Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποτελεί μια υγιή τράπεζα και η πώληση του θα αποτελέσει ιστορικών διαστάσεων ξεπούλημα για 11 λόγους – Δεν ενδιαφέρεται το Caisse d’ Epargne

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     (upd2)Παρ΄ ότι το ελληνικό δημόσιο από τις διερευνητικές επαφές που έχει πραγματοποιήσει για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποκόμισε από τους επίδοξους μνηστήρες το ναι μεν αλλά…συνεχίζει την διαδικασία με στόχο φθινόπωρο ή χειμώνα να έχει προχωρήσει σε διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό.

Όμως η διαδικασία πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αποτελεί μια εξόφθαλμη περίπτωση ξεπουλήματος καθώς δεν θα βοηθήσει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας απλά μόνο θα συμβάλλει στην ανεύρεση κεφαλαίων ώστε να αποπληρωθούν τα δάνεια της σχεδόν χρεοκοπημένης Ελλάδος.
(Το www.bankingnews.gr δεν είναι κατά των αποκρατικοποιήσεων πιστεύουμε ακράδαντα στην ελεύθερη αγορά χωρίς κρατισμό αλλά ο τρόπος με τον οποίο πάει να πουληθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποτελεί ιστορικών διαστάσεων ξεπούλημα)
Υπάρχουν 11 λόγοι για τους οποίους είναι λάθος η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

1)Παρ΄ ότι τον αναφέρουμε ως πρώτο λόγο θα προσπεράσουμε το επιχείρημα ότι το ΤΤ συνεισέφερε στο ελληνικό δημόσιο 2,68 δις ευρώ από επιστροφές κεφαλαίων και μερίσματα.
Όμως δεν μπορεί στις 11 Ιουλίου του 2007 το ΤΤ να πωλεί το 20% των μετοχών του στα 18,2 ευρώ και στην τρέχουσα συγκυρία να αποτιμάται στα 2,91 ή 3 ευρώ;
2)Το ΤΤ είναι μια μεσαία σχετικά τράπεζα με ενεργητικό 16,5 δις ευρώ κεφάλαια 912 εκατ δάνεια 8,2 δις και καταθέσεις 12,12 δις ευρώ.
Οι καταθέσεις και η σταθερότητα τους είναι το πλεονέκτημα του ΤΤ.
Ξεκινώντας από αυτό διερωτάται κανείς γιατί το ΤΤ είχε την μικρότερη εκροή καταθέσεων στο σύστημα σε σχέση με την Εθνική ή την ΑΤΕ που επίσης ανήκουν στο κράτος γιατί το ΤΤ είναι συνυφασμένο με το ταμιευτήριο.
Η πώληση του ακόμη και στην μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας την Εθνική – σχέδιο που δεν θεωρείται απίθανο - ίσως να επιδράσει αρνητικά και να χαθεί αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα.
3)Το ΤΤ διαθέτει 5 δις ευρώ ομόλογα.
Μια τράπεζα ελληνική ή ξένη που θα είναι δυνητικός ενδιαφερόμενος ξεκάθαρα θα προσμετρήσει αυτή την παράμετρο.
Οι ξένοι μιλούν για χρεοκοπία της χώρας λόγω ομολόγων και θα έρθουν στην Ελλάδα να αγοράσουν μια τράπεζα που διαθέτει το 32% του ενεργητικού της σε ομόλογα;  Το Γαλλικό Caisse d’ Epargne είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ΤΤ πάνω από 3 φορές, την τρέχουσα περίοδο ενδιαφέρεται; Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν ενδιαφέρεται…..
4)Οι ελληνικές τράπεζες τι όφελος θα έχουν ώστε να αγοράσουν το ΤΤ που χωρίς αμφιβολία είναι μια υγιής και σταθερή τράπεζα;
Τα 16,5 δις ευρώ ενεργητικό τι θα προσφέρουν στην Εθνική τράπεζα; Γιατί να ενδιαφερθεί η Eurobank η οποία πούλησε την Polbank στην Πολωνία που εμφανίζει πολύ μεγαλύτερες προοπτικές;
5)Εν μέσω έντονα καθοδικού κύκλου η πώληση περιουσιακών στοιχείων δεν θα βοηθήσουν την χώρα. Η Ελλάδα θα απολέσει τα περιουσιακά της στοιχεία χωρίς να επιτύχει τους στόχους της.
Μόνο αν στόχος είναι να φανεί στην ΕΕ ότι η Ελλάδα προσπαθεί ώστε εν συνεχεία να συναινέσει στην αναδιάρθρωση χρέους.
6)Η αποτίμηση του ΤΤ βρίσκεται στα 830 εκατ ευρώ. Το 34% κοστολογείται 282 εκατ και το 44% στα 365.
Το ερώτημα είναι απλό.
Η Eurobank και η Εθνική αγόρασαν το 6% που ελέγχουν η κάθε μία σε τιμές στα 9 με 9,5 ευρώ. Το ερώτημα απλό το κράτος θα πωλήσει στα 3 ή 3,5 ευρώ;
7)Αν το ΤΤ αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να προσφέρει κέρδη περίπου 80 εκατ ευρώ ετησίως σε μέτριες οικονομικές περιόδους που σημαίνει ότι σε 4 χρόνια το ΤΤ θα έχει επιτύχει να καλύψει το τίμημα πώλησης του.
8)Η πώληση του ΤΤ σε μια ελληνική τράπεζα θα δημιουργήσει νέο παραγόμενο πλούτο; Θα συμβάλλει στην ανάπτυξη; Θα οδηγήσει το νέο σχήμα να χρηματοδοτήσουν την οικονομία; Προφανώς και όχι.
9)Αν πωληθεί το ΤΤ θα αλλάξει τις ισορροπίες ή τους συσχετισμούς δυνάμεων στον τραπεζικό κλάδο; Μπορούν 16,5 δις ευρώ να αλλάξουν τις ισορροπίες στον κλάδο;
10)Στην Ευρώπη μόνο στις περιπτώσεις της Deutsche Post bank και στο Caisse D’ Epargne έχει υπάρξει εμπλοκή κράτους και ιδιωτών στα ταχυδρομικά ταμιευτήρια. Σε άλλες χώρες συνεχίζουν να λειτουργούν αυτόνομα.
11)Το πλέον σημαντικότερο από όλα πως θα αξιολογήσει η αγορά την πώληση του ΤΤ αν τελικώς επιτευχθεί για τον αγοραστή; Θα αξιολογήσει ότι παίρνει καταθέσεις 12 δις ή ότι παίρνει ομόλογα 5 δις ευρώ;


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου