Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Oι πρώτες εικόνες από τους ελέγχους της Γερμανίας στα σύνορά της -«Εξοργίζει τους Ευρωπαίους γείτονές της»


Ξεκίνησαν από σήμερα, Δευτέρα, οι νέοι έλεγχοι σε όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας, θέτοντας περιορισμούς σε μια ευρεία περιοχή ελεύθερης κυκλοφορίας γνωστή ως ζώνη Σένγκεν, προκαλώντας την οργή των Ευρωπαίων γειτόνων της.

Όπως σημειώνει το CNN, από τη Δευτέρα, εκτός από τους υφιστάμενους συνοριακούς ελέγχους με την Αυστρία, την Ελβετία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία, η Γερμανία θα έχει πλέον και εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία. Το Βερολίνο θα έχει την εξουσία να απορρίπτει ανθρώπους σε όλα τα χερσαία σύνορα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι νέοι κανόνες θα διαρκέσουν αρχικά έξι μήνες. Η κίνηση αυτή, επισημαίνει το αμερικανικό Μέσο, σηματοδοτεί το πόσο πολύ έχει μετατοπιστεί η Γερμανία τα τελευταία χρόνια στο φλέγον ζήτημα της μετανάστευσης. Η γερμανική κυβέρνηση υπό την Άνγκελα Μέρκελ υποδέχθηκε περισσότερες από ένα εκατομμύριο νέες αφίξεις κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015-2016, αλλά τώρα ακολουθεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην αυστηροποίηση των κανόνων, καθώς αντιμετωπίζει μια διογκούμενη ακροδεξιά αντιπολίτευση. Η εξέλιξη έρχεται αφού η Γερμανία έκλεισε την Παρασκευή συμφωνία ελεγχόμενης μετανάστευσης με την Κένυα, σύμφωνα με την οποία το Βερολίνο θα ανοίξει τις πόρτες του σε ειδικευμένους και ημιειδικευμένους εργαζόμενους από την Κένυα.

Ανακοινώνοντας τις αλλαγές, η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, δήλωσε ότι η Γερμανία «ενισχύει την εσωτερική ασφάλεια μέσω συγκεκριμένων δράσεων» και διατηρεί τη «σκληρή στάση της κατά της παράτυπης μετανάστευσης». Η ίδια σηματοδότησε ότι η κίνηση αποσκοπεί στην προστασία των Γερμανών πολιτών από τους κινδύνους που εγκυμονεί η ισλαμιστική τρομοκρατία, καθώς και το σοβαρό διασυνοριακό έγκλημα.

Αντιδράσεις στην Ευρώπη

Ωστόσο, αυτή η κίνηση αυτή έθεσε σε δοκιμασία την ενότητα του ευρωπαϊκού μπλοκ και προκάλεσε επικρίσεις από τους γείτονες της Γερμανίας. Η Γερμανία είναι μέρος της ζώνης Σένγκεν. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να επαναφέρουν προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα σε περίπτωση σοβαρής απειλής για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια. Ωστόσο, αυτό πρέπει να εφαρμόζεται ως έσχατη λύση. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η εισαγωγή αυστηρότερων ελέγχων στα χερσαία σύνορα είναι απαράδεκτη για την Πολωνία, προσθέτοντας ότι η Βαρσοβία θα ζητήσει επείγουσες συνομιλίες με όλες τις χώρες που επηρεάζονται.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Αυστρία έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχθούν μετανάστες που απορρίπτονται από τη Γερμανία. Πιο κοντά στο εσωτερικό της χώρας, το Συμβούλιο Μετανάστευσης της Γερμανίας προειδοποίησε ότι το σχέδιο κινδυνεύει να παραβιάσει το δίκαιο της ΕΕ.

Στροφή στη Γερμανία για το μεταναστευτικό
Η κυβέρνηση της Γερμανίας, με επικεφαλής τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, έχει ωθηθεί σε δράση για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, αφού δέχθηκε επικρίσεις ότι δεν κάνει αρκετά για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Η προσέγγιση της χώρας για τη μετανάστευση έχει σκληρύνει τα τελευταία χρόνια, υπό το φως της αύξησης των αφίξεων -ιδίως από τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία- καθώς και των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η κυβέρνηση συνασπισμού επιδιώκει να αντιμετωπίσει την αναπτυσσόμενη στη χώρα ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία είναι γνωστή για τη ρητά αντιμεταναστευτική και αντι-ισλαμική της ατζέντα. Η νέα δέσμη μέτρων ασφαλείας ήρθε επίσης στον απόηχο μιας θανατηφόρας επίθεσης στη δυτική πόλη Σόλινγκεν, κατά την οποία τρεις άνθρωποι μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου στις 23 Αυγούστου. Ο ύποπτος ταυτοποιήθηκε ως ένας 26χρονος Σύρος με φερόμενες διασυνδέσεις με το ISIS, ο οποίος προηγουμένως έπρεπε να απελαθεί.

«Όλα τελείωσαν, πλέον θα γίνονται έλεγχοι»
Ο γερμανικός Τύπος παρακολουθεί στενά την επέκταση των συνοριακών ελέγχων σε όλα τα σύνορα της Γερμανίας, μετέδωσε η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle.

Παραθέτει δε, σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας Welt, η οποία σημειώνει ότι «τώρα, λοιπόν, σταθεροί έλεγχοι στα σύνορα για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Μια κίνηση για την οποία οι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων στο Βερολίνο προέβαλαν αντίσταση τα τελευταία δέκα χρόνια. Όλα τελείωσαν, πλέον θα γίνονται έλεγχοι. Αυτό δεν οφείλεται στην αυξημένη πίεση από το μεταναστευτικό ή την αυξημένη απειλή ισλαμιστικής τρομοκρατίας ή σε μια νέα νομική κατάσταση, αλλά μάλλον στην ευρύτερη διάθεση που επικρατεί στη χώρα και στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα».

Σχολιάζοντας αρνητικά την απόφαση της υπ. Εσωτερικών Φέζερ, η Welt επισημαίνει: «Φαίνεται αδύνατον η υπουργός να μπορέσει να αποδείξει ότι υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Και επίσης είναι αμφίβολο αν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο μακροπρόθεσμα. Πραγματικά, πιστεύει κανείς ότι μετανάστες και πρόσφυγες θα εγκαταλείψουν το όνειρο που χτίζουν χρόνια για μια ζωή στη Γερμανία απλώς επειδή κάποιοι αστυνομικοί θα διενεργούν ελέγχους στους αυτοκινητοδρόμους, όταν και μόνο με την επίκληση της λέξης ''άσυλο'' πρέπει να τους αφήσουν να μπουν στη χώρα; (…) Αυτό που απαιτείται θα ήταν μια ευρωπαϊκή προσπάθεια. Διαδικασίες ασύλου εκτός ΕΕ και ταχείες αποφάσεις. Συμφωνίες με άλλες γειτονικές χώρες, αποτελεσματικές επιστροφές, ίσως ένα μοντέλο Ρουάντας. Mείωση των κινήτρων (…) Απέναντι σε όλα αυτά, τα νέα μέτρα έχουν λίγη επιρροή. Είναι βέβαια ένα μικρό λιθαράκι προς μια καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού».

Φωτογραφίες AP





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου