Προετοιμασία του ελληνικού λαού για χρεοκοπία της οικονομίας, ήταν η συνέντευξη που έδωσε το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, για πρώτη φορά έβαλε στο τραπέζι τον όρο επιλεκτική χρεοκοπία λέγοντας ότι ο συγκεκριμένος όρος μπορεί να τρομάζει κι ότι ο ίδιος χρησιμοποιεί τον αγγλικό όρο selective default. Έσπευσε μάλιστα να καθησυχάσει του Έλληνες λέγοντας ότι ακόμη και η περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) δεν δημιουργεί κινδύνους για τις περιουσίες των πολιτών.
Παίζουν με τις λέξεις δηλαδή προκειμένου να πείσουν τον κόσμο ότι δεν είναι και κανένα κακό μια χρεοκοπία της Ελλάδας, με όποιο επιθετικό προσδιορισμό κι αν έχει μπροστά. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι πήρε το μήνυμα από τους ξένους ότι είναι αναπόφευκτο το σενάριο της επιλεκτικής χρεοκοπίας και θα πρέπει όλοι να προετοιμαζόμαστε γι’ αυτή την εξέλιξη. Βέβαια, το ερώτημα είναι τι άλλαξε και φτάσαμε στην καταστροφή. Εδώ και 1,5 χρόνο οι πολίτες κάνουν απίστευτες θυσίες κι έχουν έρθει τα πάνω – κάτω. Δεν έφταναν όλα αυτά τα μέτρα για να γλιτώσουμε τη χρεοκοπία; Κι αν δεν έφταναν γιατί δεν χρεοκοπούσαμε πέρυσι αντί να γίνουν όσα έγιναν;
Είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα μάθουμε και τις λεπτομέρειες για το τι σημαίνει για τη χώρα μια τόσο αρνητική εξέλιξη. Εκτός κι αν η Ευρώπη ξυπνήσει και πάρει άλλες αποφάσεις σύντομα.
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι είναι υπέρ της επαναγοράς ομολόγων με κεφάλαια από τον μηχανισμό EFSF ενώ δεν ήταν καθόλου αρνητικός στο να δώσει η Ελλάδα εγγυήσεις εφόσον υπάρξει πακέτο λύσεων. Ποιες όμως θα είναι αυτές οι εγγυήσεις; Υποθήκη εμπράγματων δικαιωμάτων, δηλαδή περιουσιακά στοιχεία της χώρας;
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η Φινλανδία μαζί με τη Σλοβακία και τη Σλοβενία,είναι αυτές που ζητούν επιτακτικά, η όποια βοήθεια δοθεί σε χώρα της Ευρωζώνης να συνοδεύεται από εγγυήσεις (collateral) «όπου αυτό είναι πρόσφορο» (appropriate).
Είπε εάν είμαστε ψύχραιμοι και συνετοί μπορούμε να βγούμε από το τούνελ στο οποίο έχουμε μπει. Μα πώς να είναι κανείς ψύχραιμος όταν καίγεται το σπίτι του;
Ζώντας προφανώς κι αυτός στα σύννεφα ξεκαθάρισε ότι ο στόχος των δαπανών του προϋπολογισμού θα επιτευχθεί φέτος με κάθε μέσον, «ακόμα και με διοικητική πράξη», αφήνοντας, έτσι, ανοιχτό ενδεχόμενο σκληρών μέτρων στην πλευρά των δαπανών του προϋπολογισμού, με δεδομένο ότι ήδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσιάζουν υπέρβαση 1,3 δισ. ευρώ.
Τι θέλει να πει; Ότι θα κάνει κι άλλες απολύσεις ή περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα; Μήπως καλύτερα να έκοβε καμιά επιτροπή από τις δεκάδες που έχουν συσταθεί τελευταία;
Για τα έσοδα είπε ότι τα νέα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου και το τέλος επιτηδεύματος πρέπει να εφαρμοστούν αποτελεσματικά και να πιαστούν οι στόχοι διότι εάν δεν επιτευχθούν «θα είναι μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για τους πολίτες και θα επηρεαστούν πολύ περισσότερο τα εισοδήματά τους».
Τι μας λέει λοιπόν: Ότι αν δεν έχουν αποτέλεσμα τα μέτρα που υπάρχουν στον εφαρμοστικό, ίσως έχουμε κι άλλα μέτρα μέσα στη χρονιά. Ατελείωτο μαρτύριο δηλαδή που είναι σίγουρο καθώς κανείς δεν πιστεύει ότι το Μεσοπρόθεσμο με τη φορολογία – φωτιά θα εφαρμοστεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου