Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και στην Μέση Ανατολή έφερε στο προσκήνιο νέες μεθόδους δράσεις, με αναδυόμενες τεχνολογίες να κερδίζουν έδαφος στη φιλοσοφία ανάπτυξης των μαχητών επί του πεδίου και τα drones να καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να προσαρμοστούν στα διδάγματα που προκύπτουν από τις εμπόλεμες ζώνες σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, όπου φθηνά drones καταλαμβάνουν μεγάλο μερίδιο στους τρόπους ανάπτυξης και δράσης των μαχητών επί του πεδίου.
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως πλέον προχωρά στην προμήθεια χιλιάδων μικρών drones, τα οποία θα αποτελούν μέρος της εξάρτυσης των στρατιωτών επί του πεδίου.
Σε αυτή την επιλογή φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο τα διδάγματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου μετατρέπουν εμπορικά drones σε στρατιωτικά με μικρές παρεμβάσεις.
Ο Αρχηγός του Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Ράντι Τζορτζ, αποκάλεσε την προσπάθεια «μεταμόρφωση σε επαφή», όπου η υπηρεσία αγοράζει τη διαθέσιμη εμπορική έκδοση και στη συνέχεια την δοκιμάζει με στρατιώτες, αντί να ξοδεύει δεκαετίες για να αναπτύξει κάτι προτού ανακαλύψει ότι είναι ξεπερασμένο από τη στιγμή που φτάνει σε μονάδες.
«Η μεταμόρφωση στην επαφή είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Στρατός μας μπορεί να προσαρμόσει τους σχηματισμούς του και να δώσει νέα τεχνολογία στα χέρια των στρατιωτών για να πειραματιστούν, να καινοτομήσουν, να μάθουν και να αλλάξουν με τον απαιτούμενο ρυθμό», είπε ο Τζορτζ σε δήλωση την Πέμπτη. «Η προσπάθεια Κατευθυνόμενης Απαίτησης Μικρών UAS σε επίπεδο εταιρείας είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς το πετυχαίνουμε αυτό».
Το πρόγραμμα «είναι ένα άλλο παράδειγμα της ικανότητας του Στρατού να μεταβαίνει γρήγορα από μια ιδέα σε μια απαίτηση, σε διαγωνισμό, σε δοκιμές, σε συμβόλαια για την παραγωγή», πρόσθεσε ο αρχηγός εξαγορών του Στρατού, Νταγκ Μπους. «Αυτό δείχνει ότι το σύστημα απόκτησης μπορεί να κινηθεί με τον ρυθμό που απαιτείται για την υποστήριξη του Στρατού, ειδικά σε ταχέως αναδυόμενους τομείς τεχνολογίας, όπως συστήματα μικρών μη πληρωμάτων αεροσκαφών» υποστήριξε.
Και Μη Επανδρωμένα Θωρακισμένα
Όμως, τα μη επανδρωμένα οχήματα εκτός από αέρος έχουν αρχίσει να βρίσκουν εφαρμογή και σε θωρακισμένα του στρατού ξηράς.
Βρετανική εταιρεία εισάγει το πρωτότυπο ATLAS – ένα θωρακισμένο μη επανδρωμένο με πυροβόλο. Αυτό δίνει στους διοικητές σχηματισμών μια πρόσθετη επιλογή, ενώ ταυτόχρονα κρατά τους στρατιώτες μακριά από τον κίνδυνο.
Το Autonomous Tactical Light Armor System (ATLAS) Collaborative Combat Variant (CCV), είναι ένα οκτάτροχο όχημα με κίνηση σε όλους τους τροχούς 8Χ8 UGV, έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί αξιοποιώντας την παγκόσμια κορυφαία τεχνογνωσία στην αυτόνομη τεχνολογία, τα τεθωρακισμένα οχήματα και σε συνεργασία με παίκτες του κλάδου.
Το μελλοντικό πεδίο μάχης θα περιλαμβάνει ένα μείγμα από αυτόνομες και ημιαυτόνομες ομάδες μηχανών, που θα δημιουργούν μάζα μάχης και θα απομακρύνουν στρατιώτες από πολλές επικίνδυνες εργασίες.
Το ATLAS CCV θα λειτουργεί χρησιμοποιώντας υψηλά επίπεδα αυτονομίας τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου, συμπληρώνοντας αντίστοιχα το πλήρωμα, αλλά και οχήματα μάχης πεζικού και κύρια άρματα μάχης με χαμηλότερο κόστος. Το όχημα ενσωματώνει υπάρχουσες, αποδεδειγμένες τεχνολογίες για να παρέχει μια οικονομικά αποδοτική ικανότητα που μπορεί να διαμορφωθεί και να αναβαθμιστεί, έτσι ώστε να συνεχίσει να εξελίσσεται για την αντιμετώπιση νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών και απειλών.
Το σύστημα αυτονομίας στον πυρήνα του ATLAS CCV θα «οδηγήσει» το όχημα, θα αποφύγει τα εμπόδια, θα σχεδιάσει τη διαδρομή και θα λάβει τακτικές αποφάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου