Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Κάλεσμα σε Πούτιν και Μεντβέντεφ να έρθουν στη ΔEΘ

Σχόλιο ιστολογίου μας : Επειδή έχουμε μιαν απορία ......ποιος από τους 2 είναι ψηλότερος??? Θα τους παρακαλούσαμε να παραβρεθούν στην ΔΕΘ ....όχι τίποτα άλλο ....απλά για να κοιμόμαστε ήσυχοι !!!!
Από το ιστολόγιο http://www.makthes.gr/news/politics/78612/
Η Αθήνα επιχειρεί να “ξεπαγώσει” τις σχέσεις της με τη Μόσχα.

Σταθερά υπέρ των δικαίων της Κύπρου η Ρωσία.




ΜΟΣΧΑ
Του Γιώργου Σινανίδη

Προσπάθειες για να βελτιωθεί το κλίμα στις ελληνορωσικές σχέσεις καταβάλλει η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου μετά τη συνειδητοποίηση της ραγδαίας χειροτέρευσής τους, όμως δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται προς το παρόν τουλάχιστον η αντίστοιχη θετική ανταπόκριση από την πλευρά της Ρωσίας.
Όπως μαθαίνει η “ΜτΚ” από έγκυρες διπλωματικές πηγές της ρωσικής πρωτεύουσας, η Αθήνα προσπαθεί με νύχια και με δόντια να “φέρει” στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό κάποιον από τους ρώσους ηγέτες, είτε τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είτε τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι ανοιχτές αυτές προτάσεις προς τους δύο ηγέτες διατυπώνονται επανειλημμένως και με κάθε ευκαιρία τους τελευταίους πολλούς μήνες των ουσιαστικά “παγωμένων” διμερών σχέσεων, στο μέτωπο των οποίων μοιάζει να μην προχώρησε το παραμικρό μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη Μόσχα το Φεβρουάριο του 2010, παρά τις μεγαλεπήβολες διακηρύξεις.
Ειδικότερα τις τελευταίες εβδομάδες και μετά τις ασυνήθιστες στις διμερείς σχέσεις ενδείξεις “σοβαρής δυσαρέσκειας” από πλευράς Μόσχας, η ελληνική διπλωματία προσπαθεί αγωνιωδώς να βρει αφορμές για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιτελείων του “ηγετικού διδύμου” της Ρωσίας, ποντάροντας ακόμη και στις προεκλογικές ανάγκες, που διαμορφώνονται στη Μόσχα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου και των κρίσιμων προεδρικών του ερχόμενου Μαρτίου.

ΔΕΘ και Άγιον Όρος
Η ελληνική πλευρά θα ήθελε πολύ και έχει ήδη προτείνει διά της διπλωματικής οδού ένα ταξίδι του προέδρου Μεντβέντεφ ή του πρωθυπουργού Πούτιν στην Ελλάδα και μια επίσκεψή τους στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της αναβάθμισής της και σε συνδυασμό με το γνωστό ρωσικό ενδιαφέρον για το Άγιον Όρος, το οποίο θα ταίριαζε να επισκεφθούν οι ρώσοι ηγέτες, όπως δεν χάνουν ευκαιρία, ειδικά σε προεκλογική στη Ρωσία περίοδο.
“Το συζητήσαμε, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτε παρόμοιο”, σημειώνουν στη “ΜτΚ” καλά ενημερωμένοι κύκλοι στο περιβάλλον Μεντβέντεφ και Πούτιν, εξηγώντας ότι παρόμοια ταξίδια για να πραγματοποιηθούν “πρέπει να έχουν καλά προετοιμαστεί και να διαθέτουν πλούσιο περιεχόμενο και σημασία”.

Η γραμμή της “ψυχρολουσίας”
Τα σχόλια αυτά φαίνεται πως συνεχίζουν τη γραμμή της “ψυχρολουσίας”, που ακολούθησε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, όταν αποφάσιζε να ακυρώσει στις αρχές Ιουλίου την επίσκεψη του νέου ΥΠΕΞ της Ελλάδας Σταύρου Λαμπρινίδη, για πρώτη φορά στα χρονικά εξ όσων θυμούνται οι βετεράνοι των ελληνορωσικών διπλωματικών επαφών.
Την ακύρωση της επίσκεψης Λαμπρινίδη ακολούθησε η αποκαρδιωτική για τα ελληνικά συμφέροντα ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ μετά την τηλεφωνική συνομιλία του έλληνα ΥΠΕΞ με τον Σεργκέι Λαβρόφ, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ η ρωσική πλευρά εξηγούσε στην Αθήνα ότι “αποφασίστε ποιο περιεχόμενο θέλετε να έχουν οι επαφές μας και ελάτε να τα πούμε, διαφορετικά, αν είναι μόνο για τις φωτογραφίες, έχουμε και σοβαρότερες δουλειές να κάνουμε”.
“Το λογικότερο να συμβεί είναι μια συνάντηση των υπουργών Λαβρόφ και Λαμπρινίδη στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης το Σεπτέμβριο, κατόπιν να πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή το αναβληθέν ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ στη Ρωσία, μόνο μετά το οποίο θα μπορούσε να συζητηθούν επισκέψεις υψηλού επιπέδου”, εξήγησαν στη “ΜτΚ” ρωσικές διπλωματικές πηγές, οι οποίες δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν ότι και η συνάντηση Λαμπρινίδη - Λαβρόφ δεν μπορεί να έχει στην παρούσα φάση παρά χαρακτήρα “σύντομης διερευνητικής γνωριμίας”, δηλαδή μια φευγαλέας συνομιλίας στους γνωστούς διαδρόμους του ΟΗΕ.
Έτσι όπως περιγράφεται ο ορίζοντας των ελληνορωσικών επαφών, δεν αποκλείεται να συνεχίσει να μη συμβαίνει το παραμικρό μέχρι να περάσουν και οι προεδρικές εκλογές του Μαρτίου του 2012 στη Μόσχα, που όπως όλα δείχνουν θα σημάνουν και την επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο για τουλάχιστον άλλα έξι χρόνια, τα οποία αναμένεται να συνοδευτούν από σημαντικές ανακατατάξεις στο ευρύτερο γεωπολιτικό πεδίο όπου διασταυρώνονται ελληνικά και ρωσικά συμφέροντα.


Σταθερά υπέρ της Κύπρου

Όπως έδειξαν και οι πρόσφατες δηλώσεις-καταπέλτης του ομογενή βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος “Ενιαία Ρωσία”, Ιβάν Σαββίδη, περί άρνησης της Αθήνας να δεχθεί οικονομική βοήθεια και υπογεγραμμένες συμφωνίες με τη Ρωσία, το Κρεμλίνο είναι βαθιά δυσαρεστημένο κι έχει έως τώρα μείνει με την εντύπωση ότι η Αθήνα δεν ενδιαφέρεται πλέον για ανεπτυγμένες σχέσεις με τη Ρωσία, γεγονός, που επιταχύνει τη σύμπλευση και σύσφιγξη των ρωσικών με τα τουρκικά συμφέροντα.
Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η ρωσική διπλωματία συνεχώς στέλνει μηνύματα πως δεν επιθυμεί να “βάλει όλα τα ενεργειακά της αυγά” στο τουρκικό καλάθι, γι’ αυτό και προσπαθεί να διασώσει, πράγμα που μοιάζει αδύνατον, τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και να κρατήσει ενεργή τη συνεργασία της με τα υπόλοιπα Βαλκάνια, έναντι μιας Τουρκίας, που φέρεται συχνά υπερφίαλα θέλοντας να επιβεβαιώσει τη θέση της ως ανερχόμενη περιφερειακή δύναμη.
Τη διάθεση της ρωσικής διπλωματίας να κρατήσει την Τουρκία “στη θέση της”, παρά το διαρκώς αναπτυσσόμενο οικονομικό πλέγμα διμερών σχέσεων, αποκάλυψε και η πρόσφατη εξαιρετικά θερμή για τα κυπριακά συμφέροντα ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Αλεξάντρ Λουκασέβιτς δήλωσε ότι η χώρα του, τηρώντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναγνωρίζει μόνο ένα κυπριακό κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία, και κανένα άλλο “μόρφωμα” στο έδαφός της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν δεν βοηθούν τις διακοινοτικές διαβουλεύσεις και την εξεύρεση διευθέτησης στο Κυπριακό, αντιθέτως αποτελούν επιβολή έξωθεν λύσεων και συμφερόντων.
Και μόνο η σαφής και συνεπής αυτή δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ ήταν μια χαραμάδα αισιοδοξίας μέσα στο δυσμενές και βαρύ κλίμα του τελευταίου καιρού για τις ελληνορωσικές σχέσεις και τα εθνικά μας ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου