Στις 06.21 το πρωί της Κυριακής ήχησαν οι σειρήνες στο Τελ Αβίβ και οι κάτοικοι έσπευσαν στα καταφύγια. Εναντίον της πόλης είχε εκτοξευθεί πύραυλος εδάφους-εδάφους από την ελεγχόμενη από τους Χούθι Υεμένη.
Οι ανακοινώσεις της ισραηλινής πλευράς θέλουν τον πύραυλο να έχει αναχαιτισθεί από τα αντιαεροπορικά συστήματα Arrow και Iron Dome, τα αποτελέσματα της ενεργοποίησης των οποίων αξιολογούνται. Θραύσματα του πυραύλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντοπίστηκαν σε ανοικτούς χώρους, όπως σε σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Modiin, και πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή κοντά στο Kfar Daniel. Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά.
Η εκδοχή της οργάνωσης Ανσαρουλλάχ (όπως ονομάζονται επισήμως οι Χούθι) είναι διαφορετική. Οι Υεμενίτες υποστηρίζουν ότι ο πύραυλος διήνυσε απόσταση μεγαλύτερη των δύο χιλιάδων χιλιομέτρων σε εντεκάμιση λεπτά, συνεπώς ήταν υπερ-υπερηχητικός (hypersonic), κάτι το οποίο αρνείται η ισραηλινή πλευρά. Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Νασρουντίν Αμέρ, υποστήριξε ότι 20 πύραυλοι της ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας απέτυχαν να πλήξουν τον εισερχόμενο πύραυλο, ενώ ο εκπρόσωπος του Υεμενικού στρατού Γιάχια Σαρί έκανε λόγο για νέο υπερ-υπερηχητικό βαλλιστικό όπλο το οποίο έπληξε "στρατιωτική θέση του εχθρού" στην περιοχή της Γιάφφα.
Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς χαιρέτησε την ενέργεια των Χούθι, τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν θα έχει ασφάλεια έως ότου τερματίσει την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.
Κατά την συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε: "Βρισκόμαστε σε μία πολυμέτωπη εκστρατεία ενάντια στον ιρανικό άξονα του κακού που επιδιώκει την καταστροφή μας. Σήμερα οι Χούθι εξαπέλυσαν πύραυλο εδάφους-εδάφους από την Υεμένη προς την επικράτειά μας. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το τίμημα για κάθε απόπειρα επίθεσης εναντίον μας είναι υψηλό. Όποιος χρειάζεται υπενθύμιση, ας επισκεφθεί το λιμάνι της Χοντέιντα". (Η Χοντέιντα της Υεμένης επλήγη τον Ιούλιο από τις ισραηλινές δυνάμεις, σε απάντηση προς τις επιχειρήσεις που διεξάγουν οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα σε αλληλεγγύη προς την πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας).
Αλλά και η Κεντρική Διοίκηση (Centcom) των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο έπληξε επιτυχώς σύστημα εκτόξευσης πυραύλων των Χούθι στο έδαφος της Υεμένης.
Όπως και αν έχουν τα πράγματα, το μήνυμα που έστειλαν οι Χούθι παραμένει ισχυρό, ιδίως εάν αποδειχθεί ότι όντως ο πύραυλος ήταν υπερ-υπερηχητικός. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να αναζητηθούν αυτοί που προσέφεραν στην Υεμένη τέτοιες επιχειρησιακές δυνατότητες και δεν μπορούν παρά να είναι είτε η Ρωσία είτε το Ιράν. Άλλωστε, οι δύο αυτές πλευρές διαρκώς συσφίγγουν τη μεταξύ τους στρατιωτική συνεργασία, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Σεργκέι Σοϊγκού στην Τεχεράνη, σε προετοιμασία και της επικείμενης συνόδου κορυφής της ομάδας BRICS στο Καζάν, όπου ενδέχεται να υπογραφούν και νέες διμερείς συμφωνίες.
Υπενθυμίζεται ότι τα αντίποινα του Ιράν στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη ακόμη εκκρεμούν, αλλά και ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει γνωστοποιήσει την πρόθεση της χώρας του να αποστείλει εξελιγμένο οπλισμό σε "περιοχές" (υπονοώντας όχι απαραιτήτως κράτη, αλλά και μη κρατικούς δρώντες) από τις οποίες θα μπορούσαν να πληγούν τα αμερικανικά συμφέροντα.
Εάν τυχόν παρακολουθούμε το τελευταίο 24ωρο την υλοποίηση αυτής της απειλή, τότε το μήνυμα των Χούθι δεν έχει απλώς περιφερειακή, αλλά παγκόσμια σημασία.
Προηγουμένως, πληροφορίες ήθελαν την Μόσχα να εισακούει αίτημα των Σαουδαράβων εταίρων της στην ομάδα BRICS να μην εξοπλίσει τους αντιπάλους τους, Χούθι. Όμως η εντατικοποίηση της συζήτησης για αποστολή στην Ουκρανία δυτικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, που θα μπορούσαν να πλήξουν σε βάθος τη ρωσική επικράτεια, ενδεχομένως να άρει τις όποιες ρωσικές αναστολές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου