Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Belharra: Στη Γαλλία ο πρώτος Κυβερνήτης της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» – Αντίστροφη μέτρηση για την παραλαβή της

* Του Κώστα Σαρικά

Στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν εκεί όπου πλέον η «κλεψύδρα» η οποία μετρά αντίστροφα το χρόνο για την παραλαβή της πρώτης Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό έχει σχεδόν αδειάσει, βρίσκεται εδώ και λίγες εβδομάδες σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, ο πρώτος Κυβερνήτης της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ».

Μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή του καθώς πρόκειται για Αντιπλοίαρχο με άριστο βιογραφικό, Αρχηγό Τάξης στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και σημαντική εμπειρία σε μάχιμες Μονάδες του Στόλου. Μαζί του και ο βασικός πυρήνας των Αξιωματικών οι οποίοι θα κατέχουν τις καίριες θέσεις στο πλοίο όπως ο Ύπαρχος και οι υπεύθυνοι για τον οπλισμό, τα ηλεκτρονικά και τα μηχανικά συστήματα της υπερσύγχρονης ψηφιακής φρεγάτας.

Ο πρώτος πυρήνας των Αξιωματικών συνεργάζεται στενά τόσο με το Κλιμάκιο των Στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται στη Γαλλία από την πρώτη κιόλας μέρα έναρξης κατασκευής του πλοίου αλλά και με τα Στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας. Παράλληλα υπάρχει επαφή και με το πλήρωμα της πρώτης γαλλικής φρεγάτας Belharra «Amiral Ronarc’h» η οποία ήδη έχει ξεκινήσει δοκιμές εν όρμω και σύντομα βγαίνει στην ανοιχτή θάλασσα για τα κρίσιμα Sea Trials. Τις δοκιμές που θα κρίνουν πότε θα παραδοθεί η φρεγάτα στο Marine Nationale προκειμένου να ακολουθήσουν οι δοκιμές της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ».

Belharra

Τόσο η Naval Group όσο και το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας έχουν ήδη κάνει δεκτό το αίτημα του Ναυτικού Επιτελείου ώστε κατά τη διάρκεια των δοκιμών πάνω στην «Amiral Ronarc’h» να βρίσκονται τόσο ο Κυβερνήτης όσο και ο πρώτος «πυρήνας» Αξιωματικών της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» ώστε να έχουν πλήρη εικόνα.

Οι δοκιμές στη θάλασσα για κάθε πρώτο πλοίο της κλάσης του όπως η πρώτη Belharra «Amiral Ronarc’h» θεωρούνται καθοριστικές για τον χρόνο παράδοσης του πλοίου καθώς οι κατασκευαστές θα κληθούν να αντιμετωπίζουν πιθανά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να επιλύσουν ώστε το πλοίο να παραδοθεί στην ώρα του. Και ήδη θα υπάρχει η γνώση ώστε να αντιμετωπιστούν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα στα επόμενα πλοία ή ακόμα και να επιλυθούν πριν καν προκύψουν.

Άλλωστε οι δοκιμές της ελληνικής φρεγάτας προγραμματίζονται χρονικά πολύ κοντά καθώς σύμφωνα με τον σχεδιασμό το πλοίο θα παραδοθεί στο Πολεμικό μας Ναυτικό εντός του 2025 για να ακολουθήσει έπειτα από λίγους μήνες και η 2η ελληνική Belharra, η φρεγάτα «ΝΕΑΡΧΟΣ» η οποία θα καθελκυστεί την ερχόμενη Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου. Στην τελετή καθέλκυσης αναμένεται να παραστούν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και φυσικά ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» έχει μετακινηθεί από τον προβλήτα δίπλα στην πλωτή δεξαμενή στην απέναντι πλευρά του ναυπηγείου, δίπλα στη γαλλική «Amiral Ronarc’h». Κι αυτό γιατί τη θέση της αναμένεται να πάρει η φρεγάτα «ΝΕΑΡΧΟΣ». Εκεί πρόκειται να τοποθετηθεί ο ιστός PSIM αλλά και μια σειρά από άλλα οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα σύμφωνα με τον προγραμματισμό των κατασκευαστών.

Belharra

Ταυτόχρονα στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρώτο στάδιο της διαδικασίας εκπαίδευσης του πληρώματος όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr. Στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group, αλλά και των εταιρειών που έχουν αναλάβει τον εξοπλισμό του πλοίου με ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα, έχουν αρχίσει εντατικό «φροντιστήριο» στους άνδρες και γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού που θα αποτελέσουν το πρώτο πλήρωμα της καινούργιας φρεγάτας του Στόλου.

Τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία θα έχουν καίριες ειδικότητες πάνω στο υπερσύγχρονο τελευταίας τεχνολογίας πλοίο, έχουν χωριστεί σε «πυρήνες» και ήδη μυούνται σε θεωρητικό επίπεδο στα μυστικά των προηγμένων συστημάτων της ψηφιακής φρεγάτας. Φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο να συγκρίνουν τη βιβλιογραφία των συστημάτων του πλοίου με αυτή των σύγχρονων μαχητικών, όπου ιπτάμενοι και τεχνικοί διαβάζουν συνεχώς τα εξειδικευμένα εγχειρίδια χιλιάδων σελίδων ανάλογα με την ειδικότητα τους.

ΠΗΓΗ https://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου