Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

«ΤΡΥΠΙΑ» ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ! - Αφού έκλεισαν ή αποδυναμώθηκαν Φυλάκια, Αστυνομικά Τμήματα, κ.α.

Από το ιστολόγιο http://borioipirotika.blogspot.com/2011/07/blog-post_13.html
Οργιάζει η εγκληματικότητα σε ακριτικά χωριά Κόνιτσας, Πωγωνίου και Φιλιατών. – Η Κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτους τους ακρίτες...

• Η εικόνα εγκατάλειψης που ως γνωστόν εμφανίζουν οι ορεινές και απομονωμένες περιοχές της Ηπείρου, που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων με την Αλβανία, γίνεται ολοένα και πιο τραγική. Η Κυβέρνηση με τις αποφάσεις της, λόγω Μνημονίου, κατήργησε ή αποδυνάμωσε τις δυνάμεις ασφαλείας που υπήρχαν, όπως Συνοριαφυλακή, στρατιωτικά φυλάκια, Αστυνομικά Τμήματα, Αγροφυλακή κ.α., με αποτέλεσμα οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι των ακριτικών αυτών περιοχών να βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις της καταστροφικής για την ύπαιθρο αυτής πολιτικής.
Τα σύνορα ουσιαστικά θυμίζουν… σουρωτήρι, αφού οι γείτονες μπαίνουν όποτε θέλουν στην Ελλάδα και μάλιστα πολλοί από αυτούς παρανομούν ανενόχλητοι! Λογικό και επόμενο είναι, λοιπόν, το αίσθημα  ανασφάλειας να αυξάνεται στους ακρίτες Ηπειρώτες.
Κάτοικοι από τα χωριά Πωγωνίου, Κόνιτσας και Φιλιατών διαμαρτύρονται για την εγκατάλειψη που βιώνουν από την Κυβέρνηση. 

«Μας παράτησαν» λένε πολλοί με τηλεφωνήματά τους στον «Π.Λ.». Υπογραμμίζουν δε, ότι οι καταργήσεις Αστυνομικών Τμημάτων, φυλακίων κ.α. δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και άλλων Δημόσιων Υπηρεσιών έγιναν χωρίς σχέδιο και το κυριότερο, χωρίς να ρωτήσει η Κυβέρνηση τη γνώμη τους.

ΑΔΥΝΑΜΟΙ…
Μάλιστα, παραπονιούνται, ότι στέκονται αδύναμοι μπροστά στους Αλβανούς κακοποιούς που μπαίνουν σωρηδόν στην Ελλάδα και οι πρώτοι που την πληρώνουν είναι οι κάτοικοι των ακριτικών χωριών μας. Άλλωστε, τα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων σε απομονωμένες περιοχές της Ηπείρου, ακόμη και τα περιστατικά βίας απέναντι σε ηλικιωμένους κατοίκους, είναι πολύ συχνά. Οι δράστες συνήθως γνωρίζουν, ότι οι ηλικιωμένοι μένουν μόνοι στα σπίτια τους, και αρπάζουν ακόμη και τα ελάχιστα χρήματα από τη σύνταξή τους, που συνήθως φυλάσσουν στο… στρώμα (!), καθώς και διάφορα αντικείμενα αξίας.
«Οι περιπολίες της Αστυνομίας παλαιότερα ήταν συχνές, αλλά τώρα μείναμε μόνοι. Ακόμη και βοήθεια να φωνάξουμε δεν θα μας ακούσει κανείς!» λέει κάτοικος χωριού της περιοχής Πωγωνίου. «Φθάσαμε σε σημείο να φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε το βράδυ έξω από τα σπίτια μας!» σημειώνει.

ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ…
Παράλληλα, πολλοί Αλβανοί έμποροι ναρκωτικών συχνά μεταφέρουν με μουλάρια μεγάλες ποσότητες κυρίως χασίς, μέσα από δύσβατα μονοπάτια, τα οποία βέβαια γνωρίζουν με… κλειστά μάτια. Τις περισσότερες φορές αφήνουν τα ναρκωτικά σε προκαθορισμένο σημείο και κάποια άλλα μέλη του κυκλώματος τα παραλαμβάνουν.
Σε αρκετές περιπτώσεις τα ναρκωτικά έχουν… ξεχαστεί σε προσυμφωνημένα σημεία, με αποτέλεσμα πολλές φορές η Αστυνομία να τα «πιάνει». Ωστόσο και μόνο αυτό το φαινόμενο δείχνει, ότι τα κυκλώματα δρουν με την… άνεσή τους στα σύνορα Ελλάδος- Αλβανίας!

ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΫΛΟΤΟΜΟΙ!
Τελευταία παράνομη δράση των Αλβανών είναι η λαθροϋλοτομία στις περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας! Πολλοί γείτονες μπαίνουν στην Ελλάδα κόβουν δέντρα και τα μεταφέρουν με μουλάρια στα φορτηγά, που έχουν αφήσει στα σύνορα! Σύμφωνα με το protothema.gr, μια τέτοια σπείρα πιάστηκε σε δύσβατη περιοχή στον Τρίλοφο Νεστορίου Καστοριάς. Ντόπιοι κτηνοτρόφοι είχαν αντιληφθεί τις κινήσεις μιας ομάδας Αλβανών υλοτόμων και ειδοποίησαν την Αστυνομία, η οποία συνέλαβε έναν 64χρονο. Οι άλλοι 5 δράστες πρόλαβαν και πέρασαν τα σύνορα, όμως πίσω τους άφησαν αρκετές στοίβες ξύλα που είχαν ήδη κόψει, τέσσερα αλυσοπρίονα, δέκα τσεκούρια και 8 μουλάρια με 6 σαμάρια!

ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ…
Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα περιστατικά που διαδραματίζονται σχεδόν καθημερινά στα σύνορα Ελλάδος –Αλβανίας. Δυστυχώς, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο προφύλαξης των ακριτών και βέβαια των δασών της περιοχής, που, αν και τα περισσότερα είναι προστατευόμενα από το «Νατούρα», είναι εύκολα… προσβάσιμα και στους εμπρηστές. Για αυτό, στη σωστή βάση κινείται η απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη να απαγορεύσει τις νύχτες του καλοκαιριού την κυκλοφορία στα δάση, με σκοπό την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών (σχετικό ρεπορτάζ στην 1η σελ).
Από την άλλη, οι Αλβανοί εκμεταλλεύονται στο έπακρο αυτή την αδικαιολόγητη ολιγωρία της Ελλάδας. Χωρίς να τηρούν τις διμερείς συμφωνίες, για ασφάλεια, συνεργασία κ.α. εισβάλλουν στην Ελλάδα, ενώ μετά και την άρση της «βίζας» - γεγονός το οποίο η Ελληνική πλευρά υποδέχθηκε μετά Βαΐων και Κλάδων (!)-  η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο. «Ως πότε θα δείχνει ανοχή η Ελληνική Κυβέρνηση;» διερωτώνται Ηπειρώτες, που βλέπουν, ότι τα σύνορα είναι τρύπια.

ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ…
Αυτό το γεγονός οδηγεί σταδιακά σε περαιτέρω απομόνωση των ορεινών ακριτικών χωριών της Ηπείρου.
Και ενώ τώρα το καλοκαίρι θα περίμενε κανείς οι περιοχές αυτές να «ζωντανέψουν» και να γεμίσουν παιδικές φωνές, αφού πολλοί απόδημοι συνήθιζαν να έρχονται στα χωριά με τις οικογένειές τους, η κατάσταση δυστυχώς έχει αλλάξει.
Οι ηλικιωμένοι τώρα για να είναι πιο ασφαλείς πάνε στις πόλεις να μείνουν με τα παιδιά τους, ενώ στην καλύτερη περίπτωση όλοι μαζί περνούν λίγες μόνο ημέρες στα χωριά τους.
Αυτό το φαινόμενο θα έπρεπε να έχει προβληματίσει ήδη τους Κυβερνώντες, που ενώ προεκλογικά μιλούσαν για στήριξη της Περιφέρειας, πρακτικά την απογυμνώνουν καταργώντας, στο βωμό του Μνημονίου, είτε δυνάμεις ασφαλείας, είτε Δημόσιες Υπηρεσίες, όπως Δ.Ο.Υ., Αγροτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου