Η πολιτική μείωσης των επιτοκίων έρχεται ενόψει των εθνικών εκλογών στην Τουρκία το 2023 και την ώρα που οι υψηλές τιμές πιέζουν τους ψηφοφόρους της χώρας.

Για τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός στην Τουρκία διαμορφώθηκε στο 83,4%, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, ωθούμενος από τις υψηλές τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα.

ΠΗΓΗ https://www.insider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου