Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Ντελόρ: Βλέπουμε χώρες να υβρίζουν με τρόπο απαράδεκτο τους Έλληνες

Από το ιστολόγιο http://www.xrimanews.gr/

XRIMANEWS.GRΟ πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ αναφέρεται στα λάθη που συνόδευσαν την υιοθέτηση του ευρώ. Θεωρεί δύσκολη την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά καλύτερη από ενδεχόμενη έξοδο από την ΟΝΕ. Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ εκφράστηκε για πρώτη φορά δημοσίως για την οικονομική κρίση. Αυτό έγινε στο Παρίσι, στην Σχολή Πολιτικών Επιστημών, όπου κατέθεσε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του για τα εκ γενετής λάθη που έγιναν στην Ε.Ε. Για το ποια λύση εκείνος προκρίνει, έστειλε όμως και μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες.
Η ανταποκρίτριά της Deutsche Welle στο Παρίσι, Ολυμπία Τσίπηρα, μεταδίδει:
 
«Ο ασθενής μας θα πεθάνει υγιής»
 
«Δεν μάσησε τα λόγια του ο Ζακ Ντελόρ στην ανάλυσή του για το
σημερινό κατάντημα της Ευρώπης. Γι` αυτόν η Συνθήκη της Λισσαβόνας είναι μη πειστική, άλλωστε οι συνθήκες, όπως λέει, δεν δίνουν όλες τις λύσεις, δεν κάνουν πολιτική, απλώς υποχρεώνουν για περισσότερη φρόνηση.
Στην ευρωζώνη, τα λάθη έγιναν από τη γέννησή της αφού αυτή δεν συνοδεύτηκε με ένα σύστημα ενισχυμένης συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, όπως ο ίδιος είχε προτείνει, όταν ήταν πρόεδρος της Κομισιόν, για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα που προϋπήρχε του ευρώ. Τα κράτη όμως δεν συνέπραξαν.
Σήμερα στις ανασφάλειες και τον φόβο που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση προστίθεται ένας άκρατος ατομικισμός που οδηγεί στην απομόνωση και φθάσαμε στο σημείο να βλέπουμε χώρες να υβρίζουν με τρόπο απαράδεκτο τους Έλληνες, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι συνυπεύθυνο, λέει ο Ντελόρ.
Η λύση που προτείνει είναι: Πρώτο, η αμοιβαιότητα του χρέους στην Ευρώπη ήτοι, όλα τα χρέη στον ίδιο κορβανά για κοινή αντιμετώπιση με την έκδοση δύο ειδών «ευρωομολόγων», μπλέ και κόκκινων, υγιών και λιγότερο υγιών. Δεύτερο, λήψη μέτρων λιτότητας απαραιτήτως συνδυασμένων με μέτρα για την ανάπτυξη, Διαφορετικά θα βρεθούμε προ του παραδόξου, «ο ασθενής να μας πεθάνει υγιής».
Το μήνυμα για τους Έλληνες: Έγιναν ανόητα λάθη στο παρελθόν, η κατάσταση είναι δύσκολη, καλύτερη όμως από μια έξοδο από το ευρώ που θα μειώσει κατά 20% το βιοτικό επίπεδο, λέει ο Ζακ Ντελόρ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου