Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

ΈΚΘΕΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΖΗΤΑ ΤΟ ΣΑ Μπλεξίματα και με τον ΟΗΕ

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=210698&-V=articles

Μπλεξίματα και με τον ΟΗΕ θα έχει η Κυβέρνηση για τη διαχείριση του φονικού φορτίου του πλοίου Monchegorsk. Όπως εγκύρως πληροφορείται ο «Π», η Επιτροπή Κυρώσεων κατά του Ιράν ζήτησε από την Κύπρο λεπτομερή έκθεση για το φορτίο, από την ημέρα της κατάσχεσής του μέχρι την αυτανάφλεξή του, στις 11 Ιουλίου. Η Επιτροπή ζητεί τα στοιχεία για να τα περιλάβει σε έκθεση που ετοιμάζει για τις κυρώσεις κατά του Ιράν και θα την υποβάλει στα τέλη του χρόνου στο ΣΑ.
Όπως έγραψε ξανά ο «Π», η Κυβέρνηση της Κύπρου σταμάτησε να συνεργάζεται με την Επιτροπή Κυρώσεων και αρνήθηκε να παραδώσει στον ΟΗΕ επιπρόσθετες πληροφορίες σε σχέση με το είδος του φορτίου, καθώς και για τα άτομα που ήταν πίσω από τη διακίνησή του, όπως το είχε ζητήσει εγγράφως η επιτροπή.

Το πρακτικό που κράτησε ο πρέσβης των ΗΠΑ, για τη σύσκεψη που έγινε
με ευρωπαίους ομολόγους του στις 3 Φεβρουαρίου 2009


Προχθές το Sigmalive δημοσίευσε λεπτομερέστατο πολυσέλιδο κατάλογο, τον οποίο ετοίμασε ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης κατά τον έλεγχο που έγινε στα εμπορευματοκιβώτια, τον Φεβρουάριο του 2009. Όπως γνωρίζει ο «Π», ο κατάλογος αυτός μεταφράστηκε και στα αγγλικά, όμως δεν έφτασε ποτέ στην Επιτροπή Κυρώσεων, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος ήταν υποχρεωμένη να το κάμει με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑ για τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Όπως αποκάλυψε ο «Π», λίγο πριν τη φονική έκρηξη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (Panel of Experts), η οποία διορίστηκε από το ΣΑ του ΟΗΕ για να βοηθήσει την Επιτροπή Κυρώσεων στην παρακολούθηση εφαρμογής των ψηφισμάτων δυνάμει των οποίων επιβλήθηκε το εμπάργκο στο Ιράν, υπέβαλε αίτημα στην κυπριακή Κυβέρνηση να επισκεφθεί την Κύπρο και να πραγματοποιήσει αυτοψία στο επικίνδυνο φορτίο, όμως η ΚΔ δεν ανταποκρίθηκε. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όπως αποκαλύπτεται από τη σχετική αλληλογραφία που βρίσκεται ήδη στα χέρια των ανακριτών της αστυνομίας καθώς και της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής, ήθελε τα στοιχεία αυτά για να τα περιλάβει σε έκθεση που είχε δεσμευτεί να καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Στο πρακτικό φαίνεται ξεκάθαρα πως ο Γερμανός πρέσβης είχε προσφέρει εν λευκώ τη βοήθεια της Γερμανίας για τη διαχείριση του φορτίου.
Κύπρος – Ιράν συμμαχίαΣυγκεκριμένα, τον περασμένο Μάιο, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Μηνάς Χατζημιχαήλ, με σημείωμά του προς το υπουργείο Εξωτερικών, έγραφε πως στις 9 Μαΐου 20011 έληγε η προθεσμία κατάθεσης της έκθεσης και ότι τον Ιούνιο θα κατατίθετο στο ΣΑ. Όπως γράφει ο Μηνά, η συντονίστρια της Επιτροπής Κυρώσεων του είπε ότι «θα ήταν καλό η ΚΔ να παραθέσει τα στοιχεία που αναφέρονται ΠΡΙΝ την κατάθεση της έκθεσης, δηλαδή στις 9 Μαΐου 2011. Σε περίπτωση που η ΚΔ δεν το πράξει, η Κύπρος δεν θα είναι μόνο η μόνη χώρα στην οποία καταγράφηκε περιστατικό παραβίασης των κυρώσεων που δεν θα έχει αποδεχθεί επίσκεψη της Ομάδας κατά την περίοδο πριν την παρουσίαση της σχετικής έκθεσης στο ΣΑ ΟΗΕ τον προσεχή Ιούνιο, αλλά θα είναι και η μόνη χώρα στην οποία καταγράφηκε σοβαρό περιστατικό παραβίασης κυρώσεων, η οποία δεν θα έχει παράσχει στην Επιτροπή ολοκληρωμένη έκθεση για το θέμα, και λεπτομερή ευρήματα από την υπόθεση αυτή».

Ούτε η πιο πάνω προειδοποίηση του μόνιμου αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ δεν έκαμψε την άρνηση της Κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, και πράγματι η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε η ΜΟΝΗ χώρα που δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του ΣΑ και ΔΕΝ έδωσε στο ΣΑ τις πληροφορίες που ήθελε. Η έκθεση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναφέρει πως μόνο η Κύπρος δεν έστειλε πρόσκληση στους εμπειρογνώμονες, εφαρμόζοντας την τακτική του Ιράν, το οποίο δεν απαντά καν στις επιστολές των επιτροπών του ΣΑ.

Αγωνιώδης έκκληση
Στις αρχές Ιουνίου 2011, αγνοώντας ότι τα εμπορευματοκιβώτια είχαν φουσκώσει, με νέο σημείωμά της, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Κύπρου με αγωνία επισήμανε στο υπουργείο Εξωτερικών τι δεν είχε κάνει για το φορτίο του Monchegorsk:
«Επισημαίνεται η παράκληση του Panel of Experts της Επιτροπής αυτής να επισκεφθεί την Κύπρο μέσω επιστολής που σας διαβιβάστηκε στις 28 Ιανουαρίου 2011, η μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς μας να ανταποκριθούμε στο αίτημα αυτό, η ξεκάθαρη θέση της Επιτροπής ότι επιθυμούσε να συμπεριλάβει την Κύπρο στο πρώτο reporting cycle, η τελική άρνησή μας να αποδεχθούμε την εν λόγω επίσκεψη (παρ’ όλη την ευελιξία της Επιτροπής για αλλαγή των ημερομηνιών) και, τέλος, η αποτυχία να ανταποκριθούμε στην παράκληση της συντονίστριας της Επιτροπής για παροχή τουλάχιστον σχετικών στοιχείων που αφορούσαν την υπόθεση Mochegorsk».

Όπως ο «Π» γνωρίζει, η απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν να μην δοθεί ΚΑΝΕΝΑ στοιχείο στον ΟΗΕ και η επίσκεψη της επιτροπής να αναβάλλεται συνεχώς. Η ΚΔ, μέχρι σήμερα, δεν απάντησε καν στην επιστολή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, την οποία παρέλαβε από τις 28 Ιανουαρίου 2011.

Τα στοιχεία αυτά καταρρίπτουν τον ισχυρισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου ότι η ΚΔ ενεργούσε σε συνεννόηση με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αν η Κύπρος συνεργαζόταν με τον ΟΗΕ, θα επέτρεπε στους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι ήθελαν να επισκεφθούν την Κύπρο τον Μάιο, θα έκαναν αυτοψία στο φορτίο και πολύ πιθανόν να εντόπιζαν το πρόβλημα της αλλοίωσης. Η άρνηση της ΚΔ να δεχτεί τους εμπειρογνώμονες δεν οφειλόταν σε αμέλεια του ΥΠΕΞ, αλλά ήταν αποτέλεσμα πολιτικής καθοδήγησης για άρνηση της συνεργασίας με την επιτροπή αυτή. Τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται από τους τεχνοκράτες, αλλά σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Σε ρήξη και με την ΕΕ για τη συμπόρευση με το Ιράν
Ψέματα, ψέματα, πόσα ψέματα;
Η Κυβέρνηση της Κύπρου, για λόγους που μόνο αυτή γνωρίζει, πήρε την πολιτική απόφαση να μην δώσει στη Δύση το φορτίο, ούτε να δώσει πληροφορίες για το περιεχόμενό του. Η πολιτική αυτή δεν παραβίαζε μόνο ψηφίσματα του ΣΑ, στα οποία η ΚΔ οφείλει τη διεθνή της αναγνώριση, αλλά και τις Κοινές Θέσεις της ΕΕ, στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, όπως αυτή τροποποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2007.

Με βάση τις Κοινές Θέσεις, που είναι δεσμευτικές για τα κράτη μέλη, οι κυρώσεις κατά του Ιράν είναι πιο αυστηρές και από αυτές του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ως εκ τούτου, τα ισχυρά κράτη της ΕΕ είχαν ευθύς εξαρχής την άποψη ότι η Κύπρος θα έπρεπε να κατάσχει το φορτίο χωρίς δεύτερη σκέψη και δεν έπρεπε να προσφύγει καν στην Επιτροπή Κυρώσεων του ΣΑ για να πάρει καθοδήγηση.

Η εξόφθαλμη πρόθεση της Κύπρου να στείλει το φορτίο πίσω στο Ιράν και η κωλυσιεργία της να εφαρμόσει τις Κοινές Θέσεις ενόχλησε τα μεγάλα κράτη της ΕΕ, που έχουν την ευθύνη να παρακολουθούν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ήταν μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο που η ΕΕ κινητοποιήθηκε ασκώντας πιέσεις στην Κύπρο να συμμορφωθεί, ενώ πρόσφερε στην Κύπρο βοήθεια να απαλλαγεί από το φονικό φορτίο, με πρωταγωνίστρια τη Γερμανία.


Σημείωμα του μονίμου αντιπροσώπου της Κύπρου στις Βρυξέλλες, όπου σημειώνεται η δυσαρέσκεια της ΕΕ για τη στάση της Λευκωσίας.
Η «διάψευση» του Zeitz
Παρ’ όλο που υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για αυτό, η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει αυτήν την πραγματικότητα, λέγοντας συνειδητά ψέματα πως ουδέποτε έγινε πρόταση από τη Γερμανία. Αρχικά η Κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου, παραδέχθηκε την προσφορά της Γερμανίας, με δήλωσή του την επομένη της έκρηξης: «Πρόταση συγκεκριμένη πήραμε από τη Γερμανία», είπε, και συμπλήρωσε ψευδώς πως για την υλοποίηση της πρότασης αυτής «ζητήσαμε εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας (...) κάτι για το οποίο δεν πήραμε απάντηση». Ουδέποτε η Κύπρος ζήτησε τέτοια εντολή από το ΣΑ. Αντιθέτως, δύο φορές η Επιτροπή Κυρώσεων του ΣΑ, γραπτώς (6/2/2009 και 29/3/2009), παρότρυνε την Κύπρο να παραδώσει το φορτίο σε άλλη χώρα.

Την περασμένη Κυριακή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με γραπτή δήλωσή του ανέφερε τα εξής: «Ενώπιον της Κυβέρνησης δεν τέθηκε ποτέ θέμα από μέρους της Γερμανίας για ανάληψη και καταστροφή του φορτίου του πλοίου 'Monchegorsk'».
Την περασμένη Τρίτη, το ψέμα της Κυβέρνησης το «επιβεβαίωσε» με δήλωσή του στη «Χαραυγή» ο απερχόμενος πρέσβης της Γερμανίας Gottfried Zeitz.

Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένη διπλωματική πηγή, η Κυβέρνηση άσκησε πίεση στον αποχωρούντα πρέσβη της Γερμανίας να κάμει τη δήλωση αυτή, η οποία διαψεύδεται κατηγορηματικά από τη διπλωματική αλληλογραφία του κυπριακού ΥΠΕΞ, καθώς και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Gottfried Zeitz, ο οποίος είπε στη «Χαραυγή» ότι δεν έγινε καμιά πρόταση στην Κύπρο από τη Γερμανία, σε συνάντηση που έγινε στη Λευκωσία στις 3 Φεβρουαρίου 2009, στην οποία πήραν μέρος οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτικό που κράτησαν οι Αμερικανοί:
«Ο Zeitz επανέλαβε μια προσφορά που είχε κάνει ενωρίτερα στην ΚΔ (μετά από οδηγίες της Κυβέρνησής του) για εν λευκώ βοήθεια στην Κύπρο για το θέμα Monchegorsk. Η βοήθεια αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αποστολή τεχνικών εμπειρογνωμόνων από το Βερολίνο ή ακόμα και την αποστολή ενός σκάφους που θα μετακινούσε το φορτίο από το κυπριακό έδαφος».

Και το κυπριακό ΥΠΕΞ
Η πρόταση αυτή επιβεβαιώνεται και από τη διπλωματική αλληλογραφία του κυπριακού ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με σημειώματα της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κύπρου στις Βρυξέλλες (αποσπάσματα δημοσίευσε προ ημερών η εφημερίδα «Σημερινή», αλλά ο «Π» τα εξασφάλισε και τα μελέτησε), η ΕΕ ανησύχησε από την απόφαση της Κύπρου να προσφύγει στην Επιτροπή Κυρώσεων του ΣΑ και να ζητήσει γνώμη για το τι θα κάνει το φορτίο του Monchegorsk, διότι υπήρχε ο κίνδυνος να ασκήσει βέτο η Ρωσία και να αφεθεί το φορτίο να επιστραφεί στο Ιράν. Αυτή ήταν και η ξεκάθαρη πρόθεση της Κύπρου στην επιστολή που έστειλε στην Επιτροπή Κυρώσεων, το πλήρες κείμενο της οποίας δημοσίευσε ο «Π»: Να στείλει το φορτίο πίσω στο Ιράν.
Η ΕΕ είχε την έντονη άποψη ότι η Κύπρος δεν έπρεπε να προσφύγει καν στο ΣΑ. Όπως γράφει σε τηλεγράφημά του προς τη Λευκωσία ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στις Βρυξέλλες, Αντρέας Μαυρογιάννης, η ΕΕ πίεζε ασφυκτικά την Κύπρο να μην κάνει παιχνίδια με το ΣΑ (λόγω Ρωσίας) και να εφαρμόσει τις Κοινές Θέσεις στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ και να κατάσχει το φορτίο.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2009 κι ενώ ακόμη εκκρεμούσε η απάντηση της Επιτροπής Κυρώσεων στο ερώτημα της Κύπρου, η Τσεχία, που είχε την προεδρία της ΕΕ, κάλεσε σε σύσκεψη τις ισχυρές χώρες της Ένωσης (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία) καθώς και την Κύπρο για να συζητήσουν το ζήτημα του φορτίου του Monchegorsk.

Ο πρέσβης Α. Μαυρογιάννης έγραψε στο υπουργείο Εξωτερικών ότι ο Γερμανός ομόλογός του είπε πως η Κύπρος έπρεπε να εφαρμόσει τις Κοινές Θέσεις της ΕΕ, ανεξαρτήτως του τι θα αποφάσιζε η Επιτροπή Κυρώσεων, και να κατάσχει το φορτίο. «Σημειώνω ότι η χώρα του (Γερμανία) είναι έτοιμη συνδράμει Αρχές χώρας μας αν απαιτηθεί. Βρετανός και Ιταλός συμφώνησαν πλήρως με γερμανικές θέσεις. ΗΒ πρόσφερε επίσης όποια τεχνική αρωγή ήθελε αιτηθεί η πλευρά μας».

Επίσης, η Γαλλίδα μόνιμη αντιπρόσωπος «υπογράμμισε ότι η επιστολή μας προς την Επιτροπή Κυρώσεων δεν ήταν η ενδεδειγμένη πράξη και ότι Παρίσι είχε διαμηνύσει τη θέση αυτή προς τη Λευκωσία (σημ. εικάζω ότι Γαλλίδα συνάδελφος είχε στην κατοχή της την επιστολή του ΜΑ ΝΥ -μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη- προς τον Πρόεδρο της ΕΚ)» (πρόκειται για την επιστολή που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή ο «Π», με την οποία η ΚΔ εκφράζει πρόθεση να στείλει το φορτίο πίσω στο Ιράν).

Η συζήτηση για το φορτίο του Monchegorsk συζητήθηκε ξανά στις Βρυξέλλες την επομένη σε πρόγευμα εργασίας της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) της ΕΕ, όπου οι εταίροι της Κύπρου τόνισαν με έμφαση την ανάγκη συμμόρφωσης της Κύπρου με τις Κοινές Θέσεις της ΕΕ. Γράφει σχετικά σε σημείωμά του προς το υπουργείο Εξωτερικών ο Αντρέας Μαυρογιάννης:
«Γαλλίδα και Γερμανός συνάδελφος υποστήριξαν ότι η επιστροφή του φορτίου στο Ιράν δεν αποτελεί επιλογή. Γερμανός και Βρετανός δήλωσαν ετοιμότητα χωρών τους για τεχνική ή και άλλου είδους αρωγή σε περίπτωση που η Κυπριακή Κυβέρνηση ήθελε ζητήσει κάτι τέτοιο. Ειδικά Γαλλίδα και Γερμανός υπογράμμισαν ότι εναπόκειται στην Κύπρο να αποφασίσει αν χρειάζεται στήριξη και ποιου είδους».

Στο μεταξύ, στις 6 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή Κυρώσεων του ΣΑ είχε ενημερώσει την Κύπρο ότι το φορτίο παραβίαζε τις κυρώσεις και παρότρυνε την Κύπρο να αναζητήσει βοήθεια από άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ. Ο επικεφαλής της Επιτροπής Κυρώσεων είπε στον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ Μηνά Χατζηγαβριήλ ότι η Κύπρος πρέπει να αρχίσει διαβουλεύσεις για να βρει τρίτη χώρα που να είναι διατεθειμένη να παραλάβει το φορτίο και την παρότρυνε να κάνει διαβουλεύσεις με την ΕΕ.

Και διακοίνωση
Λίγες μέρες μετά, στις 10 Φεβρουαρίου, η Τσεχία, ως προεδρεύουσα χώρα, έκανε το εξής διάβημα προς την Κύπρο:
«Η Προεδρία έκανε έκκληση προς τις κυπριακές Αρχές να συμμορφωθούν με τις προβλεπόμενες αποφάσεις των ΗΕ και τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ. Οι κυπριακές Αρχές δεν θα έπρεπε σε οποιαδήποτε περίπτωση να επιτρέψουν τον απόπλου του πλοίου προς το Ιράν. Η Προεδρία υπέδειξε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει τεχνική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το χειρισμό του φορτίου».

Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι και το Συμβούλιο Ασφαλείας και η ΕΕ με επιμονή παρότρυναν την Κύπρο να μην στείλει το φορτίο πίσω στο Ιράν. Μέχρι και την έκρηξη στο Μαρί η Κυβέρνηση της Κύπρου ουδέποτε δεσμεύτηκε ότι ΔΕΝ θα έστελνε το φορτίο πίσω στο Ιράν.

Επίσης, τόσο το ΣΑ όσο και η ΕΕ πρότειναν με επιμονή στην Κύπρο τεχνική βοήθεια για να απαλλαγεί από το επικίνδυνο φορτίο, όμως με γινάτι και πείσμα η Λευκωσία αρνήθηκε κάθε προσφορά. Η Κύπρος περιφρόνησε την ΕΕ, αγνόησε τις Κοινές Θέσεις, σταμάτησε να συνεργάζεται με την Επιτροπή Κυρώσεων και αρνήθηκε να δεχτεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ να επιθεωρήσει το φορτίο, το οποίο άφησε στον ήλιο για δυόμισι χρόνια, μέχρι που εξερράγη και κατέστρεψε τη βασική υποδομή της οικονομίας της χώρας.

Το ερώτημα είναι γιατί μια Κυβέρνηση που έχει διορίσει ερευνητική επιτροπή για να βρει την αλήθεια λέγει συνειδητά ψέματα και προσπαθεί με παρεμβάσεις (π.χ. δήλωση Γερμανού πρέσβη) και με δηλώσεις της να συσκοτίσει και να αποκρύψει πραγματικά γεγονότα; Γιατί μια Κυβέρνηση που καθημερινά διαβεβαιώνει ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την έρευνα και να τη στρέψει μόνο στην πτυχή που αφορά στη διαχείριση του φορτίου και όχι στην πολιτική απόφαση να το κρατήσει έναντι οποιουδήποτε τιμήματος, πολιτικού και μη;

Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗΣ
07/08/2011 - 11:45

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου