Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία υπέγραψαν σήμερα μια επιστολή προθέσεων, με στόχο την ανάπτυξη πυραύλων κρουζ βεληνεκούς άνω των 500 χιλιομέτρων, ώστε να καλύψουν το κενό στο ευρωπαϊκό οπλοστάσιο, που αποκαλύφθηκε, όπως λένε, με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, μετά την τελετή υπογραφής, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Sébastien Lecornu είπε ότι ο νέος πύραυλος θα αποτελέσει ένα μέσο αποτροπής. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ενταχθεί στην ομάδα των συνεργαζόμενων χωρών και η Βρετανία. Ένα πρώτο προσχέδιο του όπλου θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του έτους αλλά οι ακριβείς προδιαγραφές του, όπως το βεληνεκές, θα καθοριστούν λεπτομερώς αργότερα. Χθες, ΗΠΑ και Γερμανία ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο γερμανικό έδαφος το 2026. Μεταξύ άλλων θα αναπτυχθούν πύραυλοι SM-6, Tomahawk και νέα υπερηχητικά όπλα.
Όλα τα παραπάνω γεγονότα συνηγορούν στη κατεύθυνση πως κάλλιστα η ελληνική αμυντική βιομηχανία μπορεί να συμμετέχει σε ένα τέτοιο έργο αποκομίζοντας τα μέγιστα δυνατά οφέλη σε αμυντικό και βιομηχανικό επίπεδο. Το ζητούμενο βέβαια είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου