Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Κόβουν τα... δάχτυλα του Πενταδάκτυλου...Τείνουν να γίνουν τέσσερα λόγω της άναρχης λατόμευσης

Ο θρύλος αναφέρει ότι στην κορφή του έχουν μείνει τα αποτυπώματα του Διγενή Ακρίτα όταν προσπάθησε να το υπερπηδήσει .

Ο Πενταδάκτυλος είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά βουνά της Κύπρου. Ο βυζαντινός θρύλος αναφέρει ότι στην κορφή του έχουν μείνει τα αποτυπώματα από τα δάκτυλα του Διγενή Ακρίτα όταν προσπάθησε να υπερπηδήσει το βουνό.

Το βουνό δεσπόζει στη Λευκωσία και από την άλλη πλευρά του βρίσκεται η Κερύνεια. Το κατοχικό καθεστώς έχει ζωγραφίσει μια τεράστια τουρκική σημαία στη πλαγιά του βουνού που βλέπει προς τη Λευκωσία την οποία μάλιστα φωταγωγεί τα βράδια.
Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ τα «πέντε δάκτυλα» του Πενταδακτύλου τείνουν να γίνουν τέσσερα λόγω της άναρχης λατόμευσης

Ο πρόεδρος της οργάνωσης για την καταπολέμηση της διάβρωσης του εδάφους, αναδάσωσης και φυσικής προστασίας, Ορχάν Αϊντενίζ δήλωσε ότι η κατάσταση θα είναι κρίσιμη, εάν δεν ληφθούν μέτρα σύντομα.

«Υπάρχουν επί του παρόντος 17 λατομεία που λειτουργούν σε όλο το βουνό με έναν ανοργάνωτο και μη συστηματικό τρόπο. Βουνά και πρόποδες εξαφανίζονται και είναι αδύνατον να αποκατασταθούν». Μπορούμε να μιλάμε συνέχεια για τα επόμενα 20 χρόνια για το θέμα, αλλά σύντομα δεν θα μείνει βουνό, συμπλήρωσε. «Δεν θα μείνουν ούτε τέσσερα, ούτε πέντε δάκτυλα στο βουνό. Δεν θα υπάρξει τίποτα».

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου