Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Βενιζέλος: Η κυβέρνηση επιδιώκει οριστική λύση

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/economy/venizelos-i-kuvernisi-epidiokei-oristiki-lisi

Οριστική λύση, που θα διασφαλίζει τη μακρόχρονη βιωσιμότητα, τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση του δημόσιου χρέους, πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου και την 6η δόση, επιδιώκει η κυβέρνηση και, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει «ανοικτή» σε όλα τα θέματα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατέστησε σαφές, σε συνέντευξη Τύπου, ότι:

    - Η λέξη «επιλεκτική χρεοκοπία»
τρομάζει χωρίς λόγο. Δεν είναι πραγματική χρεοκοπία, δεν είναι πραγματικό οικονομικό γεγονός. Είναι αξιολόγηση των τριών οίκων αξιολόγησης στα ομόλογα. Εάν είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο να εφαρμόσουμε, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πάντα προς όφελός μας. Όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και διέξοδος.

    - Ο όρος «εμπράγματες εγγυήσεις»
στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup, δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την επίθεση στο ευρώ. Όμως, καλό είναι να υπάρχει στο τραπέζι. Εάν αντιμετωπίσουμε θέματα εγγυητικών μηχανισμών, πρέπει να το κάνουμε. Με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρέους και επαναγορά ομολόγων, εάν τεθούν τέτοια θέματα. Σε κάθε περίπτωση το όλο ζήτημα των εγγυήσεων συνδέεται με τον ρόλο του νέου μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί ένα «κρυστάλλινο» και ισχυρό μήνυμα και απόλυτη κάλυψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, είτε από την ΕΚΤ, είτε από τα κράτη- μέλη και άλλους θεσμούς, όπως το EFSF. «Η θέση μου στο Eurogroup», είπε, «ήταν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά θέλουμε όλα αυτά να κινηθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες, πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου και την 6η δόση».

Πρόσθεσε δε, επιτατικά ότι εμείς θέλουμε:

- Απάντηση που θα καθησυχάζει τις αγορές
- Λύση πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου
- Πλήρη θεσμική κάλυψη για τις δανειακές ανάγκες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Επισήμανε ότι «η πρόσκληση στην αντιπολίτευση για από κοινού διαπραγμάτευση είναι πάντα ανοικτή».

Ειδικά για το τραπεζικό σύστημα της χώρας
, ο υπουργός τόνισε ότι με τη φράση «πλήρης θεσμική κάλυψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας» εννοεί ότι «υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, κάλυψης αναγκών των τραπεζών (διότι, είναι κλειστή η διατραπεζική αγορά και όχι μόνο για τις ελληνικές τράπεζες), άρα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα λειτουργούν αντιρροπιστικά».

Σε όλες τις χώρες, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, υπάρχουν μηχανισμοί υποστήριξης και κάλυψης των προβλημάτων, όπου χρειαστεί μετά τα stress tests. Πρόσθεσε με έμφαση ότι «τα stress tests θα λειτουργήσουν ευεργετικά και σταθεροποιητικά».

Ερωτηθείς για την άποψη που εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, δήλωσε κατηγορηματικά:

«Η Ελλάδα ό,τι λέει το εννοεί. Εάν δεν το εννοεί, δεν θα είναι αξιόπιστη. Έως τα μέσα του 2014 θα συνεισφέρουμε (στο μηχανισμό στήριξης) με 30 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Αυτό θα το πετύχουμε. Η δέσμευση είναι σε κάθε ορόσημο να έχουμε λίγο καλύτερο αποτέλεσμα. Έχουμε εναλλακτικές λύσεις, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και με την τεχνική βοήθεια από τους εταίρους».

Τόνισε ότι θα αποστείλει σύντομα επιστολή στους εταίρους με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και θα απευθύνει πρόσκληση να λάβουν μέρος με απολύτως διαφανείς όρους και διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν αλλάζει σε τίποτα ο αριθμητικός στόχος των αποκρατικοποιήσεων. Ήδη, έχουν εισπραχθεί τα έσοδα από τον ΟΤΕ και στόχος τίθεται να προστεθούν 1,3 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ειδικά για τα ακίνητα
, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει και η δυνατότητα της χρηματοοικονομικής αξιοποίησης. Όλα, θα γίνουν σε συνεργασία με την τρόικα και τους δύο παρατηρητές στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και με τρόπο που θα είναι αποδεκτός από τις αγορές.

Σχετικά με την απόκλιση στον προϋπολογισμό
και ειδικά την υστέρηση στα έσοδα, ο υπουργός επισήμανε ότι «είναι υπαρξιακού χαρακτήρα θέμα να πετύχουμε τους στόχους για τα έσοδα. Πρώτος στόχος είναι η εφαρμογή του προϋπολογισμού με τα διορθωτικά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα, γιατί αλλιώς το βάρος θα είναι πολύ μεγαλύτερο για τους πολίτες».

Κατέστησε σαφές ότι «δεν θα υπάρξει νέα περαίωση, αλλά μηχανισμοί γρήγορου και αυτοματοποιημένου ελέγχου, χωρίς τη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα».

Πρόσθεσε ότι το «φορολογικό πιστοποιητικό» θα επεκταθεί και σε παρελθούσες ανέλεγκτες χρήσεις, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για τη διαμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου