Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Και εγένετο... «Ευρωπαϊκή Αστυνομία»

Picture 0 for Και εγένετο... «Ευρωπαϊκή Αστυνομία»Η Ευρωπαϊκή Δύναμη Χωροφυλακής European Gendarmerie Force μπορεί να επέμβει όπου και όπως θέλει χωρίς να υπόκειται σε έλεγχο και περιορισμούς, λαμβάνοντας εντολές μόνο από την ΕΕ
Σε προχθεσινό άρθρο σχετικό με το αν υπάρχει κίνδυνος να καταστεί η Ελλάδα «Δημοκρατία της Βαϊμάρης» είχα γράψει μεταξύ άλλων ότι «… κίνδυνος συνταγματικής εκτροπής θα υπάρξει μόνον σε περίπτωση που οι αντιδράσεις των λαών θα είναι τέτοιες, ώστε να υπάρξει ανάγκη κλήσης του στρατού για να τις καταστείλει. Άλλωστε, σε κάθε χώρα του ΝΑΤΟ, ο Στρατός ασκείται στην καταστολή ταραχών».

Χωρίς να διαφαίνονται -με τα σημερινά δεδομένα- λόγοι που θα οδηγούσαν σε επανάληψη των υποκινούμενων από ξένες δυνάμεις ταραχών του Δεκεμβρίου του 2008, εν τούτοις κανείς δεν γνωρίζει πώς θα είναι τα πράγματα μετά από καιρό. Καλό είναι λοιπόν να δοθούν κάποιες πληροφορίες σχετικά με το τι θα κάνει «ο Στρατός που ασκείται στην καταστολή ταραχών», όπως έγραψα παραπάνω.
Η Ευρωπαϊκή Δύναμη Χωροφυλακής European Gendarmerie Force (EGF) -με έδρα την Ιταλία- έχει δημιουργηθεί για την πάταξη εξεγέρσεων και αναταραχών στην Ευρώπη και είναι μια πρωτοβουλία από 6 κράτη μέλη της ΕΕ -Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία , Ισπανία και Ρουμανία- με στόχο την βελτίωση της ικανότητας διαχείρισης κρίσεων σε ευαίσθητες περιοχές.
Η εν λόγω δύναμη μπορεί να επέμβει όπου και όπως θέλει χωρίς να υπόκειται σε έλεγχο και περιορισμούς, λαμβάνοντας εντολές μόνο από την ΕΕ. Αυτές οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις καταστολής θα είναι στην ουσία ένας στρατός που θα χρησιμοποιούν τα κράτη, στην προσπάθεια να φανεί ότι δεν αναμειγνύουν το δικό τους στρατό, αλλά Ευρωπαϊκές δυνάμεις άμεσης επέμβασης.
Σύμφωνα με τον Ινφογνώμονα, η παραστρατιωτική αυτή αστυνομική δύναμη ενώνει όλες τις εξουσίες και στρατιωτικά μέσα, της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών και μπορεί να δράσει σε συνεννόηση με τις εθνικές αστυνομικές δυνάμεις και τον στρατό, αφού η αποστολή ανατέθηκε από μια διυπουργική μονάδα κρίσης σε κάθε τόπο, για την καταπολέμηση ταραχών, εξεγέρσεων και μεγάλων διαδηλώσεων. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας εξήρε την EUROGENDFOR στις ιστοσελίδες του, λέγοντας: «Αστυνομία η Στρατός: Μια Ευρωπαϊκή Χωροφυλακή υπόσχεται τη λύση».
Θεωρητικά, η ηγεσία της ΕΕ μπορεί να προσφύγει στην «Ευρωπαϊκή Δύναμη Χωροφυλακής», όπου βλέπει μια κρίση. Καθιερώθηκε στη Συνθήκη του Velsen που ρυθμίζει τις επεμβάσεις της  EUROGENDFOR. Το λόγκο της είναι: «Lex paciferat» που μπορεί να μεταφραστεί ως: «Ο νόμος φέρνει την ειρήνη». Υπογραμμίζει «την αρχή της στενής σχέσης μεταξύ της υποβολής των νομικών αρχών και την αποκατάσταση ενός ασφαλούς και προστατευόμενου περιβάλλοντος».
Ένα «πολεμικό συμβούλιο» υπό την μορφή μιας διυπουργικής επιτροπής που αποτελείται από τους υπουργούς Άμυνας και Ασφάλειας των χωρών μελών της ΕΕ που συμμετέχουν στην οργάνωση, αποφασίζει για τη στρατηγική επέμβασης. Το στράτευμα μπορεί να ξεκινήσει είτε με αίτηση ή μετά την απόφαση της ΕΕ.
Στο άρθρο 4 του ιδρυτικού καταστατικού σχετικά με τα καθήκοντα και τις αποστολές, μπορούμε να διαβάσουμε: «Η προσφυγή για χρήση της ΕΔΧ μπορεί να γίνει για την προστασία προσώπων και ιδιοκτησιών και για τη διατήρηση της τάξης σε περίπτωση διατάραξης της δημόσιας τάξης». Η Ε.Ε. καταργεί με αυτόν τον τρόπο το εθνικό δίκαιο καταργεί, επίσης, σε περίπτωση αποστολών κατά των ταραχών.
Όπως έχει διαμορφωθεί η Δύναμη αυτή, κάθε χώρα θα εκπαιδεύει στρατιώτες στην καταστολή ταραχών, οι οποίοι θα επεμβαίνουν σε τρίτη χώρα. Οι εκπαιδευόμενοι ήδη στρατιώτες μας, δεν θα βρεθούν στην πλατεία Συντάγματος αλλά στην Ρώμη. Στην πλατεία Συντάγματος θα έρθουν ίσως Ιταλοί. Και θα παίρνουν εντολές όχι από το δικό μας Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά από διυπουργική Επιτροπή της Ε.Ε.
Αυτός είναι ο αυριανός κόσμος μας.

Ο Μακεδών

ΠΗΓΗ voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου