Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Κομισιόν: Σε βάθος έρευνα για τα πλεονάσματα της Γερμανίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει σε βάθος έρευνα για τα γερμανικά πλεονάσματα εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η αδύναμη εγχώρια ζήτηση στη Γερμανία απειλεί να υπονομεύσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σε βάθος έρευνα για τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο προκειμένου να ελεγχθούν οι εξωτερικές θέσεις των χωρών αυτών και να αναλυθούν οι εσωτερικές εξελίξεις, προκειμένου να αξιολογηθεί εάν αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν ανισορροπίες.


Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn δήλωσε ότι η ενίσχυση της ζήτησης στη Γερμανία θα μπορούσε να διαχυθεί στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, πρόσθεσε ωστόσο ότι προϋπόθεση είναι οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών στις χώρες αυτές να είναι ανταγωνιστικές.

Η Γερμανία εμφανίζει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών πάνω από 6% του ΑΕΠ της από το 2007, κάτι που δείχνει ότι οι εισαγωγές είναι πολύ χαμηλότερες από τις εξαγωγές της χώρας προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Το Σεπτέμβριο το πλεόνασμα έφτασε τα 19,7 δισ. ευρώ, όπως μεταδίδει το Reuters, ξεπερνώντας το 8% του περυσινού ΑΕΠ. Ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και την Κίνα.

Αυτό έχει προκαλέσει έντονη κριτική από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Γερμανία βασίζεται υπερβολικά στις εξαγωγές της και το Βερολίνο θα πρέπει να δώσει περισσότερη σημασία στην ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης προκειμένου να βάλει την ανάπτυξη σε πιο ασφαλείς βάσεις.

Η Ε.Ε. θα προτείνει βήματα για την επιδιόρθωση του προβλήματος, εφόσον η αξιολόγηση – η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2014 – καταλήξει ότι τα πλεονάσματα είναι επιβλαβή, αναφέρει το πρακτορείο. 

"Ένα υψηλό πλεόνασμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχουν ανισορροπίες", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

"Πρέπει να το εξετάσουμε περαιτέρω και να καταλάβουμε αν ένα υψηλό πλεόνασμα στη Γερμανία είναι κάτι που επηρεάζει τη λειτουργία ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικονομίας", πρόσθεσε.

Η έρευνα ξεκινά με βάση τους νέους κανονισμούς της Ε.Ε. οι οποίοι δίνουν το δικαίωμα στην Κομισιόν να ελέγχει αν οι χώρες εμφανίζουν επικίνδυνες οικονομικές ανισορροπίες.

Ένα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών μεγαλύτερο από το 4% του ΑΕΠ ή ένα επίμονα πολύ μεγάλο πλεόνασμα άνω του 6% είναι μεταξύ των προειδοποιητικών σημαδιών.

Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο ή Μάρτιου του επόμενου έτους.

Εφόσον καταλήξει ότι το πλεόνασμα είναι υπερβολικό και σε αυτό το πλαίσιο επιζήμιο για τη Γερμανία και την ευρωπαϊκή οικονομία, η Κομισιόν θα προτείνει μέτρα για να διορθωθεί το πρόβλημα.

Εάν η Γερμανία αγνοήσει τις συστάσεις θα μπορούσε να βρεθεί να αντιμετωπίζει πρόστιμα έως 0,1% του ΑΕΠ.


ΠΗΓΗ capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου