Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

«Ραντεβού με την πραγματικότητα»

Από το ιστολόγιο http://www.xrimanews.gr/oikonomia/10321-ranteboy-me-thn-pragmatikothta

XRIMANEWS.GRΟι χθεσινές διαβουλεύσεις του Eurogroup και η αναμενόμενη μετάθεση της τελικής απόφασης για το 2ο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα και στις οικονομικές σελίδες των εφημερίδων.
«Το φίμωτρο», είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου σχολίου της Frankfurter Allgemeine για τις προτάσεις του , κοινοτικού επιτρόπου για την εσωτερική αγορά, και της Βιβιάνε Ρέντινγκ, κοινοτικής επιτρόπου για θέματα δικαιοσύνης, περί κατάτμησης των τριών οίκων αξιολόγησης ή και περί απαγόρευσής τους:
«Την σκληρή πραγματικότητα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, από την Πορτογαλία και την Ιταλία μέχρι την Ελλάδα, δεν μπορεί κανείς να την αντιμετωπίσει με το μήνυμα ενός φίμωτρου. …Κάτι τέτοιο εξάλλου δεν πρόκειται να διευκολύνει ούτε την πρόσβαση των χωρών αυτών σε νέες πιστώσεις στις διεθνείς αγορές.»



 Αναδιάρθρωση και πειθαρχία
 
Βιβιάνε Ρέντιγκ - κοινοτικός επίτροπος για θέματα δικαιοσύνηςΗ εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «οι πολιτικοί ήταν εκείνοι που ενίσχυσαν τους οίκους αξιολόγησης. Ήταν οι Ευρωπαίοι που καθόρισαν διεθνείς κανόνες για την εποπτεία των τραπεζών, σύμφωνα με τους οποίους η πιστοληπτική ικανότητα όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (=τραπεζών, ασφαλιστικών οργανισμών και ασφαλιστικών ταμείων) εξαρτάται από τους βαθμούς αξιολόγησης των εν λόγω οίκων.
Η χαλάρωση αυτών των κανόνων ενδέχεται ασφαλώς να δημιουργήσει μεγαλύτερα περιθώρια ανταγωνισμού ανάμεσα στους οίκους αξιολόγησης και μεσοπρόθεσμα να επιφέρει τη συρρίκνωση στη δυσανάλογη βαρύτητα των τριών σημερινών οίκων.»
 
Όμως: «Η διέξοδος από την κρίση χρεών δεν περνάει από τη χειραγώγηση των οίκων αξιολόγησης, αλλά από την αναδιάρθρωση του χρέους των συγκεκριμένων χωρών και στο μέλλον από την πειθαρχία στα δημοσιονομικά.»
 
Η Süddeutsche  Zeitung συγκρίνει τα χρέη των ΗΠΑ και της Ευρώπης και υπογραμμίζει: «Οι ΗΠΑ διαθέτουν ακόμη μια υψηλά παραγωγική και καινοτόμα εθνική οικονομία και έτσι μπορεί η χώρα να βγει από τα προβλήματά της.
Τα προβλήματα της Ευρώπης μπορούν επίσης να τεθούν μακροπρόθεσμα υπό έλεγχο, με την προϋπόθεση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα τα αντιμετωπίσουν άμεσα.
Η Γερμανία δεν πρέπει π.χ. να ξεχνά ότι μπορεί να συνεχίσει την επιτυχή (οικονομική) της πορεία, μόνον εάν υπάρχει το κοινό νόμισμα.
Επομένως αξίζει τον κόπο να πληρώσει κάτι γι’ αυτό.»
 
Όσον αφορά τους οίκους αξιολόγησης η εφημερίδα σημειώνει: «Η αλήθεια είναι ότι παρά τις ελλείψεις τους αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος άλλος θεσμός ή μέσο για να μετράει την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών.»
 
Άμεση και από κοινού αντιμετώπιση της ευρωκρίσης
 
Ο πρόεδρος του ΔΣ της Commerzbank Martin Blessing«Ραντεβού με την πραγματικότητα», είναι ο τίτλος ανάλυσης του Μάρτιν Μπλέσινγκ, προέδρου στο ΔΣ της γερμανικής Commerzbank για την ευρωκρίση και το τί δέον γενέσθαι που δημοσιεύεται στην Frankfurter Allgemeine.
 
Ο Γερμανός τραπεζίτης αναφέρει επιγραμματικά ότι «η ευρωκρίση δεν είναι μόνον δημοσιονομική, αλλά κρίση των ευρωπαϊκών θεσμών και της διακυβέρνησης της ΕΕ» και υπογραμμίζει επτά «προκλήσεις», στις οποίες πρέπει να δοθούν άμεσα απαντήσεις: στο ελληνικό χρέος, στην κρίση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, στην προστασία της Ιταλίας και της Ισπανίας από ενδεχόμενη επέκταση της κρίσης, στη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος στις προβληματικές χώρες, στην αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στο θέμα της ανεπάρκειας των μέχρι τώρα μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης και τέλος στο θεσμικό οικοδόμημα της ΟΝΕ και τα ελλείμματά του.
 
Στην ανάλυση του Μάρτιν Μπλέσινγκ φαίνεται σαφέστατα ότι πρώτον, οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα και δεύτερον, η ελληνική κρίση επείγει: «Ή πρέπει η ευρωζώνη να εγγυηθεί για το ελληνικό χρέος, δηλαδή πρακτικά να το αναλάβει και να παραιτηθεί από τους τόκους για δεκαετίες, ή πρέπει να γίνει αναδιάταξη του ελληνικού χρέους και να παραιτηθούν οι ιδιώτες-επενδυτές από μέρος των απαιτήσεών τους.»
 
Και ο Γερμανός τραπεζίτης καταλήγει: «Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε τη μέχρι τώρα πορεία μας, διότι τα γεγονότα μας έχουν ξεπεράσει. Το ευρώ χρειάζεται συνειδητούς Ευρωπαίους που δεν φοβούνται το ραντεβού με την πραγματικότητα, αλλά την αντιμετωπίζουν με τόλμη. Και αυτό οφείλουμε να το πράξουμε όλοι μας.»
 
dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου