Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Οι απειλές της S&P για selective default αν προχωρήσει το rollover σκιάζουν την αγορά και τις τράπεζες - Ακραία κερδοσκοπία στην ΑΤΕ bank - Στις 1950 μ.β. το CDS και αποδόσεις 28%....

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr


(upd8)Οι ξεκάθαρες προιδοποιήσεις της  Standard and Poor’s ότι αν προχωρήσει το rollover στο ελληνικό χρέος θα υποβαθμίσει την Ελλάδα σε selective default επιδρούν στο ΧΑ και γενικότερα στην ελληνική αγορά.  Παράλληλα οι έλληνες τραπεζίτες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΚΤ ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης της ρευστότητας των τραπεζών αν η χώρα υποβαθμιστεί και αναζητείται η ιδανική φόρμουλα. Το ΧΑ υποχωρεί οι τραπεζικές μετοχές επίσης δέχονται πιέσεις πλην της ΑΤΕ που λόγω κερδοσκοπίας καταγράφει υπερκέρδη....

Ποιο είναι το νέο τοπίο στο οποίο λειτουργεί η αγορά;
Η 5η δόση εγκρίθηκε για την  Ελλάδα αναμενόμενη ούτως η άλλως διαδικασία, ωστόσο το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται στο μοντέλο με βάση το οποίο θα προχωρήσει το rollover στο ελληνικό χρέος και βεβαίως το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας το οποίο θα οριστικοποιηθεί μάλλον τέλη Αυγούστου ή τον Σεπτέμβριο.
Η ελληνική αγορά τηρεί στάση αναμονής. Πολλοί θεωρούν ότι μετά από μια άνοδο είναι δικαιολογημένη μια κατοχύρωση κερδών αλλά η ουσία είναι ότι η Standard and Poor’s επανέφερε τους δυνητικούς και όχι μόνο θεωρητικούς κινδύνους για την τύχη της χώρας. Η επιλεκτική χρεοκοπία βρίσκεται προ των πυλών και κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει ή να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται για να διασωθεί η χώρα.
Στο ΧΑ τηρείται στάση αναμονής κλείνοντας στις 1306 μονάδες  με πτώση 0,16% τζίρο 77,8 εκατ ευρώ και όγκο 25,2 εκατ μετοχές.  
Από τα πλέον αξιοσημείωτα η στάση και συμπεριφορά της μετοχής της ΑΤΕ η οποία ενισχύθηκε  19,87% στα 1,81 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 2,29 δις ευρώ. Να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει έως το +25%.
Είναι προφανές ότι η συμπεριφορά της μετοχής της ΑΤΕ είναι εξόφθαλμη κερδοσκοπία καθώς οι μικρομέτοχοι δεν συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου ενώ οι τράπεζες που κάλυψαν την αύξηση μαζί με το δημόσιο έχουν συμφέρον από την άνοδο της μετοχής…
Τα σχέδια για πώληση του 48% δίνουν μια λαβή για άνοδο αλλά το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί νωρίτερα από το 2012.
Όμως  η άνοδος αυτή εγείρει πολλά ερωτηματικά και καταδεικνύει ότι τελικώς σε αυτή την χώρα λίγα μπορούν να αλλάξουν…..
Η Εθνική τράπεζα έκλεισε σταθεροποιητικά ενώ είχε φθάσει σε απώλειες έως 2%  στα 5,20 ευρώ και κεφαλαιοποίηση 4,97 δις ευρώ.
Η Alpha bank η οποία θα αποφασίσει στις 15 Ιουλίου για την αύξηση κεφαλαίου ενισχύθηκε +1,37% στα 3,70 ευρώ και αποτίμηση 1,976 δις ευρώ.
Πτωτικά με απώλειες από -2,02% έως 2,06% η Eurobank και το ΤΤ αντίστοιχα.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται καθοδικά αλλά η μετοχή της ΑΤΕ ξεχωρίζει λόγω της ακραίας κερδοσκοπίας που βρίσκεται  σε εξέλιξη.
Στον  εικοσάρη ξεχώρισε  η ΔΕΗ με κέρδη 1,55% στα 10,50 ευρώ ο ΟΤΕ κινήθηκε  πτωτικά 1,41% και ο ΟΠΑΠ με κέρδη 0,45%.
Ωστόσο και η εικόνα του εικοσάρη πλην τραπεζών δεν είναι ενθαρρυντική.

Στάση αναμονής και στα ομόλογα

Με την αμερικανική αγορά κλειστή σήμερα οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής και δεν αναλαμβάνουν ρίσκο μετά τις απειλές της S&P.
To spread στις 1307 μονάδες βάσης από 1315 μ.β. την Παρασκευή με απόδοση στην 10ετία 16,07%. Από τα πλέον αξιοσημείωτα η απόδοση στον Αύγουστο 2012 διαμορφώνεται στο 28,06%.
Στα CDS επίσης στάση αναμονής με την Ελλάδα να κινείται στις 1950 μονάδες βάσης.
Η Πορτογαλία στις 770 μονάδες βάσης, η Ιρλανδία 755 μ.β. η Ισπανία 268 μ.β. και η Ιταλία 178 μονάδες βάσης. To ευρώ έχει σταθεροποιηθεί στα 1,4510 δολάρια με μικρό λογικό εύρος διακύμανσης 1,4490 με 1,4580 δολάρια.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου