Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Η ΕΕ στα πρόθυρα διάλυσης - Πως σώζεται το ευρώ και η Ελλάδα μαζί - Γκάφα Βενιζέλου!

Από το ιστολόγιο http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/66199.html

image

του Γιάννη Τσαραγκλή - Τα κοράκια της κερδοσκοπίας (από τις ΗΠΑ ορμώμενα κυρίως), οι λεγόμενες “αγορές” που όμως δρουν βάσει των διεθνών επενδυτικών νόμων, είδαν ότι στην Ευρωζώνη, εκτός από την μεγάλη διαφορά μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, υπάρχει και κενό εξουσίας. Αυτή η διαπίστωση τους έκανε να πιστεύουν ότι μπορούν να διαλύσουν την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Πως το κάνουν αυτό;
Με αφορμή την χωρίς κυβερνητική αποφασιστικότητα Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, αλλά και την Ιταλία, ανέβασαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ ακόμη και στην Κύπρο τα spreads, γεγονός που ταρακούνησε το παγκόσμιο σύστημα των μετοχών και των ομολόγων.


Οι ηγέτες της Ευρωζώνης ( Μέρκελ, Σαρκοζί κ.λ.π ) αντί να σκέφτονται λύσεις που θα αποστόμωναν τις κερδοσκοπικές αγορές ( που φραστικά τις καταδικάζουν μέσω της κριτικής στους οίκους αξιολόγησης), άρχισαν να ρίχνουν “λάδι στη φωτιά” συζητώντας τόσο στο  κρίσιμο Eurogroup όσο και στις άλλες συναντήσεις κορυφαίων παραγόντων, για επιλεκτικές χρεοκοπίες, εκτινάσσοντας την ανησυχία των αγορών στα ύψη.
Ατυχή και άστοχη αν όχι πονηρή, ήταν και η δήλωση του υπουργού Οικονομίας Ευ. Βενιζέλου ότι η “επιλεκτική χρεοκοπία τρομάζει χωρίς λόγο”.  Ίσως από αύριο να τινάξει στο αέρα την όποια μικρή ψυχραιμία είχε απομείνει στο μυαλό των Ελλήνων και των ξένων επενδυτών, που πίστευαν στο ... ενδεχόμενο της μη χρεοκοπίας!  Ο κ. Βενιζέλος προστίθεται και αυτός στη λίστα ( Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος) που με τις δηλώσεις τους βοηθάνε άθελα ή όχι (η ιστορία θα δείξει) μόνο τους κερδοσκόπους ( των spreads και των CDS) και παρακινούν τους καταθέτες να πάρουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες, ρημάζοντας τη ρευστότητα του πιστωτικού συστήματος.
Παρά τις αντίθετες απόψεις ορισμένων και η ειλικρίνεια του κ. Παντελή Οικονόμου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών - δηλαδή -  μαζέματος των εσόδων και των φόρων ( που δεν μαζεύονται), που δήλωσε στη Βουλή ότι δεν πρόκειται να καταφέρουμε να κάνουμε αποκρατικοποιήσεις και σίγουρα με τίποτα δεν θα πιάσουμε τα 50 δισ΄. ευρώ και αυτή το συμφέρον των κερδοσκόπων ενίσχυσε, άθελα ή μη !!!

Πως σώζεται το ευρώ (και η Ελλάδα μαζί) σε αυτό το σημείο

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης εάν ήθελαν να σώσουν το ευρώ, θα έπρεπε να διατάξουν την ΕΚΤ να κόψει φρέσκο χρήμα και να ρίξουν στις χώρες που το χρειάζονται και ας αφήσουν το μισθό των Ευρωπαίων να τον τρώει ο πληθωρισμός και όχι οι κυβερνητικές οριζόντιες περικοπές.
Παράλληλα να εκδώσουν το περιβόητο ευρωομόλογο τόσο για το χρέος των αδύνατων χωρών όσο και για αναπτυξιακούς σκοπούς και να στείλουν έτσι τους κερδοσκόπους στο καναβάτσο του ριγκ των διεθνών αγορών.
Ευρωομόλογο όμως ουσιαστικά σημαίνει ότι η Γερμανία κυρίως και λιγότερο η Γαλλία αναλαμβάνουν να καλύψουν τα χρέη των αδύναμων χωρών. Οι αγορές όμως έχουν διαγνώσει, ότι ούτε η κυβέρνηση Μέρκελ, αλλά ούτε και του Σαρκοζί, θέλουν να πάρουν μια τέτοια απόφαση και βαράνε στο ψαχνό κόβοντας καθημερινά τις ρίζες της ΕΕ μια - μια.
Μόλις λοιπόν δείτε ότι το επόμενο διάστημα οι πολιτικοί αρχηγοί της Ευρωζώνης, καλέσουν τον Τρισέ και του ζητήσουν να κόψει φρέσκο ευρώ και παράλληλα ανακοινώσουν την έκδοση ευρωομολόγου, να ξέρετε ότι το ευρώ έχει νικήσει πανηγυρικά. Στην αντίθετη περίπτωση ... παρηγορηθείτε με την περίεργη και κακή ( για να μην πούμε τίποτα άλλο) δήλωση του κ Βενιζέλου ότι η “επιλεκτική χρεοκοπία δεν είναι και τίποτε το τρομερό” !!!! (Δήλωση γκάφα που επιβεβαιώνει το ρητό: "Ο χορτάτος τον πεινασμένο ποτέ δεν τον καταλαβαίνει" - Ελληνική παροιμία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου