Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Ενδείξεις για αλμυρό νερό στον Άρη

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/science/endeikseis-gia-almuro-nero-ston-ari

Τις πρώτες ενδείξεις για ύπαρξη νερού στον Άρη έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες της NASA, καθώς αυλακώσεις που αλλάζουν όψη εντοπίστηκαν σε κρατήρα του "κόκκινου πλανήτη". Σύμφωνα με τους ερευνητές πρόκειται για αλμυρό νερό.

Φωτογραφίες που τράβηξε δορυφόρος της NASA απεικονίζουν χιλιάδες αυλακώσεις στον κρατήρα Νιούτον που βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο του Άρη.

Το ενδιαφέρον τους κίνησε το γεγονός ότι οι αυλακώσεις αυτές αλλάζουν όψη με τις εποχές, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχει ροή υγρού - πιθανότατα θαλασσινού νερού όπως υποστηρίζουν, καθώς το γλυκό δεν θα έρεε στις χαμηλές θερμοκρασίες του πλανήτη αλλά θα είχε παγώσει.


"Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή ένδειξη για ύπαρξη νερού στον Άρη, χωρίς να αποδεικνύει βέβαια κάτι τέτοιο" δήλωσε ο επιστήμονας του Τζονς Χόπκινς, Σκοτ Μέρτσι, ενώ ο Άλφρεντ ΜακΓιούαν από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα λέει ότι οι φωτογραφίες είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθούν, αν δεν πρόκειται για νερό.

Η ύπαρξη θαλασσινού νερού στον Άρη έχει τεράστια σημασία, καθώς το νερό είναι πηγή της ζωής και η ζωή στον δικό μας πλανήτη "προήλθε" από τη θάλασσα.

Ρεπορτάζ του BBC 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου