Από το ιστολόγιο http://www.drougos.gr/
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Το Κοσσυφοπέδιο διακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008. Περισσότερα από 70 έθνη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, υποστηρίζουν την ανεξαρτησία αυτή, αν και δεν είναι ακόμα μέλος των Ηνωμένων Εθνών.
Η Σερβία, η οποία θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο λίκνο της κρατικής της υπόστασης και της θρησκείας της, δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του. Επιπλέον οι Σέρβοι κάτοικοι του βόρειου τμήματος της επαρχίας, δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Πρίστινα, πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου.
Τον περασμένο μήνα, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε, όταν αστυνομικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο των δύο υπό αμφισβήτηση σημείων διέλευσης των συνόρων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, προκαλώντας την οργή των τοπικών Σέρβων που θέλουν την πρώην επαρχία να παραμείνει τμήμα της Σερβίας. Μετά την ενέργεια αυτή της αστυνομίας, Σέρβοι της μειονότητας έκαψαν τον ένα συνοριακό σταθμό, καταδίωξαν τις αστυνομικές δυνάμεις με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αστυνομικού και την κατασκευή σειράς οδοφραγμάτων.
Μια ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ ΝΑΤΟ, Σέρβων και Πρίστινα φαίνεται να εκτονώνει προσωρινά την κρίση μέχρι την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων. Το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι υπό εξέταση, σίγουρα όμως θα προβλέπει τον έλεγχο των δύο κρίσιμων σταθμών ελέγχου στο Σερβικό βορρά από δυνάμεις της KFOR.
Κατά την σημειωθείσα κρίση ενεπλάκησαν οι δυνάμεις της KFOR, που τώρα ελέγχουν τα σημεία διέλευσης και μετά από αίτημα του Δκτού της έχει εγκριθεί και αποστέλλεται σταδιακά μια επιπλέον δύναμη τάγματος πεζικού, αποτελούμενη από περίπου 550 Γερμανούς και 150 Αυστριακούς στρατιώτες, με σκοπό την εναλλαγή και ανάπαυση των δυνάμεων που μέχρι τώρα χρησιμοποιήθηκαν.
Ένας διπλωμάτης και ένας άλλος υπάλληλος με πλήρη γνώση της κατάστασης, που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι το ΝΑΤΟ σκέφτεται να αναπτύξει και δεύτερο εφεδρικό τάγμα λόγω της υποβόσκουσας έντασης. Και οι δύο αξιωματούχοι είπαν ότι η νέα μονάδα θα είναι πιθανώς ιταλικής σύνθεσης.
Κάθε ενίσχυση των δυνάμεων σίγουρα θα ήταν θετική, άλλωστε το είχαμε διαπιστώσει και ως ανάγκη για την περιοχή. Βέβαια η ενίσχυση θα πρέπει να αποσκοπεί στη σωστή κατεύθυνση για να βελτιώσει τα πράγματα. Θα είναι όμως έτσι με την σημερινή νοοτροπία της δκσης της KFOR ; ή θα αποτελέσουν ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια επικίνδυνων ηγετών που θα οξύνουν περισσότερο την κρίση. Η όλως διαμορφωθείσα κατάσταση και ο μέχρι τώρα τρόπος χρησιμοποίησης των υπαρχουσών μονάδων της KFOR δυστυχώς μας πείθει για το δεύτερο. Με άλλα λόγια αν έχουν ζητηθεί οι επιπλέον εφεδρικές Ιταλικές δυνάμεις με στόχο να θέσουν την κατάσταση στο βόρειο τμήμα της επαρχίας ή και άλλα τμήματα υπό απόλυτο έλεγχο, ή να αποτελέσουν μια προειδοποίηση προς τις ειδικές μονάδες της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου ROSU, για αποφυγή επανάληψης των εμπρηστικών ενεργειών τους, τότε θα χαιρετίζαμε και θα υποστηρίζαμε την κίνηση αυτή. Αν όμως η ιδέα είναι να χρησιμοποιούνται για να διαλύουν με χρήση βίας τις διαδηλώσεις, τότε είναι σε λάθος δρόμο. Στην περίπτωση αυτή, θα υπερέβαιναν την εντολή τους, που καθορίστηκε το 1999 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το ψήφισμα 1244, που ήταν να παρέχει ασφάλεια για όλους τους πολίτες. Όμως πολίτες του Κοσσυφοπεδίου είναι και οι Σέρβοι και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα.
Έτσι λοιπόν αν ο στόχος, που πολύ φοβόμαστε ότι υφίσταται, είναι να σταλούν δυνάμεις για να βοηθήσουν τις Αλβανικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου να αποκτήσουν τον έλεγχο του βορείου Κοσσυφοπεδίου και να αποκαταστήσουν με αυτό τον τρόπο την κυριαρχία τους σε όλο το ‘’Κράτος’’, ακόμα και με τη χρήση βίας, τότε αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο και η επερχόμενη κρίση θα είναι πολύ χειρότερη και αιματηρότερη της προηγούμενης. Ευχόμαστε να διαψευστούμε ή να δούμε την Ελλάδα να παρεμβαίνει δυναμικά, είτε στο ΝΑΤΟ είτε στο ΣΑ του ΟΗΕ (θα συνέλθει για την εξέταση της κατάστασης της κρίσης την 24 Αυγ.), με σκοπό την αποτροπή ενός τέτοιου σεναρίου, που θα μας βάλλει όλους σε νέες περιπέτειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου