Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

«Ανησύχησε την Αθήνα, η Γαλάζια Πατρίδα στο τουρκικό πρόγραμμα σπουδών»


Σεπτέμβριος 16, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Αντίδραση προκάλεσε στην Αθήνα η ένταξη της Γαλάζιας Πατρίδας στα μαθήματα γεωγραφίας στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Τουρκία. Ο ελληνικός Τύπος έγραψε, «18 εκατομμύρια μαθητές θα μάθουν για τη Γαλάζια Πατρίδα», γράφουν τουρκικά δημοσιεύματα.

Όπως σημειώνεται:

Μεγάλη αντίδραση στην Ελλάδα προκαλούν τα σύνορα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που αναφέρει η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη.

 Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Αθήνα η ένταξη της Γαλάζιας Πατρίδας στο βιβλίο γεωγραφίας της 9ης τάξης στο νέο πρόγραμμα σπουδών στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Μοντέλου του Τουρκικού Αιώνα.

Απαντώντας χθες σε κοινοβουλευτική ερώτηση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είπε:

 «Είναι κακό που η Γαλάζια Πατρίδα θα διδάσκεται στα σχολικά βιβλία.

Αντέδρασε για την ενέργεια αυτή της Τουρκίας λέγοντας:

 «Οτιδήποτε περιέχει μαξιμαλιστικές απόψεις δεν πρέπει να δηλητηριάζει τα μυαλά των νέων».

Ενώ ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι ο όρος «Θάλασσα των νησιών» δεν χρησιμοποιείται για το Αιγαίο Πέλαγος στα σχολικά βιβλία, άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα, το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος δεν αναφέρονται στην ενότητα για την Γαλάζια Πατρίδα.

Ο ελληνικός Τύπος, που έδωσε ευρεία κάλυψη στην εξέλιξη, έγραψε, «18 εκατομμύρια μαθητές θα μεγαλώσουν μαθαίνοντας για τη Γαλάζια Πατρίδα».

Η εφημερίδα Καθημερινή κάλυψε την εξέλιξη αυτή στον τίτλο της, τονίζοντας ότι η Γαλάζια Πατρίδα μπήκε για πρώτη φορά στα τουρκικά σχολικά βιβλία.

Η εφημερίδα ανέφερε: «Η Τουρκία έκανε ένα ακόμη βήμα στη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι πλέον στα σχολικά βιβλία. Επιπλέον, το βιβλίο περιλαμβάνει μια δήλωση όπως «Δώστε παραδείγματα του αγώνα της Τουρκίας ενάντια στις άδικες απαιτήσεις που αγνοούν τα νομικά και γεωγραφικά δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», έγραψε.

Η τηλεόραση του Σκάι είπε επίσης, «Δεν υπήρχε «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολικά βιβλία πριν. «18 εκατομμύρια μαθητές στην Τουρκία θα μεγαλώνουν με τη «Γαλάζια Πατρίδα» από εδώ και πέρα», σχολίασε.

 Το γεγονός ότι στο σχολικό βιβλίο δεν υπήρχε χάρτης που να δείχνει τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας θεωρήθηκε «θετικό».

«Γιατί αντιδρούν;»

Κάθε φορά που έρχεται στο προσκήνιο η Γαλάζια Πατρίδα, που υποδηλώνει τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργείται μεγάλη αντίδραση στην Ελλάδα.

Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι αντικρούει τον ισχυρισμό της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν πλήρη δικαιοδοσία στην υφαλοκρηπίδα και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης:

«Η «Γαλάζια Πατρίδα», που αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, είναι ακόμα στο τραπέζι. Αυτό αποτρέπει την επίλυση του προβλήματος του καθορισμού των ορίων της υφαλοκρηπίδας και της οικονομικής αποκλειστικής ζώνης μεταξύ της Τουρκίας και του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. «Το είπα στον Πρόεδρο Ερντογάν στο παρελθόν και θα το λέω από εδώ και πέρα», είπε.

Ο Δένδιας μίλησε για υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στο νησί Μεγίστη στα ανοικτά των ακτών του Κας, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτρη Χούπη, δήλωσε ότι το νησί είναι σημαντικό για την Ελλάδα για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

Δήλωσε ότι απορρίπτεται η θέση της Άγκυρας ότι η Μεγίστη δεν έχει υφαλοκρηπίδα λόγω της γειτνίασής της με τις τουρκικές ακτές.

Πάνω σε αυτό δήλωσε ο Δένδιας: «Στη συμφωνία για το ναυτικό δίκαιο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα σε ακτογραμμές, υφαλοκρηπίδες και οικονομικά αποκλειστικές ζώνες. «Σε αυτή τη συμφωνία δεν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τα εν λόγω δικαιώματα με βάση την επιφάνεια των νησιών», όπως τόνισε.

Hurriyet

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου