Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Γαλλία: Τον Σεζουρνέ προτείνει ο Μακρόν για την Κομισιόν, μετά την "ηχηρή" παραίτηση Μπρετόν


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε τον Στεφάν Σεζουρνέ, απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών της χώρας και στενό πολιτικό σύμμαχό του, ως αντικαταστάτη του Τιερί Μπρετόν ως Γάλλο επίτροπο της ΕΕ, ανακοίνωσε το γραφείο του επικεφαλής του γαλλικού κράτους τη Δευτέρα.

Ο Μπρετόν παραιτήθηκε νωρίτερα από μέλος της Επιτροπής, επιτιθέμενος κατά της προέδρου της, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και δήλωσε ότι δεν θα είναι πλέον υποψήφιος της χώρας του για τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε προτείνει τον Μπρετόν για μια δεύτερη πενταετή θητεία στις Βρυξέλλες, ωστόσο ο Μπρετόν την αρνήθηκε, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν ότι πίσω από την πλάτη του προσπαθούσε να πείσει τον Μακρόν να τον αντικαταστήσει.

"Πριν από λίγες μέρες, στην τελευταία ευθεία των διαπραγματεύσεων για τη σύνθεση του μελλοντικού Κολλεγίου των Επιτροπών, ζητήσατε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά μου — για προσωπικούς λόγους που σε καμία περίπτωση δεν έχετε συζητήσει απευθείας μαζί μου", έγραψε ο Μπρετόν σε επιστολή προς von der Leyen, την οποία δημοσίευσε στο X.

Η κίνηση έδωσε μια εκρηκτική και απροσδόκητη τροπή στη μετεκλογική μετάβαση εξουσίας στην ΕΕ, η οποία έχει ήδη παρεμποδιστεί από εθνικές πολιτικές σκοπιμότητες και την προσπάθεια της φον ντερ Λάιεν να σχηματίσει ένα ισορροπημένο Σώμα Επιτρόπων. Μέχρι στιγμής χώρες, όπως η Σλοβενία ​​και η Ρουμανία, έχουν αποσύρει τους άνδρες υποψηφίους υπό την πίεση της φον ντερ Λάιεν, αντικαθιστώντας τους με γυναίκες.

"Τα τελευταία πέντε χρόνια, προσπάθησα ακατάπαυστα να υποστηρίξω και να προωθήσω το κοινό ευρωπαϊκό καλό, πάνω από τα εθνικά και κομματικά συμφέροντα. Ήταν τιμή μου", έγραψε ο Μπρετόν στην επιστολή του.

"Ωστόσο, υπό το φως αυτών των τελευταίων εξελίξεων - περαιτέρω μαρτυρία αμφισβητήσιμης ποιότητας διακυβέρνησης - πρέπει να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι δεν μπορώ πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου στο Κολλέγιο των Επιτρόπων", έγραψε.

Ο Μπρετόν κατηγόρησε τη φον ντερ Λάιεν ότι πρόσφερε στη Γαλλία ένα χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή εάν ο Μακρόν άλλαζε υποψήφιο, μια τακτική που φέρεται να έχει δοκιμάσει και με μικρότερες χώρες μέλη της ΕΕ.

Οι εντάσεις για το πιθανό χαρτοφυλάκιο της Γαλλίας στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται σε όξυνση τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Παρισιού και Βρυξελλών. "Η Γαλλία δεν είναι ικανοποιημένη με το εύρος του χαρτοφυλακίου που έχει παραχωρηθεί στον Τιερί Μπρετόν", δήλωσε ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος από το κόμμα του Μακρόν, πριν βάλει στο στόχαστρο τις φήμες ότι ο επίτροπος της Ιταλίας θα αποκτήσει μια πολυπόθητη θέση στις οικονομικές υποθέσεις.

Η σχέση μεταξύ του Μπρετόν και της Γερμανίδας φον ντερ Λάιεν δεν χαρακτηριζόταν ποτέ ως αγαστή, με τους δυο τους να συγκρούονται επανειλημμένα ιδιωτικά και δημόσια τα τελευταία πέντε χρόνια.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου