Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Ν. Παπαδόπουλος: «Εάν δεν μπορεί να δώσει λύσεις ο Πρόεδρος, τότε να παραιτηθεί»

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/news/politics/408054


  • Να αναληφθούν πρωτοβουλίες από το νομοθετικό σώμα, τονίζει ο Ν. Παπαδόπουλος
  • Όταν όλες οι άλλες λύσεις αποτύχουν, τότε σε μια δημοκρατία λύση είναι οι εκλογές, υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιφέρει αλλαγή πολιτικής.
  • Η εκάστοτε ηγεσία αναλαμβάνει την ευθύνη της πολιτικής πορείας ενός κόμματος


Απαιτείται ριζική αναθεώρηση πολιτικής, με τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εξέλθουμε από τα σημερινά τραγικά αδιέξοδα που προκάλεσε η διακυβέρνηση Δ. Χριστόφια, υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Ν. Παπαδόπουλος, καλώντας τη Βουλή να δώσει τη λύση, αν αποτύχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επισημαίνει, παράλληλα, ότι για τη σημερινή πολυεπίπεδη κρίση ευθύνες έχει και το Δημοκρατικό Κόμμα, που στήριξε, παρά τις διαφωνίες του, τον Πρόεδρο Χριστόφια, τονίζει, ωστόσο, ότι η ώρα της ανάληψης των ευθυνών δεν μπορεί να προηγηθεί της άμεσης αντιμετώπισης των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος. Δηλώνει, δε, ετοιμότητα να προβεί στον ενδεδειγμένο αυτοκριτικό έλεγχο αλλά και ν’ ασκήσει κριτική ο ίδιος σε άλλα στελέχη, μη εξαιρουμένου του Προέδρου του κόμματος, υποδεικνύοντας ότι «σ’ ένα δημοκρατικό κόμμα υπάρχουν πάντα και οι δημοκρατικές διαδικασίες ενός εκλογικού συνεδρίου».
-Ποιες εξελίξεις σηματοδοτεί για το πολιτικό σκηνικό αλλά και για το ΔΗΚΟ η πρόσφατη αποχώρησή σας από την Κυβέρνηση;

-Δυστυχώς, οι εξελίξεις πλέον δεν καθορίζονται από εμάς, αλλά από εξωτερικούς παράγοντες, τόσο στην οικονομία όσο και στο Κυπριακό. Η αποχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν επιβεβλημένη, ακριβώς γιατί διαφώνησε και διαφωνεί κάθετα για τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης και στο Κυπριακό, που μας έχουν φέρει στα σημερινά αδιέξοδα. Ελπίζω να εισπραχθεί αυτή η επιβεβλημένη πολιτική πράξη, όπως επιβάλλεται, από τον Πρόεδρο Χριστόφια και να επιφέρει αλλαγή πολιτικής.

-Αυτήν τη στιγμή έχουμε έναν Πρόεδρο απομονωμένο πολιτικά, που υποστηρίζεται μόνον από το ΑΚΕΛ. Πώς νομίζετε ότι πρέπει να κυβερνηθεί ο τόπος εφεξής;

-Το Δημοκρατικό Κόμμα κατέθεσε τη δική του ξεκάθαρη πρόταση για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης, ευρύτερης αποδοχής, εθνικής ενότητας. Θεωρούσαμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι επείγουσας φύσεως και δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα και κανέναν. Δυστυχώς, όμως, δεν τύχαμε της θετικής ανταπόκρισης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά ούτε και από τα άλλα κόμματα. Ελπίζουμε τώρα να πρυτανεύσει η λογική και να αντιληφθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αλλά και το ΑΚΕΛ, ότι χρειάζονται τη συνεργασία και των υπόλοιπων δυνάμεων του τόπου για να καταφέρουμε να δώσουμε λύσεις στα οικονομικά και εθνικά αδιέξοδα που μας έχουν φέρει οι πολιτικές που έχει ακολουθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Το ΔΗΚΟ δηλώνει ότι θα συμβάλει με το δικό του τρόπο στην προσπάθεια αυτή, θα συμπεριφερθεί σοβαρά, υπεύθυνα και με πατριωτισμό, όπως άλλωστε έπραττε πάντα, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας. Στο Κυπριακό, εάν δεν καταλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι η επόμενη συνάντηση τον Οκτώβρη θα είναι καθοριστική και καταλυτική, τότε δυστυχώς κινδυνεύουμε. Δεν πρέπει να πάει στην τριμερή συνάντηση του Οκτωβρίου ο Πρόεδρος Χριστόφιας, γιατί, με τις διαδικασίες του… αυτόματου πιλότου που έχει συμφωνήσει, θα οδηγηθούμε σε μια διεθνή διάσκεψη, η οποία θα καταλήξει είτε σε ένα απαράδεκτο σχέδιο είτε σ’ ένα απαράδεκτο αδιέξοδο, μέσα από το οποίο εμείς θα οδηγηθούμε από τους διεθνείς παράγοντες.

Προειδοποιήσαμε τον Πρόεδρο

-Ως συγκυβερνών κόμμα, δεν θεωρείτε ότι έχετε κι εσείς ευθύνες ώστε να φτάσουμε στα αδιέξοδα που περιγράψατε;

-Σίγουρα έχουμε ευθύνες και δεν θα αποποιηθούμε των ευθυνών μας, όμως θεωρούμε ότι τουλάχιστον προειδοποιήσαμε. Προειδοποιήσαμε στο Κυπριακό, προειδοποιήσαμε στην οικονομία. Αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε και σήμερα. Αν εισάκουγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις υποδείξεις και τις συμβουλές του ΔΗΚΟ τα προηγούμενα τρία χρόνια, δεν θα βρισκόμασταν σήμερα σε αυτά τα αδιέξοδα.
-Πώς αντιλαμβάνεστε εφεξής τη συνεργασία με την Κυβέρνηση αλλά και τον αντιπολιτευτικό ρόλο του ΔΗΚΟ;
-Το Δημοκρατικό Κόμμα θα συμπεριφερθεί με συνέπεια στις αρχές του. Με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφερόμασταν ενόσω ήμασταν στην Κυβέρνηση, θα συμπεριφερθούμε και στην αντιπολίτευση. Εμείς δεν αλλάζουμε τις θέσεις μας σε σχέση με το κατά πόσο βρισκόμαστε εντός ενός κυβερνητικού σχήματος ή εκτός. Αυτά που λέγαμε για την οικονομία χθες, θα τα λέμε και αύριο. Αυτά που λέγαμε στο Κυπριακό χθες, θα τα λέμε και αύριο.
Επομένως, έτσι θα συμπεριφερθούμε. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον οποιοδήποτε, ακόμα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη θέση της αντιπολίτευσης, ώστε να καταφέρουμε να επιτύχουμε εκκρεμούντες στόχους. Θέλω να επαναλάβω ότι τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας είναι πελώρια, βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν και να το αντιληφθούν όλοι. Πρώτα και κύρια ο Πρόεδρος Χριστόφιας, καθώς η ευθύνη για έξοδο από το αδιέξοδο βαραίνει αποκλειστικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού ο ίδιος μας οδήγησε σε αυτό.
Δυστυχώς ο κ. Χριστόφιας επιμένει στην άποψή του να εξαντλήσει την πενταετία· βέβαια, το σύνταγμα δίνει αυτό δικαίωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτή η απόφαση είναι σεβαστή. Δεν μπορούμε όμως να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι τα προβλήματα δεν θα περιμένουν την εξάντληση της πενταετίας. Δεν έχουμε, πλέον, μπροστά μας μήνες, πιθανόν ούτε εβδομάδες, για να λάβουμε εκείνες τις αποφάσεις ούτως ώστε να σώσουμε την Κύπρο. Επιβάλλεται, συνεπώς, αλλαγή πολιτικής και στο Κυπριακό και στην οικονομία και σε όλους τους τομείς της εσωτερικής διακυβέρνησης για να βγούμε από αυτά τα αδιέξοδα.
Έσχατη λύση η κυβερνώσα Βουλή

-Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο κ. Κολοκασίδης, υποστήριξε ότι το κόμμα σας πρέπει, εφεξής, να συνταχθεί με τις δυνάμεις που ζητούν την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συμφωνείτε με αυτήν τη θέση;

-Σε αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχει άσπρο - μαύρο. Κάποιος θα πρέπει να σταθμίσει την αβεβαιότητα και την αστάθεια που θα δημιουργηθεί με μια παραίτηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Η παραίτηση και η προσφυγή στις κάλπες είναι μια επιλογή και δεν πρέπει κανένας ν’ αντιμετωπίζει τις εκλογές ως ένα πρόβλημα σε μια δημοκρατία. Όταν όλες οι άλλες λύσεις αποτύχουν, τότε σε μια δημοκρατία οι εκλογές είναι λύση. Επομένως, εάν στη συνέχεια διαπιστωθεί ότι η Κυβέρνηση έχει παραλύσει, τότε, ναι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες, να αναλογιστεί το δικό του καθήκον προς τη χώρα και να παραιτηθεί, εάν το κυβερνητικό σχήμα, πλέον, δεν μπορεί να προσφέρει και να δώσει τις λύσεις που χρειάζονται.
Θα δώσουμε πίστωση χρόνου σε αυτή την Κυβέρνηση στις επόμενες μέρες, γιατί ακριβώς θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στον Πρόεδρο να προωθήσει σε πρώτο στάδιο εκείνα τα μέτρα εξυγίανσης που χρειάζεται να περάσουν άμεσα για να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία της χώρας, εάν όμως αυτές οι πρωτοβουλίες δεν αναληφθούν από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας, θα πρέπει να αναληφθούν από τη νομοθετική εξουσία. Η Βουλή θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας.

-Θεωρείτε ότι πρέπει να οδεύσουμε ή οδεύουμε σ’ ένα μοντέλο διακυβέρνησης με κυρίαρχο όργανο μια κυβερνώσα Βουλή; Και τι θα σήμαινε αυτό για τα πολιτικά μας πράγματα;

-Δεν είναι αυτή η επιλογή μας. Τον πρώτο λόγο θα πρέπει να τον έχει πάντα η εκτελεστική εξουσία, και ελπίζουμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προωθήσει εκείνα τα μέτρα που πλέον χρειαζόμαστε για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Αν όμως επιδειχθεί η ίδια ακυβερνησία και ίδια έλλειψη πολιτικής βούλησης που διαπιστώναμε τα προηγούμενα τρία χρόνια, τότε θα πρέπει κάποιος να αναλάβει την πρωτοβουλία για να σώσουμε τη χώρα μας από τη χρεοκοπία. Εάν δεν αναλάβει αυτό το καθήκον ο Πρόεδρος Χριστόφιας, θα πρέπει να το αναλάβει ένας άλλος θεσμός του κράτους. Αυτός ο άλλος θεσμός είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων.
Να συνέλθουν τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ το συντομότερο
-Βλέπουμε ότι η στρατηγική επένδυση στη σχέση με τη διακυβέρνηση Χριστόφια που επέλεξε η ηγεσία του κόμματος, έχει καταρρεύσει. Θεωρείτε ότι οφείλει η ηγεσία του ΔΗΚΟ να αναλάβει τις ευθύνες της γι’ αυτή την αποτυχία;
-Αν με ρωτάτε κατά πόσον τώρα δικαιώνονται όσοι υποστήριζαν την αποχώρηση, θα απαντήσω ότι αυτή δεν είναι ώρα της δικαίωσης. Η επιδίωξη όλων μας θα πρέπει να είναι να δικαιωθεί ο λαός. Τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας είναι πελώρια και πολύ πιο σημαντικά από οποιεσδήποτε εσωκομματικές διαφωνίες του ΔΗΚΟ.
-Ο αναπληρωτής πρόεδρος έκανε λόγο για έλλειψη δημοκρατίας στο εσωτερικό του κόμματος, αρχηγικό αυταρχισμό, και ζήτησε την προσφυγή σε έκτακτο εκλογικό συνέδριο. Η δική σας άποψη ποια είναι επί του προκειμένου;
-Δεν είναι της ώρας να ασχοληθούμε με αυτά τα ζητήματα, γιατί έχουμε μπροστά μας πολύ πιο σημαντικά πράγματα, όπως είναι τα προβλήματα στην οικονομία και οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Επαναλαμβάνω ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έχω και εγώ τις απόψεις μου. Έντονες απόψεις για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος και για λάθη της ηγεσίας και για λάθη δικά μου, εάν θέλετε, και είμαι έτοιμος να αναλάβω τις δικές μου τις ευθύνες, όπως ενδεχομένως να είμαι έτοιμος να επικρίνω και άλλους. Τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα πρέπει να συγκληθούν το συντομότερο δυνατό, γιατί ακριβώς δεν θα πρέπει να εξεταστεί μονοδιάστατα η αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση. Έχουμε μπροστά μας τεράστιες προκλήσεις και πρέπει ν’ αναπτυχθούν πρωτοβουλίες, τις οποίες θα πρέπει να αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα.

Η ηγεσία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της

-Τα τελευταία τρία χρόνια το ΔΗΚΟ έχει να παρουσιάσει μια σειρά αλλεπάλληλων εκλογικών ηττών, την αποτυχία της στρατηγικής του επένδυσης και την αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα. Όλα αυτά δεν συνθέτουν τον καμβά μιας πολυεπίπεδης ευθύνης για την ηγεσία του ΔΗΚΟ;

-Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η εκάστοτε ηγεσία αναλαμβάνει την ευθύνη της πολιτικής πορείας ενός κόμματος. Αυτά τα πράγματα, βεβαίως, θα εξεταστούν πολυδιάστατα. Γι’ αυτό, όπως είπα και προηγουμένως, προσωπικά είμαι έτοιμος να κάνω την αυτοκριτική μου, αλλά και να επικρίνω και άλλα στελέχη της ηγεσίας, ακόμα και τον Πρόεδρο του κόμματος. Αλλά επαναλαμβάνω:
Αυτή δεν είναι η ώρα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης και της αξιολόγησης της πορείας του κόμματος. Αυτά πρέπει να μας απασχολήσουν αυτήν τη στιγμή και όχι η εσωκομματική εσωστρέφεια, η οποία θα αποδώσει ενδεχόμενες ευθύνες για οιεσδήποτε λανθασμένες επιλογές. Θα έρθει αυτή η ώρα. Θα έρθει η ώρα της ανάλυσης, της ενδοσκόπησης και της απόδοσης ευθυνών. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι σ’ ένα δημοκρατικό κόμμα υπάρχουν πάντα και οι δημοκρατικές διαδικασίες ενός εκλογικού συνεδρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου