Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Phantom Phriday: Εκδήλωση για τα 50 χρόνια F-4 στην Πολεμική Αεροπορία – Το μαχητικό – θρύλος που θωράκισε το Αιγαίο


Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα, εκατοντάδες λάτρεις των F-4 έδωσαν το «παρών» στην Phantom Phriday, τιμώντας τα 50 χρόνια παρουσίας του εμβληματικού μαχητικού στους ελληνικούς αιθέρες.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πρόκειται για το μαχητικό, που όταν αποκτήθηκε το 1974, πριν από ακριβώς 50 χρόνια, έγινε game changer για το Αιγαίο, προσδίδοντας στην Πολεμική Αεροπορία υπεροχή, μέχρι που και οι Τούρκοι προχώρησαν στην προμήθειά του.

Phantom- Ανδραβίδα

Το μαχητικό τζετ 2ης γενιάς συνεχίζει να πετάει ακόμα στο Αιγαίο, αποτελώντας παράλληλα πόλο έλξης για τους απανταχού λάτρεις του συγκεκριμένου τύπου μαχητικού, παγκοσμίως.

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Phantom Phriday», στις εγκαταστάσεις της 338 Μοίρας Δίωξης Βομβαρδισμού, της 117 Πτέρυγας Μάχης (117ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, στο πλαίσιο ενίσχυσης της αλληλεπίδρασης με το κοινό και τους φίλους της Πολεμικής Αεροπορίας.

Phantom- Ανδραβίδα

Η εκδήλωση, η οποία ήταν ανοιχτή για το κοινό, περιελάμβανε πτήση ζεύγους αεροσκαφών F-4, στατική έκθεση αεροσκαφών, πτήσεις με εξομοιωτές, προβολή ιστορικού βίντεο και έκθεση στατικού μοντελισμού.

Εκεί βρισκόταν και το πλήρως ανανεωμένο Phantom, που βγήκε πριν από μερικές ημέρες από τα υπόστεγα της ΕΑΒ, όπως είχαμε δημοσιεύσει στο enikos.gr πριν από σχεδόν ένα μήνα.

Phantom- Ανδραβίδα

Ήρθε για να αναπληρώσει επί της ουσίας την απώλεια του «507» που συνετρίβη στις 31 Ιανουαρίου 2023, στο Ιόνιο, περίπου 8 ναυτικά μίλια δυτικά του Κατάκολου, με αποτέλεσμα να βρουν ακαριαίο θάνατο ο 31χρονος σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης και ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Το Phantom εξέρχεται της ΕΑΒ έχοντας υποστεί βαριά συντήρηση, σε κινητήρες και άτρακτο κι επί της ουσίας θα είναι το πιο «φρέσκο» σε παγκόσμιο επίπεδο μαχητικό του τύπου.

Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως (σ.σ. μαζί με την Τουρκία και το Ιράν), που χρησιμοποιούν ακόμα το εμβληματικό μαχητικό 2ης γενιάς, που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια υπηρεσίας στην θωράκιση των γαλάζιων αιθέρων.

Στην Αγγλία

Η Πολεμική Αεροπορία είναι η μόνη σε παγκόσμιο επίπεδο που έχει αναβαθμίσει τα Phantom F-4 με ηλεκτρονικά από F-18 και μάλιστα τα χρησιμοποιεί σε επιχειρήσεις βομβαρδισμού, έχοντάς τα άριστα συντηρημένα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ κάθε χρονιά έρχονται spotters από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ προκειμένου να απαθανατίσουν το εμβληματικό μαχητικό των αιθέρων εν δράσει.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας αποφάσισε να εξάγει την αγάπη που τρέφουν πολλοί για τα μαχητικά της και να στείλει ένα Phantom F-4 στην Αγγλία, προκειμένου να πάρει μέρος σε ένα από τα διασημότερα air show του πλανήτη.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.grένα Phantom F-4 της 338 Μοίρας «ΑΡΗΣ» αναμένεται να πετάξει για το Fairford της Αγγλίας προκειμένου να συμμετάσχει στο The Royal International Air Tatoo Show, το τριήμερο 19 – 21 Ιουλίου.

Phantom- Ανδραβίδα

Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα φεστιβάλ αεροπορικής επίδειξης του πλανήτη, που ελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 150.000 επισκέπτες.

Το ελληνικό Phantom θα πετάξει μέσω Γαλλίας, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει ανεφοδιασμό και το διμελές πλήρωμά του θα συνοδεύουν τεχνικοί με πλήρη υποστήριξη.

Ήδη οι ένθερμοι λάτρεις των Phantom ανά την Ευρώπη έχουν αρχίσει να προγραμματίζουν τη μετάβασή τους στο Air Tatoo Show, όπου αναμένεται η λάμψη του να υποσκιάσει ακόμη και τα F-35.

Οι τιμές στο Air Show κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες είναι, αφού ξεκινούν από τις 48 λίρες (περίπου 56 ευρώ) και φτάνουν τις 670 (περίπου 792 ευρώ).

Απόσυρση

Όπως είχε πρώτος αποκαλύψει ο υπογράφων μέσω της Realnews και του enikos.gr, η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας έχει αποφασίσει την απόσυρση 3 τύπων μαχητικών, οι δύο εκ των οποίων θα πουληθούν ενώ ο ένας αποσύρεται οριστικά.

Για τα F-4E Phantom είναι πλέον ειλημμένη απόφαση η συνταξιοδότησή τους έχοντας προσφέρει για μισό αιώνα τα μέγιστα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

«Σίγουρα το Phantom είναι το αεροπλάνο που είχε εδώ και χρόνια αποφασιστεί να αποσυρθεί καθότι λήγουν συγκεκριμένα κομμάτια, πολύ σημαντικά, όπως είναι οι καταπέλτες, να το πούμε έτσι, τα πυροτεχνικά του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών (DV-DAY) της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ.

Phantom- Ανδραβίδα

Όπως αποκάλυψε ο Αρχηγός ΓΕΑ, η απόσυρσή του θα είναι σε συνάρτηση με τις ημερομηνίες έναρξης των έργων ολικής ανακατασκευής της 117 Πτέρυγας Μάχης, όπου βρίσκεται και η 338 Μοίρα των «φαντασμάτων του Αιγαίου».

Η Ανδραβίδα θα γίνει η φωλιά των νέων «φαντασμάτων»των πρώτων 20 F-35 που πρόκειται να προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία. Τα πρώτα 4 αναμένεται να παραληφθούν στις ΗΠΑ το 2028 και περίπου στα τέλη του 2029 με αρχές του 2030 αναμένεται να προσγειωθούν στην Ελλάδα.

«Δεν χρειάζεται να υπάρχει καμία ανησυχία στον κόσμο. Ο κόσμος θα απορροφηθεί, υπάρχουν πολλές ανάγκες στην Πολεμική Αεροπορία. Υπάρχει σχέδιο» είπε χαρακτηριστικά το «πρώτο γεράκι» της χώρας.

ΠΗΓΗ https://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου