Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Η Φινλανδία ψήφισε νέο νόμο που της επιτρέπει να εμποδίζει μετανάστες στα σύνορα με τη Ρωσία


Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ψήφισε υπέρ ενός νόμου που επιτρέπει στη σκανδιναβική χώρα να απωθεί τους μετανάστες που στέλνει η Ρωσία στα σύνορά της στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου της Μόσχας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Ο προσωρινός νόμος θα επιτρέψει στη Φινλανδία να εμποδίζει τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο στα ανατολικά της σύνορα ή κοντά σε αυτά, χωρίς τη δυνατότητα προσφυγής. Σκοπός του είναι να αντιμετωπίσει αυτό που το Ελσίνκι θεωρεί ότι είναι μια προσπάθεια του Κρεμλίνου να υπονομεύσει την εθνική ασφάλεια της χώρας μέσω της μετανάστευσης. 

"Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία και τους συμμάχους μας ότι η Φινλανδία φροντίζει για τη δική της ασφάλεια καθώς και για την ασφάλεια των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο στους δημοσιογράφους στο Ελσίνκι. 

Η Φινλανδία αντιμετώπισε εισροή μεταναστών το περασμένο φθινόπωρο, με τις ρωσικές αρχές να είναι γνωστό ότι βοηθούσαν τους ανθρώπους στα σύνορα. Αν και η επιχείρηση σταμάτησε μετά το κλείσιμο των οδικών σημείων ελέγχου τον Νοέμβριο, η Φινλανδία εξακολουθεί να τη θεωρεί άμεση απειλή και ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε τον Ιούνιο στο φινλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο MTV ότι η Ρωσία είναι σε θέση να αναπτύξει περισσότερους από χίλιους μετανάστες στα σύνορα μέσα σε λίγες ώρες.

Ο νόμος, ο οποίος θα έχει ισχύ για ένα έτος, επιτρέπει επίσης στη Φινλανδία να εξετάσει το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας ορισμένων σημείων ελέγχου στα μακρύτερα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου