Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Κούρσα Μάριου-Νικόλα για την προεδρία του ΔΗΚΟ

Λευκωσία: Την υποψηφιότητα τους για την ηγεσία του ΔΗΚΟ υπέβαλαν σήμερα ο νυν πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Καρογιάν και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΔΗΚΟ άρχισε στις 9 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 12 το μεσημέρι.

Πρώτος κατέθεσε την υποψηφιότητά του ο Ν.Παπαδόπουλος και ακολούθησε ο Μ.Καρογιάν.
Μ.Καρογιάν: «Όχι» σε μεσιανικού τύπου ηγεσίες

Ο Μάριος Καρογιάν μετά την υποβολή της υποψηφιότητας του για επανεκλογή στο αξίωμα του προέδρου του κόμματος δήλωσε τα ακόλουθα:

«Σε συνέχεια της απόφασής μου να επαναδιεκδικήσω την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος υπέβαλα την υποψηφιότητα μου σύμφωνα με τίς προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες. Η αξιολόγησή της εναπόκειται πλέον στην κρίση των μελών μας».

Ανέφερε ότι χαιρετίζει τα παλαιότερα μέλη «για την προσήλωση τους στις παραδόσεις μας και τους αγώνες που έκαναν το ΔΗΚΟ πρωταγωνιστή μιας λαμπρής ιστορίας εθνικών και κοινωνικών κατακτήσεων» και καλωσόρισε τα νεώτερα, ευχαριστώντας τα, όπως είπε «για την ελπίδα που μας δίνουν ότι θα συνεχίσουμε μαζί τους τη νέα πορεία ανανέωσης του κόμματος μας και σωτηρίας της πατρίδας μας».

Έκανε λόγο για κοινωνική απαίτηση για ένα νέο ξεκίνημα του πολιτικού συστήματος, όπου «οφείλουμε να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Το ζητούμενο πλέον δεν είναι η επιστροφή σε αρχηγικά πρότυπα του παρελθόντος ούτε σε μεσιανικού τύπου ηγεσίες».

«Η αναβίωση», ανέφερε, «απολίτικων και προσωποπαγών διλλημμάτων του τύπου που προβάλουν όσοι θέλουν την πολιτική μεταλλαγμένη σε διαγωνιστική διαδικασία ατομικών προσόντων και μιας ψευδεπίγραφης ηγετικής καταλληλότητας, αποτελούν προφανή αποπροσανατολισμό μπροστά στην ανάγκη να παραχθούν επιτέλους συλλογικές εθνικές στρατηγικές εξόδου από την κρίση και αποκατάστασης των αρχών της πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας».

Σημείωσε πως «τους ηγέτες δεν αναδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις όσο κι αν στοιχίζουν και όπως αν περίτεχνα παρουσιάζονται. Τους ηγέτες επιλέγουν οι πολίτες και αναδεικνύουν οι περιστάσεις όσο δύσκολες κι αν είναι αυτές».

«Κατάλληλος για την ηγεσία του ΔΗΚΟ», συνέχισε, «δεν μπορεί να είναι αυτός που το μεταχειρίζεται ως εφαλτήριο προσωπικών φιλοδοξιών», αλλά «αυτός που θα εμπνεύσει στα μέλη του την εμπιστοσύνη ότι μπορεί να το καταστήσει κοινωνικά χρήσιμο εργαλείο αλλαγής του πολιτικού συστήματος, του προτύπου διακυβέρνησης και του μοντέλου ανάπτυξης», με «ιδεολογική συνέπεια, προσήλωση στις αξίες του Κέντρου, πίστη στην πολιτική σταθερότητα, αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ισχυρό κοινωνικό Κράτος».

«Όλα τα άλλα αποτελούν επικίνδυνους για το ΔΗΚΟ και την Κύπρο φενακισμούς αμφίβολων αρχών, πλαστογραφημένων αξιών και αλλότριων συμφερόντων», είπε.

Ο Μάριος Καρογίαν ανέφερε ότι οι εκλογές της 1ης Δεκεμβρίου είναι «η μεγάλη ευκαιρία για μία πραγματικά νέα και ελπιδοφόρα αρχή», όπου «κανένας παλαιότερος ή νεώτερος ΔΗΚΟικός δεν θα την αφήσει να χαθεί», ούτε θα «επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί ως σημαία ευκαιρίας ατομικών επιδιώξεων και ανομολόγητων σκοπιμοτήτων».

Είπε ακόμα ότι «σε μία περίοδο που τα πάντα για την πατρίδα μας κρίνονται από την έκβαση της μάχης ανάμεσα στις δυνάμεις του νέου, που κοιτάνε μπροστά, και τις δυνάμεις του παλιού, πολιτικού, οικονομικού ή κοινωνικό κατεστημένο, που θέλουν να γυρίσουν πίσω στην καταστροφική διαπλοκή, ο καθένας φέρει το βάρος μιας προσωπικής επιλογής με ιστορική σημασία. Της επιλογής ανάμεσα σε ένα άλμα στο κενό της ιδεολογικής ανυπαρξίας και της προσωπικής επίδειξης και σε μια πορεία ανασύνταξης των ανανεωτικών δυνάμεων για ένα νέο, ισχυρό και αυθεντικό Κέντρο, σε μία απελευθερωμένη, αναγεννημένη και δικαιωμένη Κύπρο».

«Μαζί θα κάνουμε την επιλογή της ευθύνης, της συνέπειας και της προοπτικής», κετέληξε ο νυν πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Την υποψηφιότητα του κ. Καρογιάν για επανεκλογή του στην προεδρία του κόμματος, πρότειναν οι πρώην υπουργοί Χρίστος Μαυρέλλης και Χρίστος Πατσαλίδης και υποστήριξαν ο επίσης πρώην υπουργός, Ανδρέας Μουσιούττας και η Μαλβίνα Κυπριανού – Τερζή, αδελφή του ήρωα της ΕΟΚΑ Πετράκη Κυπριανού.

Κατά την υποβολή της υποψηφιότητας τον Μάριο Καρογιάν συνόδευαν επίσης δεκάδες ιστορικά στελέχη του ΔΗΚΟ και ηγετικά στελέχη του κόμματος, της ΓΟΔΗΚ και της ΝΕΔΗΚ

Νικόλας: Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση των απλών μελών

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του μετά την κατάθεση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΔΗΚΟ, ο Νικόλας Παπαδόλπουλος ανέφερε ότι «με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση, υπέβαλα την υποψηφιότητά μου για το αξίωμα του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος».

«Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση, διεκδικώ τη θέση την οποία τίμησαν στο παρελθόν οι ιστορικοί ηγέτες του κόμματός μας, Σπύρος Κυπριανού και Τάσσος Παπαδόπουλος».

Τόνισε ότι «την 1η Δεκεμβρίου, τα απλά μέλη του ΔΗΚΟ έχουν το δικαίωμα, την εξουσία και τη δύναμη να αποφασίσουν ποιος είναι καταλληλότερος να είναι ο πρόεδρος του ιστορικού κόμματός μας. Έχουν το δικαίωμα, την εξουσία και τη δύναμη να αποφασίσουν για το μέλλον του ΔΗΚΟ».

Και κατέληξε λέγοντας: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση τους. Και είμαι βέβαιος ότι μαζί θα πετύχουμε την ενότητα ηγεσίας και βάσης. Μαζί θα δώσουμε προοπτική στο Δημοκρατικό Κόμμα».

Την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου πρότειναν η Τούλα Χαραλάμπους, τομεάρχης της ΕΟΚΑ, ιστορικό ιδρυτικό στέλεχος του ΔΗΚΟ, πρώην πρόεδρος της ΓΟΔΗΚ Λάρνακας και η Μαρία Συκοπετρίτου, μέλος της Ε.Ε. ΓΟΔΗΚ Λεμεσού, κόρη της αείμνηστης Τούλας Συκοπετρίτου, ιστορικού ιδρυτικού στελέχους του ΔΗΚΟ, ενώ την στήριξαν ο Σταύρος Κρεμμός, μέλος ΔΗΚΟ, από τη Λάπηθο Κερύνειας και ο Μαρίνος Μουσιούττας, μέλος ΔΗΚΟ Λευκωσίας, γιος του αείμνηστου ιστορικού ιδρυτικού στελέχους του ΔΗΚΟ και βουλευτή Λευκωσίας, Νίκου Μουσιούττα.

* Η εκλογή του προέδρου του ΔΗΚΟ θα γίνει σε εκλογικό συνέδριο την 1η Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου