Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Οι ΝΥΤ αναλύουν την ομιλία του Τζο Μπάιντεν - Ποια τα βασικά συμπεράσματα


Ο πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε την Πέμπτη σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την εξωτερική πολιτική, εάν είναι έτοιμος να νικήσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ και γιατί αντιστέκεται στις εκκλήσεις των Δημοκρατικών να τερματίσει την υποψηφιότητά του, καθώς προσπαθούσε να ανακάμψει από την κρίση εμπιστοσύνης που έχει κατακλύσει. η εκστρατεία του.

Με έναν αυξανόμενο αριθμό Δημοκρατικών βουλευτών, χορηγών και εκλεγμένων αξιωματούχων που παροτρύνουν τον κ. Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα μετά από μια καταστροφική επίδοση στο debate τον περασμένο μήνα όπως ανφέρουν οι NYT, η τελική συνέντευξη Τύπου της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον έγινε μια μεγάλη ευκαιρία για τον πρόεδρο να μιλήσει για την υποψηφιότητά του.

Ακολουθούν τα βασικά συμπεράσματα:

Είπε ότι δεν φεύγει.

Ο κ. Μπάιντεν δεσμεύτηκε να παραμείνει στην προεδρική κούρσα. «Είμαι αποφασισμένος να θέσω υποψηφιότητα», είπε ο κ. Μπάιντεν. Απέρριψε τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι έχασε από τον κ. Τραμπ και επέμεινε: «Νομίζω ότι είμαι ο καλύτερος άνθρωπος για να κάνει τη δουλειά». Αλλά αναγνώρισε επίσης ότι το πρόγραμμα της προεδρίας είχε γίνει προκλητικό. «Μόλις έφτασα να ρυθμίσω τον εαυτό μου λίγο περισσότερο», είπε ο κ. Μπάιντεν.

«Υπήρξαν αναφορές ότι έχετε αναγνωρίσει ότι πρέπει να πάτε για ύπνο νωρίτερα, να τελειώσετε το βράδυ σας γύρω στις 8». “Αυτό δεν είναι αλήθεια. Κοιτάξτε, αυτό που είπα ήταν, αντί η κάθε μέρα να ξεκινάει στις 7 και να πηγαίνω για ύπνο τα μεσάνυχτα, θα ήταν πιο έξυπνο για μένα να ρυθμίσω τον εαυτό μου λίγο περισσότερο. Και είπα, για παράδειγμα, τα πράγματα 8, 7, 6, αντί να ξεκινήσετε έναν έρανο στις 9 η ώρα, ξεκινήστε στις 8 η ώρα. Ο κόσμος μπορεί να πάει σπίτι του μέχρι τις 10:00. Αυτο λεω.”

Ξεκίνησε δύσκολα.
Η απάντηση του κ. Μπάιντεν στην πρώτη ερώτηση περιείχε το είδος της αναστάτωσης που προκάλεσε ανησυχία στους Δημοκρατικούς. Ερωτηθείς σχετικά με την ικανότητα της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις να νικήσει τον κ. Τραμπ, ο κ. Μπάιντεν είπε ότι «δεν θα επέλεγε τον αντιπρόεδρο Τραμπ για αντιπρόεδρο αν πίστευα ότι δεν είχε τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος».

Ο Μπάιντεν – του οποίου η εκστρατεία έχει ήδη κοστίσει περισσότερα από 170 εκατομμύρια δολάρια σε αυτόν τον κύκλο – υποστήριξε ότι «όλα τα δημοσκοπικά δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι πρόωρα επειδή η εκστρατεία δεν έχει πραγματικά ξεκινήσει».

Ο πρόεδρος είπε ότι θα σκεφτόταν να αποσυρθεί από την κούρσα μόνο εάν οι σύμβουλοί του του έλεγαν ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» να κερδίσει – πριν ψιθυρίσει με ένα ειρωνικό χαμόγελο: «Κανείς δεν το λέει αυτό. Καμία δημοσκόπηση δεν λέει κάτι τέτοιο».

Εν μέσω αναφορών ότι η εκστρατεία του έχει αρχίσει να δοκιμάζει την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις εναντίον του Τραμπ, ο Μπάιντεν είπε ότι δεν θα επανεξετάσει την απόφασή του να παραμείνει στην κούρσα ακόμα κι αν οι αριθμοί της ήταν ισχυρότεροι από εκείνους.

«Υποψήφιος γέφυρα»

Ερωτηθείς τι έχει αλλάξει από τότε που χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «γέφυρα» σε μια νέα γενιά ηγετών το 2020, ο Μπάιντεν ανέφερε «τη σοβαρότητα της κατάστασης» που κληρονόμησε όσον αφορά την οικονομία, την εξωτερική πολιτική και τον «εσωτερικό διχασμό». Υπερασπίστηκε σθεναρά το οικονομικό του ρεκόρ ως ιστορικό και επέμεινε ότι θα παραμείνει στην κούρσα όχι για την «κληρονομιά» του, αλλά για να «τελειώσει τη δουλειά που άρχισα». «Πιστεύω ότι έχω τα καλύτερα προσόντα για να κυβερνήσω και νομίζω ότι έχω τα καλύτερα προσόντα για να κερδίσω», είπε ο Μπάιντεν. “Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να νικήσουν τον Τραμπ. Αλλά είναι τρομερά δύσκολο να ξεκινήσεις από το μηδέν”.

Έδειξε να γνωρίζει καλά την εξωτερική πολιτική

Απέναντι στις αμφιβολίες σχετικά με την πνευματική του οξύτητα, ο Τζο Μπάιντεν έδειξε ότι εξακολουθεί να γνωρίζει καλά τις διεθνείς υποθέσεις.

Έδωσε μακροσκελείς και λεπτομερείς απαντήσεις για διάφορα θέματα εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ άλλων όταν είπε ότι ήταν έτοιμος να διακόψει τη σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι ο Σι καταλαβαίνει ότι υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσει», είπε ο κ. Μπάιντεν, αναφερόμενος στον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ της Κίνας.

Επανέλαβε την πάγια θέση του ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας και του Κρεμλίνου.

Ακόμα περιέγραψε λεπτομερώς τις προσπάθειές του να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ περιστασιακά ήταν «λιγότερο από συνεργάσιμο».

Έκανε επίσης λόγο για το παγκόσμιο διακύβευμα των εκλογών, λέγοντας ότι συνάδελφοί του παγκόσμιοι ηγέτες του είπαν ότι «πρέπει να κερδίσει», διότι ο κ. Τραμπ θα ήταν καταστροφή για τις χώρες τους.

Γκάφες…

Μέσα στην αίθουσα, ο Μπάιντεν τράβηξε ηχητικούς αναστεναγμούς – και ανέκφραστα πρόσωπα από ορισμένους από τους κορυφαίους αξιωματούχους του – όταν αναφέρθηκε στον Χάρις ως «Αντιπρόεδρος Τραμπ» στην πρώτη του απάντηση χωρίς σενάριο.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Μπάιντεν είχε προκαλέσει παρόμοια αντίδραση μεταξύ των ηγετών του ΝΑΤΟ όταν παρουσίασε τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «Πρόεδρο Πούτιν» — πριν διορθώσει γρήγορα την αμήχανη κατάσταση.

Ο Λευκός Οίκος και οι αξιωματούχοι της προεκλογικής εκστρατείας επέπληξαν τον Τύπο επειδή επικεντρώθηκε στις γκάφες, αλλά ο έλεγχος της κάθε λέξης του Μπάιντεν έχει γίνει αναπόφευκτος στον απόηχο της θλιβερής επίδοσης του στη συζήτηση τον περασμένο μήνα.

«Βηματισμός»

Ο Μπάιντεν αμφισβήτησε τις αναφορές ότι ιδιωτικά έχει αναγνωρίσει ότι πρέπει να πάει για ύπνο νωρίτερα, επαναλαμβάνοντάς το ως θέμα του «βηματισμού» του κάθε μέρα.

Φάνηκε επίσης να κατηγορεί το προσωπικό του για το γεμάτο πρόγραμμά του – λέγοντας “προσθέτουν πράγματα” – και αναγνωρίζοντας ότι “είναι σημαντικό να κατευνάζω τους [δημοκρατικούς] φόβους αφήνοντάς τους να με δουν εκεί έξω”.

Ο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Μίσιγκαν την Παρασκευή, προτού ταξιδέψει στο Τέξας και το Λας Βέγκας την επόμενη εβδομάδα και πραγματοποιήσει αρκετές εθνικές συνεντεύξεις για να αντιπρογραμματίσει το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών.

Λίγες στιγμές μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο βουλευτής Jim Himes (D-Conn.) – ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων – εξέδωσε μια δήλωση καλώντας τον Μπάιντεν να αποσυρθεί.

Δύο άλλοι Δημοκρατικοί της Βουλής ανέβασαν την καταμέτρηση στους 17, με περισσότερους να αναμένεται να συμμετάσχουν τις επόμενες ημέρες τώρα που ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου