Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

«Έκρηξη» αιτήσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών για δικαστική ρύθμιση

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

Περισσότερες από 3.200 αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχουν κατατεθεί για δικαστική ρύθμιση προς τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας το πρώτο εξάμηνο του έτους. H «έκρηξη» των αιτήσεων οδήγησε την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να δημιουργήσει δύο εφαρμογές πληροφορικής - εργαλεία υπολογισμού για να διευκολυνθούν οι οφειλέτες και όλοι οι ενδιαφερόμενοι (δικηγόροι, ενώσεις καταναλωτών, δικαστές κ.ά.) για την αξιοποίηση και εφαρμογή του ν. 3869/2010.

- Με την πρώτη εφαρμογή διευκολύνεται ο οφειλέτης να προσδιορίσει τα ποσά στα οποία κατανέμεται η μηνιαία δόση του προς τους πιστωτές του. Ο οφειλέτης συμπληρώνει το ποσόν το οποίο δύναται να καταβάλει κάθε μήνα, τη χρονική διάρκεια και τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές που ικανοποιούνται συμμέτρως. Η εφαρμογή κατανέμει αυτομάτως τη δόση σε όλους τους πιστωτές, ενώ δίνει χρήσιμα στοιχεία σχετικά με την έκταση εξυπηρέτησης του χρέους. Η εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε για πρόταση εξωδικαστικού ή δικαστικού συμβιβασμού είτε για τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών.
- Με τη δεύτερη εφαρμογή καθορίζεται η μηνιαία δόση που πρέπει να καταβάλει ο οφειλέτης προκειμένου να διατηρήσει την κύρια ή μοναδική κατοικία του και πώς αυτή κατανέμεται στους πιστωτές. Στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης συμπληρώνει την εμπορική αξία της κατοικίας, το ποσοστό αποπληρωμής (85%), το επιτόκιο, τη διάρκεια εξυπηρέτησης, με βάση τα οποία η εφαρμογή προσδιορίζει αυτομάτως τη μηνιαία δόση που θα καταβάλει ο οφειλέτης για την προστασία της κατοικίας του. Στη συνέχεια, με τη συμπλήρωση των στοιχείων για τους πιστωτές και τις εξασφαλισμένες ή μη απαιτήσεις, η εφαρμογή προβαίνει στην κατανομή της μηνιαίας δόσης στους πιστωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου